Америка – президентски избори и криза

Още от автора

Преди известно време бях написал кратка статия на тема, дали кризата скоро ще свърши и обясних, че това зависи най-вече от това, кой ще победи на изборите за щатски президент през есента. Преди няколко дни, ако не бях седнал щях да падна от стола, когато прочетох коментар от посетител на сайта, че Барак Хюсеин Обама бил президентът на средната класа. Това за сетен път ме убеди колко малко в България знаем за света.

Няма да обяснявам много, а просто ще напиша кой подкрепя Барак Хюсеин Обама – около 70-80% от демократите, 95% от негрите, 60% от латиносите и около 60-70% от държавните чиновници. Сред подкрепящите го е Сорос, основателите на Google, основателя на Facebook, по-голямата част от холивудските звезди, както и почти всички профсъюзни босове. Май Чък Норис и Клинт Ийстууд са единствените по-известни звезди, които са настроени анти-Обама. За сметка на това подкрепата за Хюсейн сред „сините якички” – т.е работниците, е на мизерното ниво от 28%. Толкова по въпроса за средната класа.

Между другото на мен ми се струва, че голяма част от българите нямат представа какво точно е това нещо – „американската средна класа”. За да го обясня по-добре, ще дам пример. Имам познат – руснак. Работи в момента в Редмънд (малко градче с около 55,000 жители) като програмист за Микрософт. Като имигрант, въпреки че е легален, т.е. със Зелена карта, получава значително по-малка заплата от американците. И наскоро си купи „имение”. В предградие на Редмънд – огромна едноетажна къща с още по-огромен двор. Специално държеше на много огромния двор, тъй като иска да си прави дендрариум. Освен другото в двора се оказало, че живеят и три катерички. Та той им постави специални хранилки и им поръча 100 кг царевица от Аризона – която пристигна с FedEx от 2000 км. Разбира се, къщата му има и два гаража за двете му коли, но той си купи и super-duper карбонов велосипед (цена – неизвестно колко хиляди долара), тъй като много държи да комбинира пътуването до работата с фитнес. И плати за къщата в брой – защото не обича да взема заеми. И най-важното, защото може да си го позволи.

Ето, това е средната класа в Америка.

А в момента официалната безработица в Щатите е 8,3% и цената на бензина е между 3,2 и 4 долара за галон (високата цена е в Калифорния и Ню Йорк). Сметнете го и ще видите, че е около 2 пъти по-евтино от България. Но американците недоволстват, че е скъпо. Досега в американската история няма президент, който да е бил преизбран при безработица над 8% и цени на бензина към 4 долара за галон. Но понеже Барак Хюсеин Обама е негър, то и кампанията му се върти около девиза, че който не гласува за него, е расист.

Между другото съм сигурен, че повечето българи не знаят как точно се избира президент в Щатите. Там има един такъв номер – гласува се за президент, НО НЕ СЕ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ. Избират се членове на „електорална колегия” и после президентът се избира от тази колегия. Гласуването става по щати и при повечето щати (противно на логиката) победителят в изборите дори и само с 1 глас взема всички полагащи се на щата гласове в самата колегия. По тази причина изборът на президент реално зависи само от гласуването в десетина щата и при по-оспорвани избори е напълно възможно претендент да получи повече гласове на самите избори, но по гласовете в електоралната колегия да бъде избран и да стане президент съперникът му.

Обяснявам това, защото е много вероятно Обама да успее да се опъне на Ромни и настоящите избори да бъдат настина оспорвани. И ако Обама спечели, то тогава съвсем ще го закъсаме. На изборите през 2010 година републиканците спечелиха рекордна победа (американския термин е “landslide”) и получиха мнозинство в Конгреса. На тези избори ще повторят успеха си и ще спечелят и мнозинството в Сената. Но няма да съберат 66 сенатски места, така че няма да са в състояние да преодолеят ветото на Обама. Което на практика означава, че законодателната дейност в Щатите ще бъде напълно блокирана и Обама ще управлява по административен път (чрез така наречените „executive orders”). Какви ще ги забърка и господ не знае, но кризата почна от Щатите и няма да се оправи, ако и те не се оправят. А при блокирана законодателна дейност това няма как да стане.