Има ли война в Афганистан?

Още от автора

Една от основните опорни точки на враждебната реч срещу търсещите убежище у нас е тази, че значителна част от пристигащите в България и използващите страната ни като транзитна пътека към Западна Европа чужденци идват от Афганистан, където „война нямало“. След бунтовете на живеещите в лагера в Харманли, премиерът в оставка Бойко Борисов дори заговори за екстрадиране на афганистански граждани.

Преди да опиша защо афганистанци масово напускат страната си, от изключителна важност е да се направи следното уточнение - войната не е единствената причина човек да потърси убежище другаде. За да бъде причислен в категорията „бежанец“, според Женевската конвенция човек може да бъде подложен на преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политически убеждения, както и да е принуден да напусне поради природно бедствие.

Макар и да не е задължително човек да бяга от война, за да потърси убежище и да получи бежански статут другаде, критиците на човешките права често твърдят, че след като в Афганистан „няма военни действия“, това означава, че търсещите убежище афганистанци са „икономически имигранти“. Включително и най-висши представители на политическата власт у нас неведнъж са заявявали, че търсещите убежище от Афганистан били „икономически имигранти“, подчртавайки, че България дори имала военен контингент в централноазиатската страна и следователно животът там би трябвало да бъде мирен и спокоен.

Да, би трябвало. Но, за съжаление, не е.

Поддръжниците на антибежанското говорене често твърдят, че „война има само в Сирия“, където е наличен дългогодишен вътрешен военен конфликт, в който са замесени правителството (подкрепяно от Русия), групировката „Ислямска държава“ и още няколко локални субекти, вероятно също логистистично и военно подкрепяни от други чужди правителства (включително и нашата страна изнася оръжия за страни от т.нар. „арабски свят“, които го препродават на паравоенни формирования в Близкия изток). Но истината е, че военни конфликти и екстремистки групировки измъчват не само хората в Сирия, а и в още стотици държави по света. И Афганистан също е една от тези страни.

 

Защо афганистанците масово напускат страната си?

 

Много са причините, поради които милиони афганистански граждани напускат своята страна и преследват своята надежда за по-добър живот в чужбина. Сред тези причини е и фактът, че от покритите с гъсти гори преди няколко десетилетия афганистански планини вече няма дори и спомен, което е предпоставка за унищожаване на плодородната почва и съответно за големи периоди на глад), както и за все по-честите природни бедствия (основно свлачища и наводнения). Освен това, че земята на Афганистан е превърната от рай в пустиня, високата престъпност също е сред водещите предпоставки за наличието на постоянна мигрантска вълна оттам.  

Но основната причина за големите мигрантски потоци от Афганистан е една фундаменталистка групировка, за която почти не се говори в международното медийно пространство вече повече от 10 години. Но тя все още е ключов фактор за неспокойствието в страната, като по всичко личи, че ще продължи и да бъде и в бъдеще. А това е именно групировката на талибаните.

 

Талибаните – основният бич на Афганистан

 

Талибаните представляват фундаменталистко политическо движение в Афганистан, което понастоящем провежда война в страната.

В периода 1994-1996 г. талибаните съществуват под формата на паравоенно формирование, а от 1996 до 2001 г. заемат основната власт в страната, въвеждайки шериата като основен закон, уреждащ всички аспекти на личния и обществения живот. През 2001 г., след предвожданата от САЩ инвазия на НАТО в страната, властта им бива отнета. Но въпреки това талибаните остават фактор, засягащ живота на близо 30-те милиона афганистанци в страната.

От 2004 г. насам талибаните извършват постоянно и все повече увеличаващо се бунтовничество, като печелят основно от отглеждането и търговията с наркотични вещества. По данни на Организацията на обединените нации, талибаните и техните съюзници са отговорни за около 80 % от всички цивилни жертви в Афганистан към днешна дата.

 

Колко опасни са талибаните?

 

Към май 2016 г. талибаните контролират около 1/3 от територията на Афганистан, като около 3-4 процента от нея е под владението на техните съюзници от терористичната групировка „Ислямска държава“. Броят на талибанските бойци нараства упорито и постоянно, като по данни на „Гласът на Америка“ през 2008 г. те са били 11 хиляди, а през 2014 г. те вече са повече от 60 хиляди души.

Въпреки този факт обаче, в края на 2014 г. НАТО официално обявява край на своите сражения в Афганистан и предава цялата отговорност по опазването на сигурността в страната на афганистанското правителство. Но двустранно споразумение за сигурността бива подпивано между Вашингтон и Кабул, позволяващо на силите на НАТО все пак да останат след официалното оттегляне с цел борба с тероризма.

 

Кой с кого воюва в Афганистан?

 

Понастоящем войната в Афганистан се води между правителството на републиката, от едната страна, и талибаните и „Ислямска държава“, от друга страна. А броят на бойците на терористичната групировка „Ислямска държава“ в страната е между 3 и 10 хиляди (според различните източници).

Тоест всеки политик или анализатор, който си позволява да твърди, че в Афганистан към днешна дата няма война, а афганистанците, търсещи убежище в Европа, генерално били икономически мигранти – то той или не е запознат с тамошната ситуация, или просто нагло лъже.