18 причини да честваме Първия сняг

Още от автора

Каквото и да си говорят хейтърите, които друго и не знаят, първият сняг трябва не само да бъде честитен и отбелязван с всенародни тържества, но и дори да бъде обявен за новия ни национален празник. А ето и една малка част от причините за това:

1. Първият сняг абсолютно винаги ни изненадва. А кой не обича изненадите?

2. Първият сняг е бял. Бежанците са мургави. Ergo, всички следващи аргументи са изначално излишни. ("Еrgo" бел. ред. - "тоест", "апропо", "демек", "следователно".)

3. Първият сняг, в комбинация с хайвера, за който ни пращат управляващите, и с генерал Радев, формират цветовете на националния трибагреник.

4. Още след първия сняг покривите на всички несанирани панелки автоматично ще протекат. Хак ли ви е сега, избирателен район "Младост"?

5. В сибирските тайги на Майка ни Русия има дълбоки колкото един човешки бой преспи сняг. Какъв по-добър начин да сме сродени с нашите по-големи кръвни братя? А когато западноевропеецът си обуе вълнени терлици под ботушите, тогава ние ще си вдигнем тръбите на топлото под асфалта, така че снегът да не натрупва на преспи по улицата.

6. Ако по границата мине снегорин и разчисти по начина, по който почиства възловите булеварди, тоест да струпа целия сняг накуп отстрани, няма да се налага да харчим грешни пари за стена, с която да спрем бежанската вълна.

7. Първият сняг внася малко социална справедливост в отруденото ни ежедневие и отбелязва точка за нас в борбата срещу чорбаджиите изедници, които изкарват заплата поне 1000 лева. По-голяма къща – по-високи сметки за отопление. Прогресивен данък един вид. 

8. Не ви достигат пари за онези прекрасни кафеви ботуши на бели чертички? Ясно, че няма да ви достигат, при положение че още я караме на плосък данък. Излезете с произволно избрани свои обувки по първия сняг и още до вечерта ще си имате кафяви обувки на бели черти напълно безплатно.

9. Първият сняг е онази обединяваща нацията ни кауза, от която отчаяно се нуждаем. Какво друго е общото между нашите сънародници от жълти павета, села и паланки, между патриотите и толерастите, между чичковците, събрани на прасе, и веганите, между хомосексуалистите и хомофобите, между Динко и Българския Хелзинкски Комитет, между Мая Манолова, Мая Новоселска и Мая и Магапаса, освен това, че всеки от тях първи и единствен би написал на стената си във Facebook "Навън вали сняг". Разбира се, тази малка радост ще бъде помрачена, щом още на следващия ден, тъкмо преди пристигането на екипите на Божидар Димитров, се окаже, че всъщност първи са го открили македонски учени.

10. Обявяването на първия сняг за национален празник би допринесло за развитието на гражданското общество. Вече близо месец как не сме имали референдум. Какъв по-подходящ въпрос от този за иницииране на следващия?

11. Първият сняг осигурява на българина мъничко лично време, от което той клетият така се нуждае. 10 минути на всеки светофар + музикално оформление от клаксони. Хем почиваш, хем се наслаждаваш на симфонията, хем тренираш волята и търпението си. Е кой ти го дава това, че и без пари?

12. Първият сняг увеличава шансовете колата на съседа да откаже да запали сутринта. Денят е хубав, когато започне с усмивка. 

13. Първият сняг дава поводи на Емо Чолаков да вкара в действие най-силния си набор от хумор, сатира и забава. А все някой трябва да ни разсмива, откак Шоумен №1 на Републиката се преквалифицира в радетел за свобода, революционер, Божи наместник сред хората, Страж на обществеността, Великомъченик и Сизиф.

14. Задръстванията при първия сняг предизвикват новоизобретени псувни и осигуряват на дебеловратите шофьори легитимно основание да слязат да набият някой пешеходец с тояжка. Съответно ние, наблюдателите, едновременно имаме шанс да разширим общата си култура с нови изрази и да се уверим какви храбри и снажни синове е раждала, раждала и ще ражда българска майка юнашка?

15. Първият сняг мимоходом развива спортната ни култура на път за работа чрез един бърз петобой за зимни олимпийки игри, включващ:
- тротоарен алпинизъм;
- фигурно пързаляне по новите плочки на Витошка;
- гмуркане в локва при пресичане;
- надбягване по пресечен терен;
- и, не на последно място, изтласкване на друг пешеходец пред теб като жив щит с цел него да го опръска преминаващият автомобил.

16. Кога, ако не при първия сняг, ще разбереш коя е истинска достойна жена, подходяща да създадете поколение. Само заради някакви си ураганен вятър и триметрови преспи, разните аматьорки, които не умеят нищо повече от това да възпитават децата, да се грижат за болната ти майка, или да изкарват парите в семейството, веднага нахлузват шалове, шапки и палта и показват реалните си приоритети. Само Жената с главно "ж" няма да се посвени да излезе навън с късо розово манто, 12 см токчета, фигурални чорапи и йоркширски териер в чантата, и ще можеш да я забележиш отдалече. Наслука!

17. Първият сняг е абсолютното доказателство, че не съществува никакво глобално затопляне. Не сме толкова невежи да им се вържем на капиталистическата пропаганда, я!

18. Първият сняг предизвиква последици върху територията, устройството и управлението на страната дълготрайни, колкото и при Санстефанския договор – има, няма 3-4 месеца.

Да ни е честит!