4 начина за разпознаване на медийните измишльотини, от които ще ви поникне коса!

Още от автора

Съвременният Дон Кихот се бори с вятърните мелници на лъжите. Надявам се тази метафора да има смисъл, така и не седнах да прочета романа. Можех да го направя във времето, което отделих на фалшивите новини, които трогваха Facebook в последните седмици. Възмущавах се на Министерството на ромската интеграция, което решило да дава по 400 лв. помощи на циганче, докато на българче само 280! Изкефих се на смъртта на Джордж Сорос, още повече се надъхах, когато научих, че минималната работна заплата от догодина става 1 200 кинта, но радостта ми беше помрачена от гнусните еврорасти! Невероятно, но ЕС забрани православието...за втори път тази година! Е, не.

Критичната мисъл в България закова критичния минимум толкова отдавна, че ако получавах по левче всеки път, когато ЕС забраняваше я православието, я кръщенетата, я розовите домати, я дишането, щях да си основа собствен ЕС, където споделянето на подобни нелепости щеше да се наказва с татуировка на челото "Аз допринесох за затъпяването на обществото".

Въобще не е трудно да разпознаем манипулативните и фалшиви новини. Един от признаците е даването на емоционална оценка на събитията вместо просто изложение на фактите. Това означава, че някой се опитва да мисли вместо нас. Да вземем заглавието "Неблагодарен бежанец плюе България по френска телевизия!" Не само „неблагодарен“, ами и „плюе“. Ако се откъснем от емоцията и вземем предвид мръсотията, липсата на топла вода, лошата храна и побоя от полицията при всеки опит за бягство, картинката се променя и заглавието би трябвало да е „Човек се оплаква от лошите условия в бежански лагер“. Само че така няма да се постигне целения ефект на насаждане на омраза, нали? Наближават избори все пак.

Друг симптом на ниска медийна хигиена са гръмките заглавия. Помните ли, когато "махнаха Паисий", а се оказа, че ще се учи в друг клас? С всички подобни новини е така – много шок и малко истина. Например, турски ВСС били убили американски и германски специални части при бомбардировки в Сирия. „НАТО е във война със себе си!“, крещи медията. Да, това звучи налудничаво, защото е. Освен това е невярно - убитите не са специални части, а най-обикновени цивилни, решили да се борят с „Даеш“ като част от „доброволческа милиция“. По-надолу четем, че Турция е виновна и за смъртта на американски и великобритански военни в Северна Сирия, показвайки на НАТО кой е шефът. Какво значение има, че е убит само един американски войник от самоделна бомба, а частите на Обединеното кралство се намират на другия край на Сирия? Никакво, защото целта е друга – да се внуши, че НАТО се разпада и Западът трепери пред Русия. А ну, чики-брики и в дамки!

Докато сме в страната на чудесата, да разгледаме най-новите конспирации и постижения на науката. Запомнете - ако някой твърди, че ни лъжат или крият нещо от нас, то най-вероятно не ни лъжат. Започвам с тайни снимки, направени от лунните астронавти, на секретни обекти на Луната. Няма проблем, че в същия сайт има „информация“ как Кубрик е снимал мисиите „Аполо“ в студиото си. Интригата се заплита с разкритието, че Луната е изкуствено създаден минерал от извънземна цивилизация за контрол над земляните. Докато се чудя дали чета новини или сайт за аматьорска научна фантастика, попадам на кандидат за любимата ми категория „Българите сме изобретили всичко“ - „БГ учени направиха световно откритие: Патентоваха лек срещу рака". Между другото, намерих труда на „бг учените“, проф. Долашка и екипа ѝ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26343131. Хората успели да извлекат вещества от кръвта на градински охлюв, които имат потенциал да се превърнат в нов антибиотик. Това е страхотно откритие. Човечеството губи борбата срещу резистентните на антибиотици бактерии. Ракът е кошмар, но без антибиотици всяка тривиална днес инфекция е потенциално фатална. Това ми се струва доста по-страшно, но уви не и за автора, който решил да си измисли и по този начин да омаловажи откритието. Може би щеше да разбере рисковете, ако си пиеше хапчето за поумняване на Стивън Хокинг. Хомеопатично е.

Последно, ако не се цитират конкретни, проверими източници, а се позовават на "запознати", "съседи", "учени", значи единствените източници са гласовете в главата на автора. Например, новината със „скандалните заплати“ на телевизионните водещи. Ситуацията е като матрьошка от анонимни сайтове, които се преразказват, а в центъра на куклите стои... някакъв жълт вестник. Трудно ми е да повярвам, че тези „заплати“ не са плод на случаен генератор на числа. Съмнението ми допълнително се подклажда от педантичността и цикличността, с която тези сайтове обявяват „шокиращата заплата“ на някой от колегите им в телевизията. Пардон, „колеги“ е прекалено обидно за журналисти от малкия екран. Всъщност, защо въобще ни интересува кой колко печели? Защото в обществото ни е прието, че богатите са зли и не бива да им се вярва.

В края на краищата не е изключено една новина да има всички горепосочени характеристики и пак да е вярна. 2016 ни научи, че сатирата е реалност. От уважение към интелекта си обаче потърсете друг независим източник, който не е от семейството на псевдожурнализма, и ще видите, че Сорос е жив, Министерство на ромска интеграция никога не е имало, минималната работна заплата ще е 460 лв., а ЕС си има много по-сериозни грижи от това кой какви въображаеми приятели има. Фалшивите новини са опасни за демокрацията. Тя не може да функционира без адекватно информирани граждани. Ето, една държава, която почти със създаването си закрепя свободата на словото в своята конституция, си избра президент с немалката помощ на писаните от шепа македонски тийнейджъри измислени новини. Какъв шанс имаме ние, в България, място 113-то?