Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя постистина, лицемери?! Истината!

07 Wednesday 2016, 20:00 часа • 3937 прочитания

Терминът “постистина” обозначава обстоятелства, при които обективните факти имат по-малко значение при оформянето на общественото мнение, отколкото субективните емоции. Това е новина с няколкоседмична давност, но терминът вече се превърна в любима дъвка както на журналисти, така и на “анализатори“ с „висока експертиза“ - и най-вероятно с пожизнен абонамент именно в медиите, които съучастват в създаването на постистинното общество.

У нас постистината има потенциала да се превърне в удобен заместител на неудобната истина. В смокиновия лист, прикриващ срамотите на една действителност, в която виреят лъжата, пропагандата, клеветата и тоталното подчинение на онези, които не бива да допускат постистината в публичното пространство.

Думата, която Оксфордският речник обяви за дума на годината, обиколи родните сайтове, радиа и телевизии, служейки за салфетка, с която се обърсват остатъците от това, в което медиите превърнаха обществото ни.

„Политическите партии са абонирани месечно в телевизиите с т.нар. „медийни пакети”. На това те му казват пиар. Което няма нищо общо с пиара, ами си е чиста платена реклама, но за това гражданите не знаят“ - от интервю на Татяна Кристи за сайта “Гласът на младите хора”.

Именно това е механизмът, който създава постистината. И не е нужно човек да обитава “кули от слонова кост”, за да се досети. Господата от Оксфорд да се бяха поразмърдали да заповядат в България - щяха да прогледнат за постистината много по-рано.

Години по-рано…

Всъщност, за никаква постистина не става дума. Постистината може да се окаже удобен локум за нечия докторантура или професура. Най-вероятно у нас. Но истината за постистината е доста по-прозаична. Става дума за тотална пропагандна информационна война. Буквална война, в която не се щадят средства срещу опонента. Пропаганда, която има за цел да легализира и създаде комфорт на пряко отговорните за състоянието на нещата лица и субекти.

В България постистината има за цел да внуши колко лоша е демокрацията, която “вече 27 години…” Не сте ли чували до безкрай тази фраза? Не сте ли чували за “неолибералния модел”? А за плана “Ран-Ът” за избиване на няколко милиона българи? Или за “злия Костов, приватизацията и пазарната икономика”, които са изяли пенсиите на родителите ви? Това е пропагандата, която от височината на “кулите от слонова кост” се свежда до съдържанието на термина “постистина”.

Но само той не стига

Именно, защото прекалено опростява нещата. До степен, сравнима с твърдението, че Обама е откраднал пенсиите на руснаците. Ефектно и увлекателно, но пораженческо и примиренческо.

Не само “медийните информационни пакети”, които са си практически плащане за нежност, при които политикономическата мафия си поръчва любовни услуги и ги получава често в множествени дози. В българските медии (не) говорим за теми-табута, защото те прекъсват любовния акт между клиента и доставчика на услугата. (Не) говорим за забранени имена. За липса на професионализъм и за евтина сензационност, която в най-безобидно битовия случай се постига със заглавия от рода на “Пиян блъска с пениса си по прозореца на старица”. Пияният, разбира се, е циганин.

Три смъртни присъди имам”, заяви бомбастично Премиерът Слънце в оставка. Били поръчани от международни босове на мафията, които той бил екстрадирал от България. Никаква постистина няма в глупостта на всички, тиражирали дни наред тази откровена измислица. Избройте ми трите боса, които Борисов е екстрадирал от България! Покажете ми червените бюлетини на Интерпол за ареста им. Покажете ми ги на сайта на ФБР за най-търсените престъпници. Покажете ми ги на сайта на ФСБ ако искате (ако имат списък с издирвани мафиоти)...

Никаква постистина не е това - това е сервилно, наведено поведение. Поза партер, с извинение за  израза, произтичаща от задълженията на доставчика на платената любовна услуга.

Какво друго да разгледаме?

Неолиберализма и пазарната икономика? Склонен съм да оспоря всяко твърдение, че в България имаме пазарна икономика и свободен пазар. В България имаме точно обратното – протекторат над престъпния бизнес. В България имаме чадър над организираната политическа и икономическа престъпност. В България партията, която е на власт, се стреми да завземе всички лостове на управление в държавната и местните администрации, създавайки си феодална партийна номенклатура, с която си гарантира зависимост, подчинение и механично преброима електорална подкрепа. В България имаме стройно смазан престъпен механизъм, който позволява присвояване на 30, 50 и повече процента от обществения ресурс в полза на частни олигархични и бизнес кръгове, паразитиращи около партията на власт.

Не, в България нямаме пазарна икономика, нямаме лесе-фер, нямаме капитализъм, нямаме и демокрация.

Мафията у нас си има политическо крило, чрез което владее държавата. Да, терминът “превзета държава” е много по-приложим от вече клиширания термин “постистина”.

Нещата трябва да бъдат наричани с истинските им имена – живеем в превзета или похитена от мафията държава. А медиите, тези купени доставчици на “любов”, опаковат всичко в лъжа и пропаганда. Светлина в тунела има, но тя е слаба и мъждукаща. Източниците ѝ са слаби, несравнимо по-слаби от ослепяващия лъч на платената през “медийни пакети” пропаганда.

Всички политически субекти с реално и осезаемо присъствие в обществения живот имат своите медийни пакети. Или директно притежават медии през поддържащите ги мутри, мафиоти и олигарси. Нужно ли е да ви припомням КТБ? Банката, която се занимаваше с всичко друго, но не и с банково дело, поддържайки политически проекти и медийна империя? Да ви припомня ли, че ако синдиците на банката изискат парите, дължими през кухи фирми на КТБ, ⅔ от “водещите” медии у нас ще фалират на секундата?

Не! Не ви е виновна демокрацията.

Много по-просто е. Виновна е мафията на т.нар. “преход”, който в България не се състоя. По-скоро, състоя се, но не към демокрация, не към свобода на инициативата, не към благоприятна за предприемчивите, умните, работливите и просветените хора среда, в която те да създават блага и да повишават личното си и на другите благосъстояние.

Виновна е комунистическата номенклатура от началото на прехода. Нищо че дъщерите и синовете на БКП-елита, чиито собствени синове и дъщери учат в САЩ и Западна Европа, ще ви поучават, че са виновни САЩ и Западна Европа, създали гражданското общество у нас. Това е тяхната роля в пропагандата – да лъжат, за да защитят откраднатото от родителите им, част точно от тази партийна камарила, която започна разграбването на България през задграничните си фирми, контролирани от Държавна сигурност, дълго преди театралния преврат срещу Тодор Живков. Стотици милиони долари, част от които свързани с контрабанда и търговия с оръжие, баха част от проблемите, които БКП трябваше да реши в “зората на демокрацията”. И успя. С помощта на репресивните си органи, БКП се справи успешно с трансформацията на политическия си монопол в икономически.

Всички важни и значими сектори на икономиката се оказаха подвластни на правилните другари или на другарите на другарите. На ченгетата от Държавна сигурност. На обикновени престъпници, протектирани и протежирани през всичките тези “27 години”.

Всичко това ние имаме. и то не се побира просто в някаква оксфордска дефиниция, колкото и фенси тя да ни звучи.

Много е важно, макар и в края, да добавим и една друга сюжетна линия – на политическата и икономическа зависимост на България от Кремъл. Доскуча ли ви?... Ако беше обаче маловажно, руската политическа прислуга у нас нямаше да настоява за проектите от “Големия (икономически) шлем” на Москва в България. Нали не мислите, че Путин и руските олигарси са добрите самаряни, които искат да обогатят всеки един от вас “бързо и несимволично”?

Нали не смятате, че за бедността ни е виновна “западната демокрация”, а не овластените крадци, подменили свободата на предприемчивия дух, мачкащи ежедневно почтения малък, среден и едър бизнес, подчинявайки го на корупционните си схеми? Нали не смятате, че моделът КОЙ, който стана нарицателно за порочната обвързаност политика-власт-пари-медии и само допреди година и нещо бе символизиран от Василев, Пеевски и Бареков, няма нищо общо с бедността? Или с източването на обществен ресурс? Или с обществените поръчки, потъващи с милиарди в кръговете от фирми, около същия този Пеевски, около Златев и други подобни?

Да ви припомня ли как една друга банка, чийто съсобственик е свързван често с Банско, Витоша и ски спорта, замести КТБ, след като Пеевски и Василев се разлюбиха? Да ви припомням ли КГБ-генезиса на КТБ и факта, че основен акционер в нея е руската ВТБ? Или вие всичко си знаете? Всички ние винаги всичко си знаем?

Не, не живеем в обществото на постистината. Не и в България. Живеем в посткомунистическото общество, в което партийната камарила на БКП, садистите, убийците и обикновените мерзавци от службите се съюзиха, култивирайки престъпния елит, и осъществиха успешен преход към криминална икономика.

И за това сме си виновни ние. Не Ран, не Ът, не Обама, не Меркел. Не дори и Путин, въпреки че полезните идиоти и финансираните от него “патриотични” и други партии и медии много му помагат.

Ние сме си виновни. И това не е постистина. Това е истината.

 

Асен Генов
Асен Генов Колумнист
Новините днес