Джим Морисън – романтичният бунтар

Още от автора

Спор няма, че Джим Морисън е митологичен образ. Той е романтична икона на рока през 60-те. Музикалните изданията и сайтове го описват като бунтар, попадал нееднократно в проблематични ситуации заради вроденото си непокорство и антиавторитарни убеждения. Иконичният му образ в рока обаче е неоспорим. Фронтменът и текстописецписец на Doors е неотделим от имиджа на лошото момче, сблъскало се нееднократно със Закона и неговите представители. Джим Морисън има около половин дузина арести и може да се похвали с това, че е първият рок музикант арестуван директно на сцената. Това се случва на 9 декември 1967 г.

За инцидента разказва Рей Манзарек, кийбордист на бандата. Джим и фенка (gropie) на Doors се целували в бекстейдж зоната на “Ню Хейвън Арена”, Ню Хейвън, Кънектикът. Според разказа, един от охраняващите полицаи не разпознал Джим и го предупредил да се махнат от охраняваната зона, на което вокалът на Doors отговорил нещо не съвсем прилично. На повторната настойчива полицейска “покана”, отправена със спрей сълзотворен газ в ръката, Джим отговорил дори по-обстоятелствено какво точно очаква полицаят да направи с устата си. Служителят на реда предупредил, че дава последен шанс на певеца, на което Морисън отвърнал, че също му дава последен шанс да изпълни това, за което го подканя.

Разбира се, Морисън получава дозата сълзотворен газ в лицето заради неподчинението си.

Малко по-късно, след като научил от охраната на вратата, че току-що е напръскал вокала на Doors, полицаят се извинява. Манзарек коментира инцидента с думите: “Ако си известен, няма да те пръскат. Ако си просто някой, който се целува – ще си го получиш. Чакайте малко! Нещата не стават по този начин.”

Концертът закъснява, за да може Морисън да се възстанови от въздействието на сълзотворния газ. По време на изпълнението на песента “Back Door Man” обаче Джим разказва за инцидента от преди малко, изпъстряйки разказа си с ругатни: “Целият шибан свят ме мрази”. Той се обръща към полицая с думите “Малкото синьо човече с малката синя шапка” и “Малка синя свиня”.

След това Морисън обаче става по-твърд: “Аз съм същият като вас, пичове. Той направи това с мен, ще го направи и с вас!..” Думите му са изтълкувани като подстрекателство към бунт и безредици. Ченгетата се втурват на сцената и прекъсват концерта, извеждайки Джим Морисън под стража.  По улиците на Ню Хейвън започват малки безредици, причинени от разочарованите фенове на Морисън и Doors. В резултат на това са арестувани още 13 души.

Освен този, Морисън има поне още 5-6 известни ареста.

На 28 септември 1963 г. Морисън е арестуван пиян за това, че си прави шеги с футболистите в университета във Флорида.

На 23 януари 1966 г. е поредният сблъсък на Морисън със закона. След пътуване със свои съученици Джим се похвалва, че е убил и заровил в пустинята един от тях. Бащата праща полицията. Разследването обаче установява, че Морисън е целунал 14-годишно момиче без разрешение. Двете обвинения отпадат, а “изчезналия” съученик се появява жив.

На 28 януари 1968 г. Морисън е задържан в Лас Вегас за нарушаване на обществения ред и пиянство на публично място.

На 1 март 1969 г. Морисън е задържан за непристойно поведение и разсъбличане на сцената. Някой го залива с шампанско. Джим сваля ризата си, прекарва я между краката си и извършва движения, които са тълкувани като “имитация на маструбация”.

Морисън е задържан и от агенти на ФБР. Това се случва на 11 ноември 1969 г. Джим и неговия приятел ъндърграунд артистът Том Бейкър се качват пияни на самолет за Аризона, за да гледат изпълнение на Ролинг Стоунс. Концертът на Стоунс ще е в същата зала във Финикс, която е забранила на Морисън да свири там, след един концерт през 1968, който почти предизвиква бунт.

Добре почерпени, Джим и Том започват да задават неприлични въпроси на стюардесите. Суматохата, причинена от двамата е такава, че капитанът на полета ги заплашва с арест. След кацането във Финикс агенти на ФБР задържат Морисън и Бейкър. Обвинени са за това, че в нетрезво състояние са пречили на полета на въздухоплавателно средство. Заплашени са от глоба до 10,000 долара и затвор от 10 години.

Един от най-великите рок музиканти умира на 3 юли 1971 г. в Париж, оставяйки след себе си десетки култови песни. Една от най-кратките, но романтични е “Инидианското лято” (или “Циганско”, както бихме казали в България). Тя е само 2 минути:

 

Обичам те най-много.

Най-много от всичко.

Повече  от всичко,

което срещнах през лятото.

През циганското лято…

 

Независимо от лошата репутация на пияница, скандалджия и грубиян, Джим Морисън е нежен и романтичен поет и това личи в песните на бандата му. Една от тях е “Няма да те лъжа”:

 

Няма да ти бъда неверен

Ще правя всичко, каквото поискаш

Никога няма да пия навън

До по-късно от два, два и половина…

Няма да се отнасям с теб зле

Няма да правя никакви сцени

Ще ти кажа за всички хора

За всички места, на които съм бил

Ще се отнасям мило с теб

Ще се опитам да успокоя ума ти

Само ми кажи, че ме обичаш

Още един път…