X
 
 

Как да пресичаме в България for (crash-test) dummies

Автор: Иво Темелков
1107 8

Още от автора

Предколедно ВКС ни зарадва с тълкувателно решение за отговорността на шофьора и пешеходеца при пресичане, ако е станал гаф. Естествено, то предизвика обичайните негативни обществени реакции. Дори в уж интелигентни медии се появиха коментари, подклаждащи този огън с невежество. Чудя се дали българинът хули съда по подразбиране или го хули от неразбиране. Надявам се, че е второто и че следващите редове ще разсеят юридическата мъгла в главите ни.

Ще започна с кратка терминологична бележка. „Абсолютно право“ е онова твое право, с което са длъжни да се съобразяват всички. Правото на собственост например е абсолютно – никой на планетата (пък и извън нея) не може да го нарушава. За сравнение „относително право“ е такова право, на което трябва да се подчиняват ограничен кръг от лица. Например, когато занесеш обувките си на обущаря Иван, единствено Иван е длъжен да ти залепи подметката. Никой друг обущар не носи отговорност за това, че твоята подметка не е залепена. „Съпричиняване на вредоносния резултат“ (съпричиняване за краткост) е налице, когато пострадалият с поведението си по някакъв начин е допринесъл за собственото си нещастие. Например, ако лекарят ти назначи някакво лечение и ти забрани да пиеш алкохол, а ти вечерта се накъдриш като обрулена върба и умреш, ще е налице съпричиняване и отговорността на доктора ще бъде по-малка или изключена.

Да видим сега какво са снесли мъдрите глави от ВКС. Краткият вариант за нетърпеливите е не пресичай като самоубиец и си прочети задълженията в Закона за движението по пътищата, защото иначе съдът ще намали наказанието на шофьора, който те е блъснал, тъй като има съпричиняване.

А сега конкретно. Ти имаш абсолютното право да пресичаш на следните места:

1) на специално очертана на пътя пешеходна пътека;
2) на неочертана на пътя пешеходна пътека, но сигнализирана с пътен знак;
3) на зелен пешеходен светофар;
4) по продължението на тротоарите и банкетите – това са всички кръстовища в града, където няма ни светофар, ни пешеходна пътека, ни знак, ни дявол. Навсякъде другаде нямаш абсолютно право да пресичаш. Това означава, че не можеш да очакваш от всички да се съобразяват с желанието ти да пресечеш, ако пресичаш магистралата, междуградския път или в която и да е друга точка от улицата (например, не е готино да изскочиш по средата на Цариградско шосе и да очакваш трафикът да спре, защото те мързи да повървиш до подлеза).

Абсолютното ти право на пресичане означава, че всички водачи са длъжни да се съобразят с него, но не и че можеш да го упражняваш, както ти падне. Наличието на пешеходна пътека не те освобождава от задължението да се огледаш и да прецениш дали Трабантчето ще успее да спре навреме. Откъде идва това задължение? От Закона за движението по пътищата и по-конкретно от чл. 113, ал. 1 - „При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: 1. преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с разстоянията до приближаващите се пътни превозни средства и с тяхната скорост на движение; 2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; 3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; 4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги.“

Освен това има изрични забрани, с които всеки пешеходец е длъжен да се съобразя. Тези забрани са формулирани в чл. 114. Ти нямаш право да навлизаш внезапно на платното за движение, да пресичаш платното за движение при ограничена видимост и да извършваш търговия и услуги на платното за движение. Последното е писано за онези дружелюбни индивиди, които искат да ти почистят предното стъкло срещу някое друго левче.

Разбира се, не всички пешеходци могат еднакво добре да съобразяват пътната обстановка. Върховните съдии на особено мнение считат заради това, че е несправедливо да поставяме пресичането на пешеходна пътека под условие. Доколкото това важи с пълна сила за възрастните хора, не важи в никакъв случай за онези шемети, които не вдигат поглед от земята (или телефона си) и се впускат смело напред само защото имало пешеходна пътека. Поради това имаме нужда и от мислещи съдии, които да преценят всеки конкретен случай, за да приложат правилно общата законова норма към индивидуалното ПТП. Това едва ли ще е проблем. Според мен много по-проблемна е прокарваната от медиите и тотално откъснатата от реалността теза, че шофьорите не са длъжни да се съобразяват с нищо и че за всяка катастрофа е виновен пешеходецът.

Какво ще стане, ако все пак си виновен, защото не си се съобразил със задълженията си и се случи немислимото? При определяне на наказанието на шофьора това твое поведение ще бъде взето предвид като смекчаващо вината обстоятелство поради факта на съпричиняване от твоя страна. В хипотезите на нарисувана или обозначена пешеходна пътека и при пресичане по продължението на тротоарите и банкетите съпричиняването е налице, когато шофьорът кара с по-висока скорост от ограничението и когато ти не си спазил задълженията си за пресичане. Ако пресичаш на светофар, съпричиняване има само когато си пресякъл на червено. В случаите, когато нямаш абсолютното право на пресичане, ще говорим за съпричиняване, ако си нарушил правилата за пресичане (съобразяване със скоростта, видимостта и т.н.) и ако не си отишъл до близката пешеходна пътека, ако е имало такава.

Това е. Върховният съд не е разрешил на шофьорите да ни газят, нито пък е направил пресичането невъзможна задача по квантова механика. Напротив, струва ми се изключително логично да се изисква някакъв базов инстинкт за самосъхранение от всеки, стъпил на пътното платно. Еднакво опасно за обществото е арогантното поведение както на шофьорите, така и на пешеходците. Нека покажем малко повече съобразителност на пътя, защото няма нищо по-нелепо от това да загинеш, докато се опитваш да стигнеш от едно място на друго.

 

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Има отправна точка за тълкуване в чл.5 ал. т.1 от ЗДвП. Там пешеходеца е определен ,като уязвим, а на водачите е вменена отговорността да внимават и да бъдат предпазвливи с уязвимите. Затова е неуместно, неправилно, накадърно, малоумно, целенасочено манипулативно, когато съдии от ВКС подминават това изискване и разглеждат пешеходеца, като равен на ППС-то и го задължават да се съобразява с тях или виж още ›› да си носи последствията... Никой пешеходец, не е минавал тестове, подготовка, практика, обучение, изпити, лекарски прегледи и т.н., а всеки водач на ППС, БИ ТРЯБВАЛО да е минал и да е издържал някакви критерии, които да го определят като годен да бъде такъв. С преминаването през този подбор, държавата си гарантира, че дава книжки само на отговорни хора, с добри реакции и в добро здраве, знаещи добре правилата за движение по пътищата с всичките им ограничения и задължения. И точно затова, законотвореца е вменил на водачите на ППС, да бъдат внимателни и предпазливи, към уязвимите пешеходци. Това обаче, не се взима под внимание от голямата част от ВКС и те поставят знак на равенство на отговорността на водачите и пешеходците, макар последните да няма гаранция, че са в добро здраве - физическо или ментално, Да няма гаранция, че са ГРАМОТНИ, за да се знае със сигурност, че са чели правилата. Да няма гаранция, че могат да разпознаят различни опасни ситуации... и т.н. Голямата част от съдиите във ВКС са неосидетелствани дебили, защото само дебил може да разглежда толкова едностранчиво, такъв съществен въпрос. Просто, умственият им капацитет е на такова ниво, да ги прости господ!
 • Иво Темелков 4.1 Иво Темелков преди 3 години Профил на трол?
  Това е напълно вярно. Законът вменява на шофьорите допълнително задължение да се съобразяват с уязвимостта на пешеходците, но това не освобождава пешеходеца от неговите задължения. Обсъждайки духа на закона, няма как да подминем чл. 32, ал. 2 от същия закон, в който дословно е повторено задължението на пешеходците от чл. 113 да се съобразяват със скоростта на приближаващите превозни средства. То виж още ›› ва повторение какви мисли Ви навява?
  : 0 !
 • РОФЛ 3 РОФЛ преди 3 години Профил на трол?
  При ситуация, когато даден гламав шофьор имал 6 секунди да ти спре на шешеходната, аз лично брато не бих се борил с 2 тона автомобил, все си мисля че ще ми е по лесно да изчакам 6 секунди, а не да ходя 6 месеца по болници или гробища... Тук точно човека говореше за базов инстинкт за самосъхранение, това все едно на ЖП прелез да виждаш че идва влак, ама щото бариерата е дала фира и не се е спуснала виж още ›› си с предимство, пред 90 тонния локомотив ще си ползваш ли предимството или ще ти светне червената лампа в празната глава да останеш жив??? Същото е и за пешеходната пътека... Просто хората до такава степен оглупяха че базовия им инстинкт на хуманоида не работи - този да си съхранош безполезния живот и съответно се правят някакави плиткоумни закони за матриала!!!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Има отправна точка за тълкуване в чл.5 ал. т.1 от ЗДвП. Там пешеходеца е определен ,като уязвим, а на водачите е вменена отговорността да внимават и да бъдат предпазвливи с уязвимите. Затова е неуместно, неправилно, накадърно, малоумно, целенасочено манипулативно, когато съдии от ВКС подминават това изискване и разглеждат пешеходеца, като равен на ППС-то и го задължават да се съобразява с тях или виж още ›› да си носи последствията... Никой пешеходец, не е минавал тестове, подготовка, практика, обучение, изпити, лекарски прегледи и т.н., а всеки водач на ППС, БИ ТРЯБВАЛО да е минал и да е издържал някакви критерии, които да го определят като годен да бъде такъв. С преминаването през този подбор, държавата си гарантира, че дава книжки само на отговорни хора, с добри реакции и в добро здраве, знаещи добре правилата за движение по пътищата с всичките им ограничения и задължения. И точно затова, законотвореца е вменил на водачите на ППС, да бъдат внимателни и предпазливи, към уязвимите пешеходци. Това обаче, не се взима под внимание от голямата част от ВКС и те поставят знак на равенство на отговорността на водачите и пешеходците, макар последните да няма гаранция, че са в добро здраве - физическо или ментално, Да няма гаранция, че са ГРАМОТНИ, за да се знае със сигурност, че са чели правилата. Да няма гаранция, че могат да разпознаят различни опасни ситуации... и т.н. Голямата част от съдиите във ВКС са неосидетелствани дебили, защото само дебил може да разглежда толкова едностранчиво, такъв съществен въпрос. Просто, умственият им капацитет е на такова ниво, да ги прости господ!
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Проблемът е с условностите. Примерно "внезапно". Кой го определя и как? Оглеждам се и виждам кола на 100 метра от пътеката, караща с 60 км/ч, която ще измине тези сто метра за 6 секунди и като ме види трябва да спре, т.е. има време да спре, но като тръгна шофьорът натиска педала, за да ме изпревари и да мине преди мен. Няма други свидетели, няма камери, няма полицай (то тях въобше ги ням виж още ›› а). Блъскаме и аз загивам. Автоматично ставам виновен. Ако съм дете въобще няма шанс някой да се вслуша в неговите думи. Така че - съгласен съм, че пешеходците също носят отговорност, но трябва много по-точно да се дефинират нещата.
 • Иво Темелков 2.1 Иво Темелков преди 3 години Профил на трол?
  За всяко ПТП се прави съдебно-техническа експертиза, която изследва мястото на катастрофата. Използвайки най-различни криминалистични средства и методи, се установява дали шофьорът е натиснал педала, когато Ви е видял, или се е опитал да спре. Не си мислете, че единствено камерите и свидетелите могат да ни разкажат какво точно се е случило.
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 години Профил на трол?
  Добре философстват властите, но вместо това, по добре да се поставят светофари на всички разрешени места за пресичане, без да се налагат тълкувания. Щом само светофара ни гарантира това право, то трябва да се предостави на хората. Как деца ще тълкуват правилника за движение? Те знаят само, разрешено ли е да преминат, или не, нямат логическото мислене на възрастните. Председателят на ВКС беше блъск виж още ›› ан от кола, но явно, докато не бъде убит някой съдия, блъснат от кола, ще продължат да си тълкуват недомислените закони!?
 • Иво Темелков 1.1 Иво Темелков преди 3 години Профил на трол?
  Правото Ви да пресичате не е ограничено единствено до светофар, точно обратното - можете да пресичате навсякъде, където си поискате. Законът обаче Ви задължава на някои места да полагате повече грижа за себе си, а на други Ви дава предимство, с което са длъжни да се съобразяват всички шофьори. Всичко това е обяснено в статията.
  : 1 !