Тръмп срещу Мерил Стрийп

Още от автора

Ние в България си имаме съмнителни индивиди като Бойко Борисов, Вежди Рашидов (който сега отново стана актуален покрай скандала със Стефан Цанев), Бареков и пр. Дълга върволица от славни популисти, които не спират да размахват пръсти и да шестват с недостатъчната си начетеност, с липсата си на възпитание и тоталното неразбиране на всякакви човешки права и на категории като морал и отговорност. Но вече за наше най-горчиво съжаление винаги когато се хвалим съвсем по нашенски с лошите си и безумни управници, не можем да бъдем на първо място в нещастието си. Каквото и да си имаме ние, Америка си има Тръмп и това е непобедима простащина, тотална безпардонност, цялостна арогантност.

По време на „Златните глобуси” Мерил Стрийп критикува Тръмп за безочливото му поведение по отношение на журналист с увреждане. Това изказване веднага се превърна в топ новина и Тръмп не пропусна да отговори в неговия нападателен и прибързан начин. Сега той твърди, че Мерил Стрийп е надценена актриса, че той не бил разбран, че не се бил подигравал с журналиста, а само му показвал „как се гърчи”. Да, бе. Хайде стига. И това му изказване е точно толкова обидно, колкото и нелепият му опит да се прави на актьор.

За съжаление обаче нелепият му опит да стане президент беше подкрепен от нелепите избиратели и сега ще трябва да свикнем с мисълта, че Америка има подобно заливащо ни с безочие, безсмислена вербална агресия и белязано от тоталната неспособност да вникне в онова, което е извън кожата му, същество.

Мисля, че само човек, който тотално не разбира от кино, би могъл да твърди, че Мерил Стрийп е надценена актриса. Но кой знае дали Тръмп изобщо има време да гледа кино. Все пак той е зает да прави милиони, въпреки така известния си труден старт в кариерата, защото се наложило да вземе пари назаем от баща си. Горкият.

Е, Мерил Стрийп не може да се похвали с такова начало. Всъщност нейното е доста по-човешко и трудно, но това е друга история. Да, тя няма корпорации зад гърба си. Има само филми. Всичко си е изработила сама, без да чака подаяния от баща си. Създала си е име на смислен и ценен човек. На голяма актриса.

Тръмп е известен най-вече с това, че е голям физически, но се държи като малко човече. Хвърля думи, без да му мисли кой знае колко. Размахва юмруци във въздуха. Заплашва. Създава скандали. Това се харчи по медиите, но това е и преходно. То ще мине и ще си замине.

Той най-вероятно ще остане в историята като пример за нелеп президент, поне ако продължава да се държи така. Да се забърква в скандали. Да размахва пръсти на журналисти и актьори. Да показва гордо невежеството си и да се тупа в гърдите. Мерил Стрийп ще продължи да прави филми и ще остане в историята на киното като една от най-добрите актриси на времето си. И времето ще покаже кой ще победи, но аз залагам на Мерил Стрийп. За мен Тръмп е преходен, временно явление, издънка. Мерил Стрийп е вечна, щастлив случай, ценност.

А на американците можем да кажем само: „Честито. Бай Ганьо ви стана президент”.