Мерил Стрийп, Тръмп и журналистиката

Още от автора

По време на церемонията „Златен глобус“ в  неделя вечерта известната актриса Мерил Стрийп политизира Холивуд и скандализира американското общество и света с унищожителна реч, насочена срещу новоизбрания президент на страната Доналд Тръмп.  Сякаш малко в сянката на самата реч остана статуетката „Златен глобус“, която Стрийп получи за цялостен принос.

На много аспекти може да се обърне внимание от изказването на жената, изиграла по феноменален начин множество роли, включително и тази на Маргарет Тачър през 2011 година във филма „Желязната лейди“. Но една от най-важните части от думите на Стрийп беше тази за американската журналистика. Актрисата каза: „И това ме кара да се обърна към журналистите. Имаме нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта, да я привиква на килимчето при всяка "изцепка“. Затова основателите на нашата страна са вписали пресата и свободата й в конституцията. Така че бих помолила всеизвестната със своето благосъстояние Асоциация на чуждестранните журналисти в Холивуд, а и цялата ни общност, да се включат към комитета за защита на журналистите. Защото ще имаме нужда от тези хора в бъдеще. А те имат нужда ние да защитим истината.“

На теория звучи превъзходно – естествено, че всяка страна има нужда от принципна журналистика, която да държи сметка на властта и прочие. Какво обаче показва реалността в САЩ относно състоянието на американската журналистика?

Истината е, че имаме основания да се усъмним във принципността на водещи журналистически издания като например The Washington Post. Ето защо.

В САЩ вече действа Закон за разузнаването, приет от Конгреса и подписан от Обама. Самият закон съдържа раздел Title V, който утвърждава активни мероприятия за противодействие на  „разпространителите на фалшиви новини“. Такива „разпространители“ са новинарски сайтове, които са алтернативни и с това представляващи заплаха за официалната власт. Подобни медии биват обвинявани в руско влияние и по всякакъв начин се цели те да бъдат компрометирани. Даже вече има създаден специален уебсайт, в който може да се намери списък на около 200 уебсайта, който се намират пряко или косвено под руско влияние. И не кой да е, а именно вестник The Washington Post публикува статия, която предава на фалшификата характер на истина.

Нима тези журналисти нямат нужда от защита? За коя принципна журналистика говорил Мерил Стрийп? За онази, която безусловно изпълнява поръчки, спуснати „отгоре“ с цел родния истаблишмънт да има още един лост в ръцете си, посредством който да защити позициите и властта си? Основателите на САЩ са вписали пресата и свободата й в Конституцията, казва актрисата. Нещата обаче се променят. Играта отдавна има нови правила и се играе другояче. Но носителката на „Златен глобус“ за цялостен принос е права в едно – че имаме нужда от журналистите в бъдеще. Безспорен факт. Журналистиката, отново позовавайки се на думите на Стрийп, трябва да държи сметка на властта, да я привиква на „килимчето“ при всяка изцепка. Дотолкова, че понякога да се случва и обратното. Или винаги.

"Както моята мила приятелка, която си тръгна, принцеса Лея, ми каза веднъж – да вземем разбитите си сърца и да направим от тях изкуство". Правете изкуство, защото го правите прекрасно. Но политиката я оставете, тя е много по-сложна отколкото изглежда. 

А истинската журналистика е да изстискаш сълзи от камък. За някой, уви, това е непосилна задача. Те остават само с камъка и го хвърлят накъдето им се каже.

Зад кулисите на привидното статукво се случват неща, за които ние дори не подозираме. Там се играе едно представление, за което ние нямаме билети. От нас зависи обаче да имаме силата и волята да потърсим истината и да се преборим с нейните врагове. Защото ние отдавна сме във война – война за нашето мислене. Война, която за съжаление губим, но която все още може да бъде спечелена.