За свободата на словото, медицината и пиенето на урина

Още от автора

Не гледам „На кафе“. Нямам телевизор по същата причина, поради която нямам и стационарен телефон – не ми трябват. Обаче изгледах с интерес отговора на Гала по повод сигнала срещу „На кафе“, тъй като аз бях един от „анонимните“ зрители, които се подписаха с името си под него и го препратиха към СЕМ.

В „Гала отвръща на удара“ чухме водещата да се възмущава от възможността „някой да ѝ каже: ти не можеш да правиш това нещо?! Защо и откъде накъде?“ Очевидно свободата на словото е застрашена, нали? Свободата на словото ни е гарантирана от чл. 39, ал. 1 на Конституцията и е ограничена от ал. 2 на същия член. Тоест, свободата на словото (подобно на всяка друга свобода) не е безгранична. Тя е ограничена от правата, които другите правни субекти имат. Или както пише Рене Декарт – „Моята свобода завършва там, където започва свободата на другия“. Свобода на Гала да говори празни приказки свършва при моята свобода да получавам информация, която (макар и косвено) да не е насочена срещу народното и в частност моето здраве (чл. 41, ал. 1, изр. 2 от Конституцията ). „Защо и откъде накъде“ трябва да търпим по телевизията заблудите на водещите? Да не говорим, че по Закона за радиото и телевизията от „На кафе“ нямат право да пробутват продукти, които застрашават здравето и безопасността на хората (чл. 75, ал.5, т. 3 ЗРТ). Нещо, което чувам, че редовно се прави, тъй като зрителят бива насърчаван да загърби химията в лекарствата и да се лекува с химията, която гостът продава... исках да кажа, препоръчва.

Така стигнахме до същината на спора – медицината. Гала твърди, че е защитник на „един различен холистичен вариант на лечение“. Това обаче не е вярно, защото холистичната медицина прилага всички методи на лечение (традиционни и алтернативни), докато Гала отрича традиционната „химия“, рекламирайки недоказани или доказано неефективни терапии. За да бъде приет безспорно от науката един метод за лечебен, той трябва да премине през рандомизирано, двойно сляпо, плацебо – контролирано проучване. Сложни думи за една брилянтно проста концепция. Идеята е на случаен принцип („рандомизирано“) да се избират участниците, като нито докторите, нито пациентите („двойно“) знаят дали получават („сляпо“) подлежащото на изпитание лекарство , или неактивна субстанция („плацебо“). Работещото лекарство показва по-добри лечебни резултати от плацебото. И тъй като нито една от алтернативните терапии, която Гала промотира, не е преминала през този тест, можем да заключим, че те не работят. Затова ги наричат алтернативни, което е синоним за загуба на време. По думите на страхотния Тим Минчин „алтернативна медицина, за която е доказано, че работи, се нарича медицина“.

Желанието на Гала като „журналист“ да представя „различни мнения“, за да създаде дебат, е повече от похвално. В науката дебатът и конкуренцията на идеи са от ключово значение. Само че нека не бъркаме фактите с желанието ни да сме прави. Основните клиенти на съда са хора, които са на едно мнение, а се оказва, че реалността е друга (това е валидно за 50% от случаите). Ако нещата ставаха с електрошок или разреждане до безкрай (хомеопатия), никой във фармацевтичния бизнес не би инвестирал милиарди в търсене на истински лекарства. Мнението на Гала, колкото и красиво да е, е грешно и невярно, защото не е доказано. Да, толкова е просто.

Така че нито свободата на слово е застрашена, нито Гала е обективен журналист. Ако беше, щеше да покани всички лекари, които не са на нейното мнение, за да видят зрителите, че не става дума за „лекар срещу лекар“, а за армия от лекари срещу шепа шарлатани, които тя харесва. Истината е, че Гала е поредната научно неграмотна жертва на алтернативната медицина, но за разлика от останалите тя има широка публика, пред която да пропагандира нелепите си вярвания. И това вече е застрашително. Превръща се в опасност за общественото здраве, а един от елементите на престъплението е неговата общественоопасност (чл. 9, ал. 1 от Наказателния кодекс). Чакам с нетърпение деня, когато законодателят ще узрее за необходимостта да криминализира подобни изяви. А дотогава – яжте си зеленчуците, спортувайте повече, изключете телевизора и не вярвайте на всеки, който се представя за „лечител“. Особено ако ви кара да пиете урина.