Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студът в затоплящия се свят

25 Wednesday 2017, 08:00 часа • 1167 прочитания

Не искам да звуча като тривиален фейсбук статус, ама навън е доста студено. Чак морето покрай Бургас замръзна, а Бургас е градът, в който хората си пускат две духалки, ако навън стане 10 градуса. В същото време всеки т.нар. „учен“ описва до пресъхване апокалиптични картини в резултат на глобалното затопляне. Е, как хем планетата се затопля, хем от две седмици сякаш живеем в Сибирската тундра, където са монтирали златното видео на Вечния Президент Доналд Тръмп? Как така е студено, защото е горещо?

Полярните региони на планетата получават много малко слънчева енергия, поради което температурите на въздуха са ниски и атмосферното налягане е високо. Слизайки на юг, температурата на въздуха се повишава, а налягането спада. Тази разлика в налягането задвижва въздухът в глобален мащаб – топлият въздух се „издига“ към полюса, докато студеният въздух се „спуска“ към екватора. Когато две въздушни маси с различни температури се срещнат, техните граници биват очертани от въздушни течения, които се наричат струйни течения. Този течения представляват изключително силни ветрове със скорост над 160 км/ч., които заради въртенето на планетата се движат в посока, обратна на часовниковата стрелка в Северното полукълбо (и по посока на часовниковата стрелка в Южното). Полярните струйни течения, които се образуват на границата на студения арктически въздух и топлия южняк, са преградата, която пречи на мразовития полярен въздух да нахлуе към Европа. Представете си го като Стената в „Игра на тронове“, която държи ледените зомбита далеч от цивилизацията.

Причината за съществуването на тези струйни течения е разликата в температурата (и съответно налягането) на различните въздушни маси. Това е източникът на тяхната енергия и сила. Тъй като температурата на екватора е винаги висока, полярните струйни течения се усилват зимата и отслабват лятото, когато полюсите се затоплят. В последните няколко десетилетия с повишаването на глобалните температури (и по-конкретно тези на полюсите) тази температурна разлика се стопява и струйните течения отслабват. По-слабите струйни течения означават по-слаба преграда и това позволява на огромни маси въздух от Северния полюс да нахлуят дълбоко на юг в Европа, Азия и Северна Америка. Глобалното затопляне допълнително има ефект върху по-слабото заледяване на Северния ледовид океан, водния цикъл и редица други феномени, всеки от който има за резултат повишаване на температурата на въздушните маси и отслабване на полярните струйни течения.

И затова времето е студено, докато климатът се затопля - един чудесен пример за разликата между двете. Затоплянето на климата нарушава установения от хилядолетия баланс на енергия в атмосферата. Поради това е възможно на някои места да се наблюдава застудяване във времето за известен период, което се дължи на затоплянето. Климатът е гледане в перспектива, докато времето е каприз, който се люшка нагоре-надолу, но винаги в същата посока, в която се движи и климатът. Снегът навън не е доказателство, че климатичните промени не се случват, защото снегът навън е времето, а не климатът. Тежки зими в България е имало и преди Индустриалната революция. Проблемът е, че тези аномалии зачестяват. Причината за това е ясна – човекът. За съжаление, решението на проблема зависи изцяло от нестабилните и кратковременни политически вълнения, които потенциално могат да оставят негативна следа поради намаляващото време за реакция, с което разполагаме. Лично аз съм обнадежден въпреки случващото се в САЩ, защото всички други глобални играчи (най-вече Китай и ЕС) се заслушват в предупрежденията на науката и предприемат съответните мерки.

Иво Темелков
Иво Темелков Колумнист
Новините днес