X
 
 
 

Стив Банън, новият любимец на родните анализатори, смята, че евреите стоят зад „мюсюлманската инвазия“

Автор: Руслан Трад
1598 6

Още от автора

Новинарският сайт Breitbart твърди, че е приятелски настроен към евреите. Всъщност, те са всичко друго, но не и „приятели“. Публикации онлайн често твърдят, че „евреите контролират всичко“ и обвиняват евреите за мултикултурализма и „мюсюлманската инвазия“.

Митът за евреите, стоящи зад мултикултурализма и „инвазията“, е една от главните опорни точки на нацистите и националистите, които разпространяват през изминалите десетилетия. Особено тревожен е фактът, че Стив Банън, бившият шеф на Breitbart, е съгласен с тези митове и ги поддържа гласно и негласно, а днес е основният съветник на американския президент Доналд Тръмп.

Стив Банън е все по-цитиран от анализатори и в България. Миналата събота гостувах заедно с един от тях в предаването „Плюс това“. За пореден път в ефир бяха цитирани позиции на Банън като аргумент, че се „изправяме пред Четвърта световна война“. Думи, които Банън свързва именно с мюсюлманите, имигрантите и господството на евреите. „Американските евреи са зад мюсюлманската инвазия“, казва Банън през 2007 година. Тази теза се подема от редица националистически, расистки и ислямофобски организации не само в САЩ, но и в Европа, където крайно дясното е във възход.

Според версията на Банън, евреите позволяват и обработват пътя за онези, които искат да създадат „Ислямски американски щати“. Това изказване Банън прави в рамките на филм, който не излиза. В началото на февруари тази година, The Washington Post съобщи подробности за сценария на продукцията, в която са съчетани интервюта с хора, които също вярват, че опасността за „Запада и бялата раса“ са не само ислямистите и „подкрепящите ги“ правозащитни групи, но и евреите, които работят с „главни медии, ЦРУ, ФБР, граждански организации, университети и левите“.

Идеята за евреите, които позволяват да се случат нещастията на Запада, е теория на нацистите и антисемитите от преди години. Те могат да се чуят публично още през 1992 година в САЩ, но корените им са от много по-рано. Лъжите и митовете се разпространяват чрез масовата култура, новини и публикуване на книги. Нацистите в Швеция, например, пускат книга, озаглавена „Как Швеция стана мултикултурна“, в която става дума за това как евреите създават смесените общества и отварят вратата за мюсюлманите, мигриращи към северните държави. В много държави се публикуват подобни заглавия и статии. Датските нацисти твърдят, че евреите са зад „мюсюлманската имиграция“. Във Великобритания се говори за конспирацията на британските евреи, които „докарват мюсюлманите“. В България също излязоха книги на тази тема – първоначално от лидера на Атака, Волен Сидеров, но по-късно се появиха и други автори и заглавия, посочващи, че евреите контролират света и всички хора са техни пионки. Евреите са обвинявани и за лошото икономическо състояние на България и още нещо: преповтаря се антисемитския мит от миналото, че Търново пада под османска власт, след като евреи отварят портите на града. Мит, който впрочем, чуваме още в училище.

Държави като Чехия или Полша, които също имат еврейски общности, са далеч напред в развитието си сравнение с България, въпреки че са преживяли няколко национални катастрофи и войни една след друга. Но евреите са виновни за нашето състояние, не мутрите и политиците, които избираме. Проблемът с тези алтернативни факти е, че се вкореняват дълбоко в общественото съзнание и битуват там в продължение на десетилетия.

В САЩ ситуацията е близка. Ядосани нацисти дискутират как „евреите помагат на мюсюлманската инвазия“. Антисемитски издания като New Observer заявява открито, че „евреите подканят мюсюлманските бежанци към САЩ и евреите посрещат с отворени обятия инвазията“. Един от лидерите на Ку Клукс Клан, Дейвид Дюк, разпространява същите митове.

Според основните опорни точки, които Breitbart публикува, е тезата, че „мюсюлманската инвазия“ в САЩ и Европа е подкрепена от враговете на Доналд Тръмп. Случайно съвпадение? Със сигурност не, тъй като едно от главните лица на сайта и реално негов идеолог, Стив Банън, днес е основният съветник на Тръмп, седящ винаги до него. Можете да го видите на кадри, по време на интервюта, докато Тръмп разписва поредните заповеди…

Интересно е защо български анализатори цитират и се възхищават на Стив Банън? Защо изказванията му се дават един вид като легитимен аргумент при обвинения към политиките на Тръмп? Би било любопитна история да се разкрие тази нова мания и докъде може да стигне у нас. Антисемитски изказвания и открита ислямофобия са замаскирани в достъпно съдържание с оправданието, че живеем в свободни държави и всеки има право да изкаже мнението си.

Със сигурност, на немалко хора в страната, тезите звучат логично и нормално, и коментаторите знаят добре това, разпространявайки едни и същи митове в името на известността. 

6 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  @1,1.1-1.3 - Хилари няма и една молекула еврейска кръв, интригантчета нещастни. Работата й като сенатор бе безупречна - тя лично внесе и защити закон, който накара тютюневите монополи да издържат по една лекарска стая във всяко училище. Жалко е, че като държавен секретар, а и по-късно пригласяше на пропедерастката политика на главния педерасолюбец - О'Мамма, но това си е за нейна сметка. Инач виж още ›› е е самата истина, че САЩ съвсем съзнателно разбуниха цяла Северна Африка, за да вържат ръцете на Европа, която в лицето на ЕС и евро-валутата започна да измества САЩ като политически и финансов център.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Същите повърни използваше и Хилари!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хилари е еврейка. Това е всеизвестно! Самото име е еврейско.
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хилари е еврейка. Това е всеизвестно! Самото име е еврейско.
  : 2 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хилари е еврейка. Това е всеизвестно! Самото име е еврейско.
  : 2 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не знам дали е еврейка, ама занам , че американците я изритаха в гъза! Както ние ще Трътьо и трътьоподобните!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 23 март

Овен Този петък бъдете готови за приключения. Няма нужда да се товарите с отговорността на инициативата, нещата ще се получат от само ...