Стив Банън, новият любимец на родните анализатори, смята, че евреите стоят зад „мюсюлманската инвазия“

Още от автора

Новинарският сайт Breitbart твърди, че е приятелски настроен към евреите. Всъщност, те са всичко друго, но не и „приятели“. Публикации онлайн често твърдят, че „евреите контролират всичко“ и обвиняват евреите за мултикултурализма и „мюсюлманската инвазия“.

Митът за евреите, стоящи зад мултикултурализма и „инвазията“, е една от главните опорни точки на нацистите и националистите, които разпространяват през изминалите десетилетия. Особено тревожен е фактът, че Стив Банън, бившият шеф на Breitbart, е съгласен с тези митове и ги поддържа гласно и негласно, а днес е основният съветник на американския президент Доналд Тръмп.

Стив Банън е все по-цитиран от анализатори и в България. Миналата събота гостувах заедно с един от тях в предаването „Плюс това“. За пореден път в ефир бяха цитирани позиции на Банън като аргумент, че се „изправяме пред Четвърта световна война“. Думи, които Банън свързва именно с мюсюлманите, имигрантите и господството на евреите. „Американските евреи са зад мюсюлманската инвазия“, казва Банън през 2007 година. Тази теза се подема от редица националистически, расистки и ислямофобски организации не само в САЩ, но и в Европа, където крайно дясното е във възход.

Според версията на Банън, евреите позволяват и обработват пътя за онези, които искат да създадат „Ислямски американски щати“. Това изказване Банън прави в рамките на филм, който не излиза. В началото на февруари тази година, The Washington Post съобщи подробности за сценария на продукцията, в която са съчетани интервюта с хора, които също вярват, че опасността за „Запада и бялата раса“ са не само ислямистите и „подкрепящите ги“ правозащитни групи, но и евреите, които работят с „главни медии, ЦРУ, ФБР, граждански организации, университети и левите“.

Идеята за евреите, които позволяват да се случат нещастията на Запада, е теория на нацистите и антисемитите от преди години. Те могат да се чуят публично още през 1992 година в САЩ, но корените им са от много по-рано. Лъжите и митовете се разпространяват чрез масовата култура, новини и публикуване на книги. Нацистите в Швеция, например, пускат книга, озаглавена „Как Швеция стана мултикултурна“, в която става дума за това как евреите създават смесените общества и отварят вратата за мюсюлманите, мигриращи към северните държави. В много държави се публикуват подобни заглавия и статии. Датските нацисти твърдят, че евреите са зад „мюсюлманската имиграция“. Във Великобритания се говори за конспирацията на британските евреи, които „докарват мюсюлманите“. В България също излязоха книги на тази тема – първоначално от лидера на Атака, Волен Сидеров, но по-късно се появиха и други автори и заглавия, посочващи, че евреите контролират света и всички хора са техни пионки. Евреите са обвинявани и за лошото икономическо състояние на България и още нещо: преповтаря се антисемитския мит от миналото, че Търново пада под османска власт, след като евреи отварят портите на града. Мит, който впрочем, чуваме още в училище.

Държави като Чехия или Полша, които също имат еврейски общности, са далеч напред в развитието си сравнение с България, въпреки че са преживяли няколко национални катастрофи и войни една след друга. Но евреите са виновни за нашето състояние, не мутрите и политиците, които избираме. Проблемът с тези алтернативни факти е, че се вкореняват дълбоко в общественото съзнание и битуват там в продължение на десетилетия.

В САЩ ситуацията е близка. Ядосани нацисти дискутират как „евреите помагат на мюсюлманската инвазия“. Антисемитски издания като New Observer заявява открито, че „евреите подканят мюсюлманските бежанци към САЩ и евреите посрещат с отворени обятия инвазията“. Един от лидерите на Ку Клукс Клан, Дейвид Дюк, разпространява същите митове.

Според основните опорни точки, които Breitbart публикува, е тезата, че „мюсюлманската инвазия“ в САЩ и Европа е подкрепена от враговете на Доналд Тръмп. Случайно съвпадение? Със сигурност не, тъй като едно от главните лица на сайта и реално негов идеолог, Стив Банън, днес е основният съветник на Тръмп, седящ винаги до него. Можете да го видите на кадри, по време на интервюта, докато Тръмп разписва поредните заповеди…

Интересно е защо български анализатори цитират и се възхищават на Стив Банън? Защо изказванията му се дават един вид като легитимен аргумент при обвинения към политиките на Тръмп? Би било любопитна история да се разкрие тази нова мания и докъде може да стигне у нас. Антисемитски изказвания и открита ислямофобия са замаскирани в достъпно съдържание с оправданието, че живеем в свободни държави и всеки има право да изкаже мнението си.

Със сигурност, на немалко хора в страната, тезите звучат логично и нормално, и коментаторите знаят добре това, разпространявайки едни и същи митове в името на известността.