Няма вълци-единаци: атаките на Ислямска държава са планирани, а национализмът помага на джихадистите

Още от автора

Всичко онова, което се знае за начина, по който действа Ислямска държава при извършване на терористични атаки в различни държави, е погрешна или най-малко погрешно разбрана информация. Има ясни сигнали, че до тази заблуда се стига след предприемане на добре премислени стъпки от страна на групировката и отделно – от нашите собствени стереотипи и подценяване.

От началото на 2014 година, Ислямска държава планира атаки в Европа. Имаше тенденция, подсилена от последните нападения, шокирали света, че става дума за т.нар. „вълци-единаци“. Тези симпатизанти на групировката извършваха и планират да извършат терористични атаки, а действията им бяха определени като вдъхновени от пропагандата на Ислямска държава. Реално, според последната информация, групировката седи зад тази кампания от изолирани на пръв поглед атаки, посредством своите вътрешни институции.

Тъй като голяма част от информацията все още се обработва, тепърва ще се появят отделни изследвания върху тематиката, но можем да обобщим накратко онова, което е достъпно като факти. През последните месеци, с колеги от няколко държави проследяваме тенденции в Ислямска държава и преосмислянето на тяхната тактика, а това доведе до промяна на начина, по който разбираме организацията.

Опитите на враговете на групировката – както местни, така и външни- да инфилтрират редиците им в Сирия и Ирак, доведе до създаването на т.нар. Амн ал Харджи или иначе казано – агенцията за външно разузнаване на Ислямска държава, която е част от апарата за сигурност на организацията. Джихадистите слагат терористичните атаки в три главни категории: 1) директни атаки, където тренирани, инструктирани и разположени от организацията членове извършват операции, а понякога и вербуват нови агенти 2) одобрени атаки, където индивидуални лица, които се сражават в Сирия и Ирак, се завръщат в страните си със съгласието на организацията; тези членове са надзиравани от член на Амн ал Харджи 3) вдъхновени атаки, където симпатизанти на Ислямска държава отговарят на команда от лидерството на групировката, за да извършат атаки в страната си.

В последната категория спадат онези, които наричаме „вълци-единаци“, но дори техните действия се случват в контекста на съществуваща мрежа, така че всъщност те не са „единаци“.

От началото на 2015 година, Ислямска държава планира добре организирани операции предимно в Западна Европа и САЩ, а зад тях седи най-вече едно лице – Абу Сюлейман ал Фиранси (Французинът). Според данните, това е човекът, който отговаря за външните операции от Европа до Югоизточна Азия. Именно през този отдел в състава на Ислямска държава, се планира и атаките в Париж през ноември 2015, също и в Ница през 2016, в Истанбул, Пакистан, Индонезия, Брюксел. В състава на отдела има членове, отговарящи за онлайн комуникацията или „вдъхновяването“ на симпатизанти на организацията, които извършват онези нападения, наречени от медиите с общото „атаки от вълци-единаци“.

Как се случва организацията? Членовете на Амн ал Харджи са базирани най-вече в Сирия и Ирак, където структурите на Ислямска държава са пуснали дълбоки корени. От териториите на „халифата“ се изгражда гъста мрежа от оперативни работници, симпатизанти и активни бойци, част от които се завръщат в страните си на произход като Белгия, Холандия, Великобритания и Франция. Дезертирали от групировката заявяват, че лидерството дори е изисквало чуждестранните бойци, които станах главна тема след 2014 година, заради десетките хиляди доброволци, стекли се към „халифата“, да остават в страните си и да изчакват бъдещи заповеди. Сред тези, които планират външните мрежи, е 29-годишният френски гражданин Рашид Касим, който става активен сред радикалните кръгове след 2011 година. Дотогава Касим работи в социален център в Руан и е имал мания по рап музиката. След няколко посещения в Алжир, той започва да приема идеологията на Ислямска държава и през 2015 пътува за Ирак. Неговата първа поява е с видео през юли 2016, в което отправя послание за извършване на още нападения. Отделя специално внимание върху атаката в Ница, станала месец по-рано, за която поздравява извършителят й. В края на видеото, Касим обезглавява собственоръчно заложник, определен като „изменник“.

Както и други членове на Амн ал Харджи, и Рашид Касим има силно онлайн присъствие – от Фейсбук до Телеграм, където публикува съобщения към симпатизанти на Ислямска държава. В тези публикации има директни призиви за нанасяне на атаки като се поема отговорността видео кадрите от нападенията да бъдат публикувани от медийните канали на „халифата“. След 2015 година изискването към чуждестранните бойци да не идват към Сирия и Ирак, заради строгия контрол и атаките, се засилва. Потенциалните бойци, обаче, остават в страните с идеята да атакуват отвътре. Рашид Касим не е просто пропагандатор – той е имал директен контакт с Адел Кермиш и Абдел Малик Набил Птижан – терористите, които убиват свещеник в църква в Сент Етиен дю Рувре през юли 2016. Смята се, че Касим е отговорен за планирането и на други атаки в Европа. Той публикува гидове за изготвяне на бомби, за нападения в градски условия и други, включително списъци с имената на журналисти, политици, служители по сигурността и рапъри, които да бъдат убити. Лароси Абдалла, който през юни 2016 убива полицай и неговия партньор в името на Ислямска държава, също е имал контакт с Рашид Касим.

Неотдавна, френската полиция арестува група момичета, които са планирали нападение с кола-бомба в близост до Нотр Дам в Париж. Изследванията показват отново същото: те са били инструктирани от Касим. Още три момчета на по 15 години са арестувани по-късно, които също имат връзка с френския джихадист, чиято дейност не е замряла: по последни данни, Касим подготвя белгийски джихадист, който да извърши нападение в Европа. Най-вероятно става дума за Аззедин Ел Хадабия, чието местоположение не е известно и в момента.

Работата на Рашид Касим със сигурност не е единствена, а има и други членове на Ислямска държава, отговарящи за атаки извън територията на „халифата“. Малките нападения не трябва да бъдат определяни като извършвани от „вълци-единаци“, тъй като по този начин не само се подценява, но и не се разкрива същината на организацията, която съществува в редиците на джихадистката групировка.

Независимо дали Ислямска държава бъде изтласкана от териториите и в бъдеще не контролира нито един град или село, способността на групировката да се адаптира е изключително висока. В този смисъл, онези, които планират нападения в различни държави, са от изключителна важност. Те могат да работят отвсякъде, въоръжени единствено с компютър и интернет. Докато международните и местни сили в Ирак, Либия и Сирия продължават да атакуват „халифата“, ние трябва да предприемаме адекватни действия срещу пропагандата на джихадистите, които подобно на крайно дясните, разчита на инфилтрация сред младежи.

Забраните не могат да решат нищо, а също и атаките срещу бежанци и мигранти. Напротив, това би помогнало на Ислямска държава. В едно от последните си видеа, озаглавено „Ще те изгорим, Америка“, групировката използва последните действия на Доналд Тръмп като аргумент за нападения срещу западните държави. В своите съобщения, Рашид Касим и други членове на лидерството в Амн ал Харджи, използват новините за нападнати джамии, нападения върху имигранти и изказвания срещу бежанци, за целите на пропагандата. Рашид Касим оправдава атаките пред младежите с това, че „трябва да се отмъсти на Франция“. При едно от последните планирани нападения, Ислямска държава използва националистическите призиви в Индия, за да атакува град Хайдерабад с взривове насред едни от най-оживените пазари в света. За щастие, атаката е осуетена, но ако екипът на „халифата“ беше извършил планираното, десетки цивилни щяха да бъдат убити.