Да убиеш генерал Дабул или как Ал Кайда напредва в Сирия

Още от автора

На 25 февруари, Ал Кайда уби високопоставен ръководител на сирийското разузнаване в Централна Сирия. Добре изпълнената операция напомня за първите стъпки на групировката в Сирия, които й дадоха преимущество и известност след 2012 година. Това убийство пуска също и „червената лампа“ за възможността радикалите да съсредоточат усилия в подобни атаки с цел печелене на повече легитимност, докато бунтовническите сили губят територии.

Операцията беше проведена в два квартала в град Хомс и удариха сгради на силите за сигурност и военното разузнаване. Една група от бойци влизат в един от военните обекти и застрелват генерал Хасан Дабул.

Близо 40 офицери и служители по сигурността бяха убити при две атаки, нанесени от пет души. Генерал Ибрахим Даруиш, който ръководи един от другите нападнати отдели, оцелява с наранявания.

Генерал Дабул беше назначен за ръководител на военното разузнаване в Хомс, който беше завзет от режима през 2014 година, но все още има бунтовническа дейност в част от кварталите на града. Той публично обеща да върни мира и сигурността в Хомс, но последните събития биха могли да накърнят увереността на местните жители в тези уверения. При подобни нападения, извършени през май месец миналата година отново от екип от пет бойци на Ислямска държава, загинаха 184 души в сърцето на териториите на режима на Асад, градовете Тартус и Латакия.

Смъртта на генерал Дабул идва в перфектното време, когато правителството изпитва вътрешни затруднения, а Ал Кайда търси възможности да върне подкрепата сред местните в държаните от опозицията територии – подкрепа, която беше поставяне под съмнение от 2015 насам с масови протести и особено след избухналите сблъсъци между бунтовници и джихадисти в северозападните части на Сирия.

Ал Кайда в Сирия, която претърпя няколко промени именно с цел ПР, днес носи името Хаят Тахрир ал Шам (преди това Джабхат Фатах ал Шам и Джабхат ан Нусра), през последните два месеца консолидира кампанията си срещу бунтовническите сили в провинция Идлиб. Сблъсъците обърнаха общественото мнение срещу организацията, която успя да спечели симпатии сред местни жители заради атаките си срещу режима на Башар Асад. Въпреки всичко, радикалите знаят много добре враждебното отношение срещу тях, ширещо се в бунтовническите райони, засилено особено след Алепо, където групировката държеше в затворите си активисти и хуманитарни работници, а в Идлиб бяха екзекутирани няколко десетки членове на Свободната сирийска армия. Една добре подготвена операция срещу служители на режима беше достатъчна, за да върне част от подкрепата.

Преди да се премести в Хомс, генерал Дабул отговаряше за Клон 215 на разузнаването, известен като „Клонът на смъртта“. Именно там се случват масовите изтезания на затворници, доказани с над 50 000 снимки, изнесени от дезертьора от режима, известен с кодовото име Цезар. По време на работата си в Клон 215, Дабул организира и наказателни екипи в предградията на столицата Дамаск. Същият човек е отговорен и за изтласкването на бунтовническите части от Дарая. Така че, смъртта на Дабул е добра новина за мнозина в Сирия.

Източници от военната база Хмеймим, където са разположени руски сили, както и служители от сирийската армия, разположени в Дамаск, потвърждават, че смъртта на генерала не е изолиран случай, а част от тенденция, която се засилва. Според военните, атаката е извършена професионално и с пълно познаване на сградата, която е нападната.

Преди седмица, от базата в Хмеймим, съобщиха за смъртта на четирима руски войници от крайпътна бомба в близост до Палмира. Взривът се случва докато преминава военен ескорт, а в съобщението от военната база добавят, че „пътят се следи непрекъснато от приятелски сухопътни сили“, намеквайки с упрек към проправителствените милиции там.

Професионалното изпълнение на атаката напомня за първите нападения на Ал Кайда срещу сирийския режим. Групировката първоначално се фокусира върху служители на армията и клонове на силите за сигурност. В последствие, Ал Кайда започна да се преобразява с цел да се смеси с бунтовническите групи, част от които инфилтрира и завзе територията им по-късно.

Последните събития показват, че е вероятно Ал Кайда да се върне към стария си начин на действие, докато сирийският режим завзема нови територии. Вместо да изпраща атентатор, организацията вече разчита на малки, мобилни екипи, които атакуват дадена позиция и се изтеглят. Това напомня много на начина, по който извършва нападенията си Ислямска държава, като разликата е, че ИД вкарват и атентатори към екипите. Проблемът с Ал Кайда е, че е инфилтрирала много по-дълбоко териториите както на бунтовниците, така и на режима.

Сирийското правителство ще трябва да отдели значителни усилия и средства за подсигуряването на върнатите райони. Така например, Асад успя да завземе Алепо, но загуби почти в същото време Палмира. Фронтовите линии в сирийската гражданска война и без това са динамични и постоянно променящи се – добавянето на атаки като тази срещу генерал Дабул, ще донесе нови препятствия.