X
 
 
 

Приказки за несъществуващи феи

Автор: Мари Авенерт
1121 2

Още от автора

Едно дете се унася във влака. Влакът продължава да се движи и цялата тая тишина е толкова грозна, когато едно дете е много повече, отколкото да бъде оставено да спи. Хайде да се развеселим. Да се посмеем, докато лежа на колената ти и си мисля за пролет. И как всичко е можело да е толкова леко, въздушно, само ако малко се развеселим.

Виждам в спалнята им вечер. Дърпат завесите, за да им свети небето. Толкова са възрастни, че спят на отделни възглавници.

Да си неутешим е безнравствено!

Викам срещу стъклото на тяхното небе, докато не се разцепи в сън и заглъхне. Денят е винаги скромен на закани. Никой вече не съкращава името ти. Ти имаш и чин, и сан, и десет букви, които те гонят от удоволствието да си две срички.

Намерих го да зяпа мравките, катерещи се по връзките на обувките му. Слънцето го полюшваше в сантиментална дрямка по времето, в което за пръв път бе открил това място. Типично за насилствената свобода е да не знаеш с какво си я заслужил, нито какво да я правиш. В усоите на обедната почивка имаш премалко време да резширяваш светове. Косата му стои свита около лицето и безжизнено се полюшва от косите движения на челюстта. Преди дванадесет години бе побрал живота си в раница и построил го отново на същата пейка. Сега не помнеше какво продължава да забравя от сутринта, но детайлно знаеше мириса на сгънатите ризи, тефтера и малкото пари в купчината на съществото, което донесе тогава.

Не знаеш кога си изпуснал себе си сред другите, но винаги усещаш когато е така, а тях ги няма.

Дневната светлина разхвърля времето ти и моли за действие. Свидетел си на правдивото покушение над смелостта. Над опита да изиграеш себе си – по-добре. И това е причина за достоверност. Ти си причина. Защото как да повярваш на нещо без материя и плътност. „Нещата“ имат места и ред и не могат просто да бъдат измисляни и изоставяни, нали? Винаги трябва да има някой, който чува и вярва, че това е така. И това не си ти. Това не си ти, защото ти си създател, а създателите са неправдоподобни.

Ти си до тук и трябва да намериш някого.

Противно е да се отнасяш недостойно с чужди решения, затова търсенето ти опира в това да почакаш. Чакаш малко, защото не знаеш как повече и започваш.

И като изпълзиш така от себе си се сещаш за началото и как влакът е място да размениш с някого каквото там не ти трябва. Да се събудиш, защото никой не обича да размества каквото не е негово... И когато не очакваш, наистина ти се случва всичкото и всъщност нищо не се случва, докато кривите ти пръсти не го съединят, защото страхът в обувките за очите е глад.

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    защото феите нали ти помагат, когато трябва... хе хе clever one
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
    "ВлакЪТ" - във второто изречение!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Велосипедист загина край Пловдив

Един човек загина при тежък инцидент тази вечер край Пловдив. Катастрофата стана около 18.30 часа на изхода на Стряма към Раковски, пре...

missing image
Над 70 самолета са участвали в турската ...

Най-малко 72 самолета на турските военновъздушни сили взеха участие в операцията "Маслинова клонка" в сирийския град Африн в събота, съ...

missing image
Дневен хороскоп за 21 януари

Овен Тази неделя всичко, което правите ще бъде правилно. Дори в някой момент и да промените решението си, никой няма да го повдигне на...