iPad, iТunes, iCloud, ай стига де

Още от автора

Използвате ли таблет? Значи заслужавате уважение, защото сте успели да се справите с всички необходими предварителни дейности за да можете да използвате тази съвременна „джаджа”.

Хората, които не са потребители на такъв тип устройство ще кажат „Е, какво пък толкова?”. Опита, който ще споделя не е описан нито в едно ръководство за употреба на таблетите, но мисля, че ще е полезен на всички които искат да се възползват от модерната придобивка.

И така, всичко започва със закупуването на самото устройство. Да предположим, че разполагаме със средства и избора на устройството не зависи от това. За да вземем решение кой точно модел да закупим първо трябва да познаваме някои от най-честите начини за трансфер на данни в съвременния свят - Wi-Fi, 3G, GPS с Bluetooth 3.0; да имаме представа от операционни системи; мобилни приложения; видове памет; разделителна способност на екрана и т.н. Хубавото е, че в интернет има доста информация и направени сравнения между устройствата, така че предварително можем да се ориентираме доста добре.

За да направим добър избор обаче, освен тези технически познания ни е необходимо да имаме ясна идея за какво точно ще ползваме устройството, така че да изберем характеристиките, които да отговарят на нуждите ни. Това е ефективният избор. По-често хората купуват техника с много екстри, без да ги използват в бъдеще и така разхода им е много по-голям от необходимото, но това е друга тема.

След като купим устройството, за да можем да го използваме ни е необходима връзка с интернет. Лесно е, ако имаме Wi-Fi в офиса или у дома си. Но нали идеята е да можем да ползваме таблета където и да сме. Освен това таблета може да се използва и като телефон, с който да си провеждаме видео разговори.

И така. Отиваме в предпочитания от нас мобилен оператор и разбираме, че изгодните варианти за sim карта са или за интернет, без гласови услуги или за гласови услуги, но с малък обем МВ за интернет. Ако искаме повече МВ и едновременно с това да можем да ползваме таблета като телефон месечната такса става силно неразумна. Търговецът отсреща ви обяснява: „Госпожо (господине) устройството може и да позволява едновременно и двете неща, но нашата най-изгодна програма е само за едното. Избирайте за какво точно ще го ползвате.”

И така. След като сме разбрали за всички възможни програми на оператора, за фирми, за физически лица, за предплатени пакети, за пакети за интернет, за пакети за гласови услуги и т.н. правим компромис и вземаме решение. В моя случай, взех по-малко МВ, но с гласови услуги, като си направих сметката, че ще тегля, каквото е необходимо в къщи с Wi-Fi връзка, а навън - само за сърфиране. Сключваме договор за 2 години, независимо дали услугата ще ни удовлетворява и ни казват, че след няколко часа ще можем да си ползваме устройството.

Прибираме се в къщи радостни, слагаме си sim картата и чакаме с нетърпение. Минават няколко часа и нищо не се случва. Обаждаме се на call центъра и разбираме, че картата отдавна е активирана, но е необходимо да си рестартираме устройството, за да се случат нещата. Благодарим, затваряме и рестартирамте. Ура! Появява се сигнала. И веднага се опитваме да влезнем в интернет. Но уви, интернет няма. Обаждаме се отново на call центъра и от там ни казват, че за интернета е друга работата.

Трябва да ни изпратят настройки и ние да си ги въведем в устройството и обещават, че до няколко минути ще ги получим. Благодарим и чакаме. И чакаме. Ама не получаваме нищо. И пак звъним. Оказва се, че операторът е пропуснал да ни попита точно какъв е таблетът ни и ако става въпрос за iPad нищо нямало да ни изпращат, а трябвало да се регистрираме в iТunes. Благодарим, затваряме и отиваме да се регистрираме в iТunes. За да стане това обаче ни е необходим компютър и интернет. За късмет си имаме вкъщи. Първо изтегляме програмата и после започва регистрацията. Но за да се регистрираме се оказва, че първо трябва да си създадем Appel ID. Ако трябва да бъдем подробни не можем да започнем регистрацията си, без да имаме валиден имейл, но това обикновено не е проблем. Създаваме си Apple ID и като се регистрираме в iТunes разбираме, че iТunes e преди всичко магазин и без кредитна или дебитна карта няма как да се регистрираме. Ако имаме някаква карта, която сме готови да оповестим в интернет пространството добре, ако ли не ще трябва да отложим използването на устройството докато банката ни издаде картата.

И така, в определен момент вече имаме банковата карта и сядаме отново пред компютъра. Завършваме регистрацията си в iТunes и пробваме интернета на таблета, но пак го няма. Следва да разучим всички настройки на устройството и да разберем къде трябва да е on, къде off. Късметът е на наша страна и най-накрая успяваме. Вече сме щастливи собственици на готов за ползване таблет. След цялата „одисея”, въоръжени с много ново познание можем да се отдадем на забавления и пазаруване.

Това е един прекрасен пример за новите услуги и предизвикателствата пред потребителите. Нещата стават все по-сложни и изискващи да сме в крак с времето, за да можем да се възползваме от тях. Освен това, за да можем да ги ползваме се обвързваме с поне три доставчика – с доставчика на интернет и гласови услуги, с apple и с банката за кредитната карта. И всичко това ни отнема значително време в началото докато се научим да го използваме.

Дали си заслужава парите и времето, които ще отделим? Определено да, но важното е да си даваме сметка, че живота и дейностите ни непрекъснато се усложняват и затова в ежедневието си усещаме непрекъснат недостиг на време. Важно е да се държим адекватни за новостите независимо с какво се занимаваме, за да може по-лесно да се справяме с усложняващите се изисквания на работните ни места и в ежедневните ни лични ангажименти.