Денят на космонавтиката във времето на алтернативните факти

Още от автора

12-ти април е денят на авиацията и на космонавтиката. А 2017-та е годината на алтернативните факти. Изпитвам носталгия към 90-те години. Тогава имаше факти и конспирации. Днес има факти, алтернативни факти, относителни факти, лъжливи факти, конспирации, контра-конспирации, псевдо-конспирации. Интернет откри обетованата земя на огромни части от човешкото познание, но в същото време откри още по-големи части от неизбродимите континенти на човешката глупост. Всъщност глупостта винаги е била около нас, просто сега тя има доста повече канали на информация. И все повече и повече уж образовани хора, които са готови като шаран да лапнат всяка кукичка, която някой им хвърли пред устата. Те да му мислят!

Но ние също трябва да му мислим. Светът се върти все по-бързо. Изтрещяването взима чутовни размери. Днес всеки е готов да повярва във всичко. Без да се замисли. Без да прочете информацията от няколко различни източника. Без да си направи елементарното усилие да провери чия собственост е сайтът или медията, на която се доверява. А ако някой твърди, че всичко е лъжа, мнозина му се доверяват на момента.

Денят на космонавтиката е. Живеем на планета, която в сравнение с размерите на Вселената дори прашинка не е. Пребродили сме цялата си планета, времената на великите открития са свършили, а небето виси над нас непребродено. Човек би си казал, че можем да се мобилизираме, но отделяме повече пари, за да воюваме помежду си, за да разрушаваме планетата си, вместо да открием нови светове. Измисляме си оправдания. Царе сме в това. Дано някой ден ни дойде акълът в главата, макар да се съмнявам. Във всеки случай космосът чака. Той има цялото наше време на света, защото времето ни е обидно малко спрямо неговото.

Денят на космонавтиката е. Преди масовото навлизане на интернет всичко беше толкова просто. Имаше Гагарин, имаше Армстронг. Има го и Георги Иванов. Отдаваше им се заслуженото.

Днес много хора си мислят, че Кубрик е режисирал кацането на Луната. Че цялото това нещо е конспирация. И си затварят очите за всички доказателства. Който търси, намира. Когато търсиш лъжата, намираш лъжата. Всъщност тази конспиративна теория е просто проява на русофилия. При нея се възприема елементарната логика, че американците са лоши, следователно не е възможно да са кацнали на Луната и са излъгали цялото човечество.

За съжаление се оказва, че доста хора си мислят същото за Гагарин. Че всичко е нагласена работа. Че руснаците не разполагали с необходимата техника. И също така излъгали човечеството. Което пък е проява на американофилия и русофобия.

Има постижения, пред които би трябвало да забравим геополитическите си предпочитания. Едно от тях са постиженията на човечеството в космоса. Така че да забравим конспирациите, да отдадем почит на космонавтите. И да се научим да гледаме Космоса, а не поводи за войни.

Притеснявам се, че алтернативните факти ще доведат до появата на алтернативно човечество, в което лъжата ще е истина, а свободата – робство. От друга страна всеки решава сам за себе си. Аз отказвам да бъда част от алтернативното човечество. Това е. Честит празник!