X
 
 

А сега да поговорим за референдума в Турция без истерия

Автор: Руслан Трад
2909 18

Още от автора

След години борба, турският президент Реджеп Ердоган най-накрая постигна желанието си. На 16 април той успя да използва тънката разделителна линия в обществото, за да укрепи президентската институция и вероятно да управлява още години. Въпреки своята победа, вотът на референдума е разочарование за президента, който очакваше да победи с голяма разлика. В същото време, резултатите от гласуването са вид победа за опозицията, която беше притискана в ъгъла няколко пъти по време на шумните „Да“ и „Не“ кампании.

Вотът се проведе в атмосферата на наложено извънредно положение.

Главните опоненти са с повдигнати обвинения или са зад решетките. На опозицията се правеха спънки, за да не мобилизира поддръжниците си, докато за кампанията на Ердоган бяха отделени 90% от ефирното време. Това бяха само част от събитията, предшествали гласуването на референдума на 16 април. Решението на Изборната комисия в последната минута да промени правилата не само подкрепи съюзниците на Ердоган, но също предизвика сериозни съмнения за нарушения по време на изборите. Липсата на ясен обществен консенсус по толкова важна промяна на политическата система, може да доведе главоболия на турския президент, заради политиките му, които от обединяващи в началото на политическия му живот, се превърнаха в разединяващи през 2017 година.

Това е накратко за събитията от 16 април.

Този ден беше белязан от напрежение и насилие. Още сутринта 2 души загинаха, а 3 бяха ранени при стрелба в близост до секция в размирния кюрдски град Диарбекир. Това събитие беше отбелязано от агенциите, но потъна бързо в хаоса от новини, публикувани през целия ден. Напрежението, обаче, продължаваше да се засилва и към обяд беше съобщено, че районът на Бингьол е „специална зона за сигурност“, където до 30 април ще бъдат провеждани операции срещу ПКК. И така до вечерта….когато излизайки първите резултати от гласуването, хора вече се събираха в Анкара и Истанбул, за да протестират. Това, че публикуваните данни на Анадолската агенция и Централната избирателна комисия се разминаваха, създаде още повече напрежение.

Опозицията бързо реагира, като пожела да бъдат частично преброени 2,5 милиона гласа. Ердоган отговори в типичния за него начин в изявлението си по повод победата на референдума. Вечерта отминаваше и дойде следващият ден. Обществото в Турция, а също и в Европа, си задаваше един и същи въпрос: какво следва?

Онова, което е сигурно е, че Ердоган ще е в много добра позиция за президентските избори. Може да има преждевременни избори, затова се очаква политическата кампания да продължи. Което води до второто последствие – по-слаб контрол на закона в дългосрочен план с намаляване на арестите, за да не се задълбочава разцеплението в обществото, но също така ще продължи извънредното положение, което беше удължено след референдума с още три месеца. Всички тези събития, разбира се водят до напрежение с Европейския съюз, докато Ердоган ще задълбочава своето участие в сирийската гражданска война. Това от своя страна, крие риск от политически сблъсък със САЩ, но подкрепа от Русия. В цялата картина можем да добавим, че е възможно да има деескалация на отношенията с ПКК, единствено ако бъде спряна националистическата кампания от страна на Партията на справедливостта и развитието.

Тези прогнози имат обаче няколко „препъни камъка“.

На първо време, макар да се забравя да се спомене от анализаторите, резултатите от референдума няма да доведат до незабавно прилагане на промените в политическата система. Преходът от парламентарна към президентска република ще започне най-рано през 2019 година, а това не е кратък период, особено в атмосферата на политически сблъсъци и поляризирано общество.

Все още не сме видели международните реакции отвъд традиционните заклеймявания и обобщения за срива на демокрацията в Турция. Анкара е член на НАТО, сериозен участник в кампанията срещу Ислямска държава и регионален играч с една от най-боеспособните и големи армии в състава на Алианса. Фактът, че Ердоган окрупнява властта си през последните години и води страната си към полуавторитарно управление, със сигурност не се вписва в изискванията за членство в НАТО. От друга страна, обаче, военният клуб има вътрешни сътресения заради избора на Доналд Тръмп и обиденото поведение на САЩ. Във Вашингтон също започнаха да вървят процеси, които са далеч от демократичните и това създава разногласия между съюзниците. Новата американска администрация не е кой знае какъв защитник на човешките права и върховенството на закона, и го доказа не само с отношението си към гражданското общество и медиите, но и с подкрепата си за репресивни военни режими като този на Абдел Фатах ел Сиси в Египет. За разлика от Обама, Тръмп, подобно на Путин, засега харесва политиките на Ердоган.

А сега изгасете телевизорите.

Крайният резултат от референдума в Турция, беше също толкова очакван, колкото и последвалата истерия. Темата за неоосманизма е важна и трябва да бъде разглеждана, но не и по стереотипния начин, който се наложи в българската медийна среда през последните години. Като съседна държава, България трябва да умее да предвижда ходовете на турското правителство и най-вече да се отърси от националистическите залитания на политици и анализатори при коментарите на събитията в Турция. Само в наш интерес е да наблюдаваме хладнокръвно, а темата да не бъде използвана, за да замита важни за обществото ни дискусии, които не са удобни на собствения ни политически елит.

Място за истерия няма.

Да, Турция отива към авторитарно управление, ако плановете на Ердоган се изпълнят. Но все още не можем да твърдим нищо със сигурност, освен ако не сме верни на собствените си предубеждения за политическия живот в Турция. За да разберем Турция, трябва да излезем от собствената си зона на комфорт и начин на мислене.

Така например, освен че масово анализатори не споменаваха фактите около референдума и неговото приложение, нямаше и предоставяне на предистория. „Отива си демокрацията в Турция“, гръмко изписваха заглавия различни издания след 16 април. Така разгледана темата предполага не само ексклузивност, но и, че е имало демокрация в Турция досега.

Турските ми приятели и колеги може би няма да се съгласят с мен, но в Анкара никога не е имало прилагане на демокрацията, както я разбират в Париж или дори в София. Турското общество е сложен механизъм, съставен от различни компоненти като секуларисти, леви, комунисти, националисти, кюрди, арменци, турци, араби, иранци, азери. През цялата си модерна история, Турция е преминавала през преход от османска държавност към полуавторитарното националистическо управление на Кемал Ататюрк, а след това военни хунти, нестабилност през 1990-те и националистическо-религиозното управление на Партията на справедливостта и развитието днес. За всички тези близо сто години, в Анкара никога не е имало чисто демократично управление, а напротив – съществували са сериозни обществени трусове, политически кризи, намеса на армията в политическата система, влияние на политическия елит върху гражданското общество и още, и още…

Онова, което обаче беше различно при Ердоган, е икономическият подем и връщането на Турция на геополитическата карта след дълъг период на изолация. Иронията е, че именно турският президент е на път да погребе постиженията, които самият той постигна след 2002. Ако тогава, например, на кюрдите им бяха позволени дори минимални политически права, то днес Турция върви по пътя назад към Ататюрк, когато дори е отричано съществуването на кюрдско малцинство.

Ако нещо се видя явно от резултатите на референдума, то е пропастта между големите градски центрове и Анадола.

„Не“ гласуваха Истанбул и Анкара, както и периферните провинции, докато централните и селски райони застанаха твърдо зад Ердоган. Нищо не се променя – турският президент ще продължи с ислямистките и националистически изказвания, докато Анкара засилва ролята си в Близкия изток. А междувременно, турското общество няма да приема лесно следващите ходове на Ердоган и малката разлика в резултата от референдума го показва категорично.

 

 

12 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ruslane koga shte si brysnesh madurite?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "Boyan Yurukov Не знаех, че пишеш за Актуално. Този сайт ми е в черния списък отдавна заради глупостите, които пише." "Ruslan Trad Други ми връщат текстовете :) Само Актуално ми дават възможност да пиша редовно в колонка без да обработват текстовете или да ми връщат с извинение, че няма да се четат. Честно казано те са и сайтът, който се свързаха с мен и поискаха да имам колонка там виж още ›› . Досега никой друг в България не ми е предлагал отделно място, в което да пращам веднъж-два пъти в седмицата коментари." Иначе ке пита де серат гладните Руско Трътката.... Ахахахахаха!
 • Sivana Mihailova 8.1 Sivana Mihailova преди 1 година Профил на трол?
  Ако това е копи-пейст от пост на г-н Трад, малка забележка:пред съюза "без да" ВИНАГИ има запетайка. Освен това "сайтА" в "те са и сайтът". УДИВИТЕЛНА НЕГРАМОТНОСТ за един толкова претенциозен човек!
  : 3 !
 • Silvana Mihailova 8.2 Silvana Mihailova преди 1 година Профил на трол?
  Ако това е копи-пейст от пост на г-н Трад, малка забележка:пред съюза "без да" ВИНАГИ има запетайка. Освен това "сайтА" в "те са и сайтът". УДИВИТЕЛНА НЕГРАМОТНОСТ за един толкова претенциозен човек!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Според мен този с противната нахилена мутра трябва да спре да драска, че замърсява пространството с помията си! Да не говорим, че трябва да се цензурира и снимката му. Актуално излагате се, ако искате да ви четат, по-добре се отървете от такива грешки, като посерко с мазната мутра!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Трътка, стига глупости!Теодор Постол е много прав и само химик може да го опровергае, а не отрепката на която ти се позоваваш! И какво като имал"джихадистки профил" в Туитър?Ти нямаш ,ама си джихадист и в червата, въпреки снимката ти на дебелогъз и дебелобуз шебек, която си изтипосал! Бечев леко те подхлъзва с въпроса си, ама ти нагъл кьопек, разбираш ли от бъзикане! И си се впуснал л виж още ›› инкове да пускаш... Малоумник! Никога не забравяй , че то и за Ирак имаше "сигурни доказателства и едно охранено чиче от америка размахваше едно шишенце с бял прах съвсем ОФИЦИАЛНО, а после се оказа , че е ГОЛЯМА ИЗМАМА! Спри се, Голямо , дебело пиле! Като свърши войната в Сирия- ЛИНЧ за тебе и тебеподобните!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 5 преди 1 година Профил на трол?
  Г-н Трад, гледам , че сте се разпискали за "авторитарното " на страницата си. Самият Вие сте един авторитарен малоазийски дерибей! Поставих няколко въпроса на страницата Ви ДЕ РЕ Милитари, в които нямаше грам обида! В отговор Вие ги изтрихте и ме блокнахте! При това не отговорихте! Не мислите ли , че и Вие сте един горещ привърженик на "допустимото авторитарно" на степен дос виж още ›› та авторитарна, "източен сатрап"? Впрочем , видно е , че сте арабска издънка- постоянно хленчите и се правите на жертва(не Ви забелязвали твореният видите ли!), докато самият Вие се държите като един фюрер!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Абре, серсемин, скрий се, ве, джихадист-ердоганист! Ходи гони момите и чукай, че ръчната зле ти се отразява и много се види колко те пере тока!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 3 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Неоосманизмът и ислямизмът напредват в Турция. Но място за истерия няма?!? Ама си личи, че Руслан не е българин.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Що се чудиш? Русланката жадува Шариат, рязане на християнски глави, неоосманизъм, Ердоан.ДЖИХАДИСТЧЕ, колкото и да се прикрива от кумова срама.Факт е , че нито един атентат не го впечатли и не пусна някоя словесна повръщанка по този повод! Само "Бели каски" фасон ал Кайде са му в чутурата и въображаеми химически асадовски атаки.. А! И да си дадем земята и консервите на "горките с виж още ›› Ерийски бежанци", па нас вълци ни яли! Де гиди серсемин, де гиди Кирияк Стефчов!Ама ще има "Грамада " по Иван Вазов, нищо , че наш Русланчо не е чел "Под игото"!
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  "Актуално" , разкарйте тя угоен пуяк-"автора" от сайта си, ако искате да продължим да преглеждаме сайта ви.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Николай Младенов призова ООН за спешни д...

Специалният координатор по близкоизточния мирен процес Николай Младенов е призовал към спешни действия, които ще позволят да се избегне...

missing image
Дневен хороскоп за 24 май

Овен Този четвъртък може да ви се стори еднообразен. Имате шанса да превърнете някое незначително събитие в истинска сензация. Не заб...