Кристиан, Евровизията и геополитиката

Още от автора

Мисля, че е важно да се знае. Според Хагската конвенция от 18 октомври 1907 г. (чл. 42) за военната власт върху територията на враждебна страна, една "територия се счита за окупирана ако е във властта на вражеска армия." Според същата Конвенция "легитимната власт" на окупираната територия, преминала в ръцете на окупатора, трябва да вземе мерки в рамките на закона, освен ако това не е абсолютно невъзможно, за възстановяване на реда и сигурността в региона, след окупацията.

По отношение на Украйна – светът, към който принадлежим и ние, не признава анексията на Крим и счита територията за окупирана от Руската федерация.

Според Женевската конвенция, окупаторът (Руската федерация) не получава суверенитет върху окупираната територия, а окупационната власт трябва, доколкото това е възможно, да зачита законите, които действат на окупираната територия. В този смисъл, единственият легитимен за Украйна "вход" в окупираната кримска територия е през Херсонска област – тоест, през самата Украйна.

Всеки, посетил окупирания Кримски полуостров през други "входове" нарушава украинския закон.

Сега за Евровизия:

Кристиан, който тогава е все още дете на 14 години, разбира се, че не е виновен, ако някой (неговите родители или импресарио) е злоупотребил с него и го е завел, нарушавайки закона, в окупираната от Руската федерация украинска територия през 2014 г. Но формално, според международните спогодби и според украинския закон, това е незаконно и подлежи на санкции, както всеки нелегален нарушител на границите на суверенна държава. В този смисъл, дори не искам да коментирам думите на Кристиан Костов, цитирани от руски медии, че "ако спечели, ще занесе наградата в Москва".

Очевидно е, че хората, от които зависи поведението на детето (тогава) и непълнолетния български (и руски) гражданин Кристиан Костов (днес) изцяло се вписва в понятието за "хибридни действия" и пропаганда. Дали правят това съзнателно е отделен въпрос, който на този етап не се наемам да коментирам.

Украинските власти са в правото си, ако преценят, че има нарушение на законите, да наложат санкции на нарушителите – родителите му, неговият импресарио, продуцентите или който и да било друг, свързан с незаконното влизане на малкия Кристиан в окупирания от Русия Кримски полуостров през 2014 г.

Доколко обаче това трябва да се дискутира в контекста на музикалното състезание "Евровизия" е открит въпрос. За мен е очевидно, че става дума за пропагандна злоупотреба с дете, при което не са зачетени международните и украинските правни норми.

И обърнете внимание, че този текст не е за музикалните умения на Кристиан Костов, участието му в Евровизия или качествата на самата Евровизия.