X
 
 

Кристиан, Евровизията и геополитиката

Още от автора

Мисля, че е важно да се знае. Според Хагската конвенция от 18 октомври 1907 г. (чл. 42) за военната власт върху територията на враждебна страна, една "територия се счита за окупирана ако е във властта на вражеска армия." Според същата Конвенция "легитимната власт" на окупираната територия, преминала в ръцете на окупатора, трябва да вземе мерки в рамките на закона, освен ако това не е абсолютно невъзможно, за възстановяване на реда и сигурността в региона, след окупацията.

По отношение на Украйна – светът, към който принадлежим и ние, не признава анексията на Крим и счита територията за окупирана от Руската федерация.

Според Женевската конвенция, окупаторът (Руската федерация) не получава суверенитет върху окупираната територия, а окупационната власт трябва, доколкото това е възможно, да зачита законите, които действат на окупираната територия. В този смисъл, единственият легитимен за Украйна "вход" в окупираната кримска територия е през Херсонска област – тоест, през самата Украйна.

Всеки, посетил окупирания Кримски полуостров през други "входове" нарушава украинския закон.

Сега за Евровизия:

Кристиан, който тогава е все още дете на 14 години, разбира се, че не е виновен, ако някой (неговите родители или импресарио) е злоупотребил с него и го е завел, нарушавайки закона, в окупираната от Руската федерация украинска територия през 2014 г. Но формално, според международните спогодби и според украинския закон, това е незаконно и подлежи на санкции, както всеки нелегален нарушител на границите на суверенна държава. В този смисъл, дори не искам да коментирам думите на Кристиан Костов, цитирани от руски медии, че "ако спечели, ще занесе наградата в Москва".

Очевидно е, че хората, от които зависи поведението на детето (тогава) и непълнолетния български (и руски) гражданин Кристиан Костов (днес) изцяло се вписва в понятието за "хибридни действия" и пропаганда. Дали правят това съзнателно е отделен въпрос, който на този етап не се наемам да коментирам.

Украинските власти са в правото си, ако преценят, че има нарушение на законите, да наложат санкции на нарушителите – родителите му, неговият импресарио, продуцентите или който и да било друг, свързан с незаконното влизане на малкия Кристиан в окупирания от Русия Кримски полуостров през 2014 г.

Доколко обаче това трябва да се дискутира в контекста на музикалното състезание "Евровизия" е открит въпрос. За мен е очевидно, че става дума за пропагандна злоупотреба с дете, при което не са зачетени международните и украинските правни норми.

И обърнете внимание, че този текст не е за музикалните умения на Кристиан Костов, участието му в Евровизия или качествата на самата Евровизия.

 

 

Ето как да се отървете от луничките по кожата
Ето как да се отървете от луничките по кожата

Слънчевите лунички са естествена реакция на по-светлата кожа към UV лъчите. Някои хора ги намират за красиви, дори секси. Други не харесват появата...