X
 
 

След десет години Сирия може би няма да бъде Сирия

Автор: Руслан Трад
3295 13

Още от автора

Шест години след началото на войната в Сирия, най-важната задача за Русия и Иран – оцеляването на режима на Башар Асад – е постигната. На фона на това, обаче, липсва идея как страната ще бъде обединена. Нещо повече: стратегията на режима за конфликта се влияе от фактори, които през 2011 – 2012 не съществуваха. В момента важни фактори са руските и иранските сили и интереси, както и съзвездието от малки и големи проправителствени милиции, които контролират части от територията на страната.

Нещата се промениха от миналата година, когато всичко изглеждаше загубено за бунтовническите сили с падането на град Алепо. Те бяха изтласкани от най-големите градски центрове, което доведе до заключението, че с опозиционните части е напълно свършено. Шест месеца по-късно, тези бунтовнически сили са все още на терен и имат сериозно присъствие в провинция Идлиб, райони от Латакия, Хама, Алепо и Южна Сирия.

През изминалата седмица бунтовниците от Южния фронт и части в Югоизточна Сирия получиха за първи път явна подкрепа от водената от САЩ коалиция, когато самолети поразиха конвой на проправителствени сили. Макар американските и британски специални части да присъстват не от вчера в южните райони на страната, това беше първият път, когато те подкрепиха арабските си съюзници в сирийската гражданска война. Досега това беше запазена привилегия единствено за кюрдските сили в Северна Сирия.

На изток, войната срещу Ислямска държава се води от подкрепения от САЩ алианс на кюрди и араби Сирийски демократични сили, където основна роля имат свързаните с ПКК бойци на YPG. Тези части сега се намират в предградията на Ар Ракка – градът, смятан за „столица“ на Ислямска държава и единственият провинциален център, напълно контролиран от отстъпващите джихадистки сили в Източна Сирия.  

На фона на всички тези фактори, може ли сирийският режим да обедини държавата, както обещава Башар Асад вече три години или фрагментацията на Сирия се превръща в необратим процес? Ако разговаряте с лица, участващи в администрацията на Сирия и военни, ще забележите съществуващата пропаст между желанията на режима и стъпките, които ще трябва да се направят.

За нуждите на целите си, сирийското правителство създаде Министерство на помирението, което се ръководи в момента от Али Хайдар –повече бизнесмен, отколкото политик, централна фигура в плана за връщане на територията на Сирия под управлението на сирийската армия и институциите на сирийското правителство. „Помирението“ е процес, при който проправителствените сили предлагат „сигурни зони“ за бунтовниците и техните поддръжници в Северна Сирия (Идлиб или Джараблус, например) в замяна на вдигане на продължилите вече четири години обсади от сирийския режим върху бунтовни квартали, селища и градове. Последното подобно споразумение за „помирение“ се случи в Забадани и Мадая – две градчета, разположени на запад от столицата Дамаск – от където местните жители бяха натоварени на държавни автобуси към далечната северна провинция Идлиб, контролирана в момента от бунтовници и ислямистки фракции. Същият сценарий беше приложен в Алепо, Хомс и Дамаск под наименованието „евакуации“. В действителност това е явна форма на принудително разселване.

По данни на Министерството на помирението, към май 2017 над сто селища и градове са постигнали „помирение“. Според плана на правителството, три милиона сирийци са включени в този процес или около 40% от засегнатите от войната жители.

Това, което сирийските власи не споменават, не е малко. На първо време, последните споразумения бяха постигнати с посредничеството на Катар, който подкрепя определени фракции сред бунтовническите сили. Голяма част от „помирителните актове“ всъщност създават анклави, които в бъдеще трябва да послужат за обособяване на сигурна територия, контролирана от режима. Терминът „помирение“, е за заблуда, разбира се. Властите в Сирия имат интерес да принудят бунтовниците да прекратят активността си, а не да се договарят с тях. На фона на бавните резултати, разликата между желания и действителност става още по-голяма.

При задаването на въпроса какво е нужно на стратегията на режима да спечели и да обедини държавата, отговорите липсват. Според виждането на Дамаск, чуждите държави трябва да спрат подкрепата си за бунтовнически фракции. Но в момента няма изглед за това и сирийското правителство трябва да ги принуди да го направят – инструменти, с които официален Дамаск не разполага.

Други поддръжници на сирийското правителство казват, че целта на „международния план е разделяне на Сирия, за да бъде страната слаба в полза на ционистката държава (Израел)“. Но и тук официалните лица не споменават, че подобни тенденции за фрагментация не съществуваха преди бунтът да прерасне в гражданска война и да бъде нарушен суверенитетът на Сирия с идването по заявка на режима на военните сили на Русия и Иран в началото, а по-късно на Турция и САЩ.

В момента, Сирия реално е разделена на седем части: територии, контролирани от режима, три райони на бунтовническите сили, два кюрдски кантона и зоните на Ислямска държава. Тази фрагментация, макар и да не е официална, е вече задвижен процес. В изявленията си, обаче, официалните лица от сирийското правителство виждат единствено конспирация и вярват, че положението е временно.

Няма доказателства за конспирация, план или нещо такова, което да подели Сирия. Разделението е резултат на неспособността на някоя от враждуващите страни във войната, да надделее над останалите.

Проблемът на властите в Сирия при взимането на решения е че те не се взимат от тях. Както показаха сраженията в Източно Алепо миналата година, сирийската армия напредна едва, когато руските сили се притичаха на помощ, заедно с подкрепени, финансирани и тренирани от Иран милиции. Реално погледнато, най-големите успехи на сирийския режим са постигнати благодарение или на милиции, финансирани от местни бизнесмени като „Тигрите“ и „Ястребите“ в провинция Хомс и Хама, или от чуждестранни бойци от Ирак и Ливан, и афганистанската бригада Фатемаюн. Ако Москва не се беше намесила през 2015, каза на пресконференция в края на 2016 руският външен министър Сергей Лавров, опозиционните части вероятно щяха да са вече в Дамаск.

Всичко това идва с определена цена и в този случай това е суверенитетът. Сирийската лира – местната валута, един от най-значимите фактори за наличие на суверенитет – от няколко години се печата в Москва. Базите на руската армия от една станаха четири. Преди три месеца руското Министерство на отбраната публикува данни за тестването на над двеста нови модели оръжия в Сирия, които ще бъдат обновени и подобрени, благодарение на получените резултати. В тези операции сирийската армия е повече наблюдател, отколкото участник. В някои от военните операции в провинциите Идлиб, Алепо и Хомс, сирийските градове бяха оставени напълно на съдбата, отредена им от руските самолети.

Всичко това означава накратко, че какъвто и план да има за бъдещето на Сирия, и каквито и мирни преговори да бъдат насрочени, това няма да мине без участието на Русия. Най-явното доказателство е последният кръг от преговори в Астана, Казахстан, където споразумението за създаване на „сигурни зони“ в Сирия, беше подписано от Турция, Русия и Иран. Нямаше нито един сирийски подпис под документа.

Въпреки това, Москва също има своите притеснения. Един пореден опит за спиране на бунтовническата дейност означава допълнителни ресурси – както в жива сила, така и във финансови средства. Съвсем възможно е руснаците да се озоват в „сирийско блато“, от което да не се измъкнат с години. Създаването на т.нар. „сигурни зони“ са именно опит на Москва да замрази конфликта със създаването на политически процес за неговото решаване. Тук идват два проблема за руските интереси – на първо място, наличието на силно иранско присъствие, което буквално е наводнило сирийските държавни институции и на второ място, все по-видимата роля на САЩ, които получиха „зелена светлина“ след собственото навлизане на Русия в Сирия през 2015 година. 

С превръщането на бунтовниците и режима в клиенти на играчи, които още нямат идея за спиране на конфликта, дипломацията ще се свежда предимно до осигуряване на нови споразумения за „помирение“, още „евакуации“ и други действия, които ще спомогнат за фрагментацията на Сирия. Този процес ще продължи и след изтласкването на силите на Ислямска държава. Ако няма промяна, можем да кажем, че вътрешните граници на различните анклави ще стават все по-видими и населението, станало апатично след шест години на война, ще започне да свиква с тях: правителствени зони на запад, бунтовнически територии на северозапад и югозапад, подсигурени от Турция зони на север, управляван от кюрди североизток и смесена арабско-кюрдска територия в Източна Сирия. На картата може да има обща държава, но на терен границите вече се показват и те ще засегнат няколко поколения хора, които си спомнят как започна конфликтът.

С други думи – има реална възможност страната, която днес наричаме Сирия, неофициално да престане да съществува. 

11 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Силвана Михайлова 6 Силвана Михайлова преди 11 месеца Профил на трол?
  Трад, ОГРАМОТЕТЕ СЕ преди да седнете да "анализирате"!"Анализът" Ви бъка от баналности, а пунктуацията е под всякаква критика! Вие с връзки ли влязохте в НГДЕК в качеството ви на синковец на служител от сирийското посолство( става дума за Сирия при АСАД), понеже за университета съм почти сигурна , че сте го избутали с финикийски знаци предвид липсата на елементарна писмена култ виж още ›› ура?
 • Силвана Михайлова 6.1 Силвана Михайлова преди 11 месеца Профил на трол?
  Слушай, Траде, преди да поставяш минуси на конструктивен коментар, си прочети писанката и преброй само пунктуационните си грешки !Ако можеш.Келеш и ИДИОТ! Прави са хората като казват,че ще си умреш стар ерген ,дърпайки си пишката самотен! То не бе пози на разсърдено, разглезено дете, то не бе чудо!Вземи порасни, малоумнико, ако можеш! Наистина си дрисльо!
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Лайнометът Руско Трътката Дебелогъзов- любимият лайномет на лайновоза"Актуално"!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Господин Трад, Вие нормален ли сте?Четете ли си съчиненията преди да ги изпратите на "Актуално" или ... Невероята глупост, самонадеяност и дърдорковщина ! Разбирам, че трябва да ядете, имам съзнание , че човек може да си плати и с фъшкии, но Вие сте затънал до шия в отходната яма!Колкото и да се самонаричате журналист и анализатор, Вие сте само едно лапацало! Дори си мисля , чеи Вие не виж още ›› си вярвате на лакардийките, които пробутвате тук.Пробвайте да поседите гладен. Препоръчвам Ви "Целебният глад "на Лидия Ковачева.Гладът прочиства тялото и избистря мислите. След 20-тина дена глад сам ще се срамувате от бозите, които продавате на "Актуално".
 • Октомври 4.1 Октомври преди 11 месеца Профил на трол?
  Ама защо наричате този човешки отпадък господин и му пишете фамилията с главни букви ? Това е либераст и ислямист заедно. Отвратително , но факт. Враг на Народа на България както и на всички Народи на Европа и особено на тези попаднали във фекалната яма /ес/.
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимна 3 Анонимна преди 11 месеца Профил на трол?
  Отдавна не съм коментирала под статии на г-н Трад,който преди да коментира темата"Сирия"трябва да се осведоми по-добре.Пиша ви от Сирия и мога със сигурност да заявя , че "бунт"нямаше.Цялата история с "убитите деца в Дараа"(някои от тях са деца на мои познати) бе предадена изкривено.Не отричам вината на режима.Но историята в Дараа бе започната от палестинците, желаещ виж още ›› и да продават "земите си" в пограничния район на Дараа на чужденци без разрешението на ДС.Тези земи са сирийски,а палестинците- "глезени" от режима(и най-вече Хамас)-огромен грях на режима искаха да ги продават.Децата-жертви бяха за камуфлаж.Колкото до християните-като такова,семейството ми бе безаплашено от "видна"опзиционерка, подвизваща се в София. Семейството ми пострада от "практиките на режима", но не смятаме, че "мирните опозиционери"биха простили християнската ни вяра.От две злини по-малката.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Като говорите за "видна опозиционерка , подвизаваща се в София", да не би да визирате онова недоразумение, което се шляе по всички телевизии под името Азхар Аломар?Тази престъпничка е за затвора....
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Да се знае кои и какви са дружките на Тръта! => "Зорница Рагьова Зорница Рагьова Когато някой обезценява живота на хората извън Европа, аз обезценявам неговия. Знам,че звучи жестоко, но вече атентатите в еввропейските точки ми се струват незначителни трагедии." Краставите магарета и магарици през девет планини се надушват....
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Трътки, цинични и вонливи трътки като самия Руслан Трътката..Какви други да са?!
  : 6 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Тази Рагьова да не е един от псевдонимите на Трад, понеже той изповядва същата безчувственост спрямо християните в Европа, подложени на терористични атаки от неговите съверци-мюсюлмани?
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами кой започна войната там? Кюрдите вече обявяват независимост от Ирак
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-25 май

Овен През новата седмица родените под знака на зодия Овен ще бъдат печеливши по отношение на любовта. Ще се чувствате в хармония с пол...