X
 
 

Не можем да победим Ислямска държава като обвиняваме исляма

Автор: Руслан Трад
4653 29

Още от автора

Убедени ли сте, че ислямът е виновен за атентатите в Европа? Вярвате ли, че ако нямаше имигранти във Великобритания, атентатите нямаше да се случат? Ако отговорът е „да“, много вероятно сте се поддали на пропагандата на Ислямска държава.

Вероятно изглежда абсурдно изказване, защото най-вероятно и през ум не ви минава, че може да подкрепяте възгледите на групировка като Ислямска държава. Със сигурност си казвате, че няма как да допуснете дори подобна мисъл, защото първо не сте мюсюлмани и второ – за бога, това е Ислямска държава! Но именно тук се крие част от успеха на тази организация. Възприемането на Ислямска държава сред обществото – дали в Близкия изток или в Европа – донякъде е продукт на добре организираната и целеустремена пропаганда, в която създаването на омраза към исляма, е основна част.

На първо време – грешното мислене ни казва, че се борим срещу групировка. Ислямска държава отдавна е повече от това. Подобно на Ал Кайда, това е идеология, идея, примесена с религия, но с чисто политически цели. Ако при талибаните и Ал Кайда се залага на националистически елементи, то при Ислямска държава погледът е много по-голям. Те казват: „унищожете знамената на нациите и техните граници“, „няма държави – има една общност“, „съществува само един флаг – флагът на уммата, обединяващ всеки без оглед на произхода му“. Уммата – най-общо казано мюсюлманската общност – според джихадистите може да бъде истинска само в една „Ислямска държава“ и затова всички мюсюлмани трябва да бъдат граждани на тази държава, т.е. халифатът. За тази цел лидерството на Ислямска държава изгради институции в контролираните от организацията територии. Тези територии са разделени на „провинции“, управлявани от местни управители, има министерства, пенсионни програми, данъчна система. Ислямска държава разполага дори с парична единица и регистрационни номера за превозните средства.

С други думи – за последните три години, когато бойците на групировката завзеха големи райони в Ирак и Сирия, лидерството им успя да създаде мираж за държавност, който е част от ежедневието за над 3 500 000 души, намиращи се в териториите на Ислямска държава. За нас те са групировка – за тях, става дума за проект за създаване на държава. За нас те са брадати идиоти с чувство за малоценност – за тях това е свещена война и битка за изграждане на идентичност. За нас те са ИДИЛ, ИДИС, ISIS, Даеш – за тях те са Ислямска държава.

Разликата във възприемането на проблема води и до погрешния похват, който избираме в борбата си срещу организацията. За последните три години ИД се засили до такава степен, че започна да произвежда свои снаряди. Разполага със своя полиция и правоприлагащи органи. Не си играят, нито са отишли на почивка в пустинята. Трябва да започнем да приемаме сериозно проблема, за да можем да го разрешим, а именно: да спрем да се държим, че се борим просто срещу организация и да действаме като към опасност, идваща от държавна структура или идеология, опитваща да всее страх в обществото ни.

На второ място – джихадистите очакват враговете им в Европа да обвинят мюсюлманите като цяло, а опонентите им в мюсюлманския свят да се избиват помежду си. За последните три години ние видяхме само кулминацията на създаването на Ислямска държава, но нейната история се корени още в периода след Първата война в Залива в началото на 1990-те. По онова време, по примера на Муамар Кадафи, режимът на Саддам Хюсеин създаде правителствена програма за насърчаване на крайното разглеждане на религията сред военните като отговор на унизителните резултати от войната в Кувейт и преди това в Иран през 1980-те. След падането на иракския режим през 2003, тези военни останаха без работа, но също така създадоха структурите, които по-късно ни станаха известни като Ислямска държава.

Идеята на тогавашната организация беше да обедини бившите управляващи родове, военният апарат и членовете на разузнаването, в една обща структура, обединена под „знамето на исляма“, чиито основни цели бяха две: отпор на американските окупационни сили и прогонване на иранските интереси от Ирак. Тогавашната идея на Иззат Ибрахим ал Дури – един от най-приближените военни командири на Саддам – беше да се покаже, че без неговите хора, САЩ или Иран няма да могат да взимат решения в Близкия изток и особено в Ирак. Горе-долу идеята се получи, защото както виждаме днес, техните наследници успешно създават мрежи, които са в постоянна комуникация със старите кланови структури в Ирак и Сирия, не без знанието на днешния сирийски режим. Американската окупационна администрация спомогна допълнително с абсурдната си политика към бившите иракски военни, като в едно и също време ги обрече на изолация и бедност, но им позволи да вземат личното си оръжие.

Падането на Мосул, Рамади, Фалуджа, Тикрит – всички тези градове бяха завзети почти без съпротива от Ислямска държава заради симпатизантите на стария режим сред местното население и задействаната месеци по-рано кампания на страх и хаос сред иракските сили за сигурност. Религията продължава да е важен компонент от пропагандата и немалко от бойците са наистина фанатици на тази тема, но също така, когато през 2014 в Тал Рифат сирийските бунтовници убиха един от основателите на ИД - т.нар. Хаджи Бакр, бивш офицер от разузнаването на Ирак – те не намериха нито един религиозен текст. За сметка на това, намериха скици за бъдещата структура на организацията, създадена по модела на Щази.

Караниците между арабските лидери и като цяло между мюсюлманските страни, помогна на ИД да запълни празнините. Така например, хаосът на сирийската гражданска война, позволи на джихадистите да изтласкат бунтовническите сили от Ракка през 2014 и да обявят града за своя „столица“.

В пропагандата на Ислямска държава се използват често думите „Аллах“, „умма“, „ислям“, но малко от речите на лидерите им съдържат цитати от Корана или имат нещо общо с религията. В проповедите на клериците в ИД не се говори нито за девици в Рая, нито за задгробен живот и блаженство, но пък се говори за установяване на държава, борба срещу колониализма и бедността, война срещу Запада, който е унизил мюсюлманските страни, отпор срещу чуждите корпорации, които източват нефта на Ирак. Главна тема, както е ставало и друг път в коментари за Ислямска държава, е създаването на страх сред европейците срещу исляма и мюсюлманите, за да ги принуди да атакуват имигрантските общности и те да поемат по пътя към „халифата“. Цялата тази част от доктрината се нарича „Разбиване на сивата зона“, като под сива зона се имат предвид не само умерените европейци, но най-вече мюсюлманите, живеещи в Европа в съжителство с всички останали. Целта е успешно постигната, когато има атаки срещу джамии, пребити имигранти и всякакъв род инциденти, подтикнати от крайно дясната реторика, които от своя страна подхранват пропагандата на Ислямска държава за следващите действия – атентатите. Атаките от своя страна, са част от доктрината за „Сивата зона“ и тъй като е трудно за едно общество да не реагира емоционално и болезнено на извършването на нападения насред градовете му, цикълът е завършен.

В цялата тази кампания, мюсюлманите са цел на атаките, а не част от заговора. Мнозина хора не знаят, че в тези общности съществува силен страх от отмъщения на радикали, които при най-малкия отпор са извършвали убийства. Подобни случаи на атаки към мюсюлмани от своеобразни „ескадрони на смъртта“ на радикални групи, има в Германия, Босна, Турция, Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Австрия, Великобритания, Франция…Неслучайно, когато момичето, издало къде се крие мозъкът на атаките в Париж и Брюксел, се страхуваше за живота си – тогава беше съвсем възможно да бъде убита от Ислямска държава заради това, че помага на полицията. Сред нападнатите през последните години са и имами, теолози, политически лидери.

По този начин, борбата срещу групи като Ислямска държава, е обща. Тя изисква други методи и преразглеждане на стратегията. На първо време – възпиране на крайно десни екстремистки идеи. На второ място – съвместна работа с мюсюлманските общности и осигуряване на защита на онези, които искат да помогнат срещу укриващи се радикали. Полицията знае добре в кои храмове се проповядват радикални идеи, както и че тези сгради се посещават не от редови членове на общностите. На трето място – нужни са инвестиции в образование и борба с хибридната война на ИД, а не отпускане на повече пари за полиция и въздушни удари.

Ударите биха помогнали за унищожаване на военни позиции на ИД в Сирия, Ирак и където има присъствие на джихадистите, но те не дават алтернатива на радикалната идея, която се храни от съществуващото антисистемно недоволство, привлякло в редиците на ИД етнически англичани, французи, австрийци, немци, американци, за които ортодоксалната религия е по-скоро нещо екзотично, отколкото начин на живот.  

25 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 18 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Гъци, гъци, дебело полу-сирийско гуце Трътка, гъци, гъци... Иде Коледа....Ша ядем пържоли ... с гъбки и винце!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 17 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  ШАШКЪНИН! Дебелогъз шашкънин е парчето Трад!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 16 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  антисистемно недоволство, привлякло в редиците на ИД етнически англичани, французи, австрийци, немци, американци, за които ортодоксалната религия е по-скоро нещо екзотично, отколкото начин на живот. Ортодоксалната религия е православието. В преносен смисъл значи праволинеен, но в съчетание с "религия" обозначава православен.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 15 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Преди да анализира исляма, авторът трябва да научи пунктуацията.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ааааааа! Сетих се! Русланчо, ти обичаш садо-мазо!Ма, кака и тая мелодия знае, мило! Ще ти нашиба кака дупето до кръв,мило, доволен ще останеш!Малкия Русланчо в наличност ли е? Ще трябва да го смажем и него, нали , мило?Кака ще ти почеше ташачетата...Ще останеш доволен Русланчо - Дебеланчо, любов моя! Хайде, чакам те, идвай!Идвай , кака, не се стеснявай! Кака ще те изучи, да се не стесняваш пред мо виж още ›› мите ... Айде , мило, чакам те!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Руско Трътката е ПЕДАЛ!Джихадист- педал!
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Цитати от коранчето, които ГНУСАРИТЕ от "Актуално " са изтрили! 13 Цитати от коранчето, които ГНУСАРИТЕ от "Актуално " са изтрили! преди 10 месеца Профил на трол?
  Текстове от корана за така наречените "невярващи" и насилие срещу "невярващите" Сура 2,191 "И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете оттам, откъдето и те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездие виж още ›› то за неверниците." Сура 8,12-13 "Твоят Господ разкри на ангелите: ”Аз съм с вас. Подкрепяйте вярващите! Ще вселя Аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!Това е, защото се възпротивиха на Аллах и на Неговия Пратеник. А за който се възпротиви на Аллах и на Неговия Пратеник, Аллах е суров в наказанието.”" Сура 8,39 "И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах! А престанат ли ­ Аллах е зрящ за техните дела." Сура 8,55 "Най-лошите твари пред Аллах са онези, които Го отричат и не вярват" Сура 8,60 "И пригответе за тях колкото можете сили и бойни коне! Ще наплашите с тях врага на Аллах и вашия враг, и други освен тях, които вие не знаете, но Аллах ги знае. Каквото и да раздадете по пътя на Аллах, то ще ви се изплати и не ще бъдете угнетени" Сура 9,111 "Аллах изкупи от вярващите душите и имотите им. Сражават се по пътя на Аллах, убиват и биват убивани, за да е техен Раят ­ Негово истинно обещание, дадено в Тората, Евангелието и Корана. А кой е по-верен в своето обещание от Аллах? Радвайте се на размяната, която направихте с Него! Това е великото спасение" Сура 9,3-5 "И прогласяване от Аллах и от Неговия Пратеник към хората в деня на най-голямото поклонение хадж, че Аллах е непричастен към съдружаващите, а също ­ Неговият Пратеник. И ако се покаете, за вас е най-доброто, а ако се отметнете, знайте, че не ще обезсилите Аллах! И възвести неверниците за болезнено мъчение,освен онези от съдружаващите, с които се договорихте и после не ви ощетиха с нищо, и не подкрепяха никого срещу вас. И приключете своя договор с тях до срока му! Аллах обича богобоязливите.А изтекат ли месеците на възбрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден." Сура 9,29 "Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра ­ докато не дадат налога [джизя] безусловно и с покорство" Сура 47,4-6 "И когато срещнете неверниците, удряйте по шията, додето ги надвиете, и здраво ги вържете! А после ­ или милост, или откуп, когато войната приключи. Така е! А ако Аллах пожелае, би им отмъстил, но иска Той да изпита едни от вас чрез други. А на онези, които бъдат убити по пътя на Аллах, Той не ще провали делата им.Той ще ги напъти и ще подобри положението им.И ще ги въведе в Рая, за който ги е известил." Сура 48,29 "Мохамед е Пратеника на Аллах. А онези, които са заедно с него, са строги към неверниците, милостиви помежду си" Има още 70 текста от Корана, подстрекаващи към насилие срещу "невярващите"- коранчето те опровергава , Трътьо!
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Няма по-примитивна религия от исляма . Който не е наясно , да про4ете корана , но не този , преведения избирателно от талибанина Недим Генджев . В многобройните джамии по света , се обу4ават ТЕРОРИСТИ ПРИМАТИ , готови да се самовзривят крещейки аллах акбар , след като са си блъскали кухите глави в джамиите , нищо не разбирайки от брътвежите на имамите, на уж арабски .
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Русланчо,мамин, ти ли ми изтри коментара , хубавецо?!Защо така, дебело мушмуроче?! Казах ти- кака ще намери пишлето под шкембето, ще го цунка, ще го гунка,ще му духне, ще ти стане едно хуууууууубавоооооооо! Ъхъ! Не се бой ,сладурчо, кака знае как да вкара и миниатюрни колички като твоята висулка в гаража!Няма да се изложиш , драги,няма! Не бой се! Ела тука, ела на кака мушмурока! Обичам те , бе, виж още ›› Русланчо, обичам те! И по ризка на райе само те обичам, даже без тъмното безръкавно пуловерче те обичам! Потърси ме, Руско , потърси, за палави, голи игри! Стига с тая политика, Русланчо- Сладуранчо, че в нея никак не те бива! Ела , сладкият на кака, докажи , че си мъж!Взела съм си дууууш, чакма те в копринени чаршафи... Идваааааййй, идвай мило, не се бави, и не се бой!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 11 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Русланчо,мамин, ти ли ми изтри коментара , хубавецо?!Защо така, дебело мушмороче?! Казах ти- кака ще намери пишлето под шкембето, ще го цунка, ще го гунка,ще му духне, ще ти стане едно хуууууууубавоооооооо! Ъхъ! Не се бой сладурчо, кака знае как да вкара и миниатюрни колички като твоята висулка в гаража!Няма да се изложиш , драги,няма! Не бой се! еле тука, ела на кака мушмурока! Обичам те , бе, виж още ›› Русланчо, обичам те! и по ризка на райе само те обичам, даже без тъмното безръкавно пуловерче те обичам! Потърси ме, Руско , потърси, за палави, голи игри! Стига с тая политика, русланчо- Сладуранчо, че в нея никак не те бива! Ела , сладкият на кака, докажи , че си мъж!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Трътката получава пари, за да cepe. За нейно съжаление си мисли, че ние се радваме. Не познавам някой, който ще те гледа умилително как му cepeш в хола, докато си на гости.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Трътка, бре, има видео с Омранчо- онова детенце , посипано от прах на разрушени сгради след бомбардировка от силите я на лошия чичко Асад, я на лошите руснаци. помниш ли го? И ти я беше изтипосал на ФБ стената си....И стенеше. Заради жестокостта на войната. Е, днес бащата на Омран разказва как са му предлагани пари от терористите, пардон, джихадистите, пардон сЕрийските демократи, за да застане виж още ›› пред камерите и да лъгондри..;( като тебе). Ама той не го направил... ( за разлика от тебе), покрил се.. Човекът не вярва , че е имало удар от самолет дори... Изглежда спокоен и щастлив в освободено от лошия чичко Асад Алепо....Надявам се скоро да излезе истината за "атаките с химическо оръжие от страна на лошия чичко Асад"и чорапчето да се разплете....А лъжци и папагалските повтарячи на лъжи , като тебе, да бъдат съдени.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре