X
 
 

Ирена Сендлер между супер героите и хората

Автор: Йоанна Русева
799 4

Още от автора

Бунтар, майка на 3 свои и 2,500 чужди деца – това е Ирена Сендлер, полската медицинска сестра, спасила хиляди еврейски деца по времето на Холокоста.

Ражда се в Отвотск, Полша през 1910 г. в семейството на Владислав и Янина Кшижановски. Баща ѝ е доктор, един от най-ранните членове на полската комунистическа партия. Той лекувал основно бедни еврейски деца. Неговите колеги отбягвали да работят с деца, болни от тиф. Но той - не. Поради тази причина заболява от тиф и умира млад. Няма начин това да не е повлияло на малката Ирена, която имала приятели еврейчета.

През  1935 г. в полските университети започва да се въвежда гето-система спрямо еврейските студенти. Евреите са задължавани да сядат на специално приготвени за тях чинове в лявата част на залите. Ирена, която е студент по полска литература по това време, протестира. Задрасква си студентската книжка и е изключена.

Става госпожа Сендлер на 21 години, 16 години по-късно се развежда и се жени за приятел евреин от университета. С него имат две момчета (едното умира при раждането) и едно момиче. Пак се развежда и отново се жени за първия си съпруг. И пак се развежда.

Годината е 1939, Полша вече е окупирана от нацистка Германия. Ирена се пренася във Варшава и започва работа в общинската социална служба. Там, заедно със свои колеги, започва да фалшифицира документи за самоличност на еврейски семейства,  близо 3 000 документа.

От октомври, 1941 г. на поляците им е забранено да помагат по какъвто и да е начин на евреи. В противен случай, ги очаква тяхната лична смърт, а и на цялото им семейство. Това не спира Сендлер. През  1943 г. тя се включва към Зеготата (тайна нелегална организация в помощ на евреите в Полша, създадена от Полското правителство в изгнание) и оглавява сектора в помощ на еврейски деца.

Като представител на общинската социална служба, Ирена има достъп до Варшавското гето, приютяващо близо 400 хил. души. Там тя ходи на проверки за болни от тиф и носи еврейска звезда всеки път, в знак на солидарност. На излизане обаче носи и друго. Дали в куфар или кашон, дали с линейка или по друг начин, Ирена Сендлер измъква пряко и косвено 2 500 еврейска деца и бебета от гетото. Те са разпръсквани по католически сиропиталища или давани в полски семейства. Сендлер и жените, които работят с нея заравят списъци с имената и адресите на всяко дете, за да открият родителите им след края на войната. За съжаление, повечето родители умират в лагера Треблинка.

Тази ѝ дейност не остава незабелязана и Гестапо я арестува. Измъчват я  жестоко, но тя не издава нито съработниците си, нито  адресите на децата. След масивен побой, вчупени

крака и стъпала, Ирена Сендлер е осъдена на разстрел. На път към мястото за разстрел се измъква с помощта на палача, който бил подкупен от Зиготата. Възстановява се и се връща отново във Варшава с нова самоличност, като продължава да помага на евреи.

След края на войната, в Полша на власт идват комунистите. Ирена Сендлер е арестувана, жестоко разпитвана от полската тайна милиция заради връзките ѝ с Полското правителство в изгнание и Зиготата. Остава в затвора една година, след което е освободена и включена към Комунистическата партия. Въпреки всичко, комунистите не признават делото й, не й позволяват да замине за Израел, за да получи наградата си от Яд Вашем. По-късно работи като учител и помощник-директор в полски медицински училища. Работи за създаването на много сиропиталища, центрове за  деца и възрастни хора, създава и център за проститутки в Хенриков.

Духът на борец никога не я напуска обаче. Комунистите я пенсионират преждевременно заради откритата ѝ подкрепа за Израел в Израело-Арабската война през 1968 г. Същата година тя напуска официално партията, като с това подкрепя студентските либерлани движения, започнали през март.

Ирена Сендлер достига 98-годишна възраст, отива си от този свят на 12 март, 2008 г. във Варшава. Не печели Нобелова награда за мир, макар че е номинирана през последната година от живота си. Не печели признанието, което заслужава, но не го и иска. „Всяко дете, спасено с моя помощ оправдава съществуването ми на земята. Децата не трябва да носят титли и слава“.

 

 

4 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Стига с тези шибани поляци!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Айде, ма, стига с тия гнусни евреи и с тяхната "трагедия"! Цигита, жълти евреи и сбърканяци-гейове и геици ги накарали да поработят малко, а иренка ги спасява.... Да е*а мама му и грантоедка!
 • Ирена Христова 1.1 Ирена Христова преди 11 месеца Профил на трол?
  Като си толкова "умен" защо си криеш името? Аман от българска дебелащина.Всеки път ,когато си произнасям името се сещам, каква невероятна жена го е носила и изпитвам особена гордост от това.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Иренке Христова, такива като тебе и да се събудят , няма да прогледнат, камо ли да разумеят! Гордей се , Иренке, гордей се, не че има с какво!
  : 7 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
4 причини да посетите Финландия

Ако се чудите къде да бъде следващото ви пътуване, искате да се отправите към някое екзотично място, което предлага забавление, но в съ...