Само за пет дни Ислямска държава атакува най-свещеното място в исляма и разруши един от символите на Ирак

Още от автора

Терористичните групи в ислямския свят твърдят пред света и вярващите, че представляват религията и използват вярата, за да защитят действията си. Е, тогава защо нападат свещени места и убиват невинни хора, дори онези, които следват същата религия?

Миналият петък, саудитските сили за сигурност успяха да предотвратят терористична атака, чиято цел беше Голямата джамия в Мека. Тази новина не беше така разпространена, но е важна. Терористите са искали да взривят кола-бомба в джамията, а ако взривът беше успял, със сигурност щеше да има десетки убити, тъй като атаката е планирана за времето на молитва в предпоследния ден на свещения месец Рамадан. Взрив имаше, но далеч от джамията, където полицията спира колата-бомба и при престрелката тя е взривена, ранявайки 11 души – шест от които, поклонници.

Саудитските власти арестуват пет души от една терористична клетка. Няма поемане на отговорност, но следите и данните за готвената атака, сочат модела на Ислямска държава. По време на разследването стана ясно, че има още две клетки, базирани в Мека и трета в Джеда.

Ислямска държава отдавна отправя заплахи към Саудитска Арабия. От 2015 година насам, в кралството са извършени четиринадесет атаки и още дузина бяха предотвратени. За Ислямска държава, държавите в Залива и особено Саудитска Арабия, са враг и приятел на Запада и САЩ, чието кралско семейство осквернява свещените места на исляма и затова те трябва да бъдат срутени и издигнати наново.

Прицелването в Масджид ал Харам и то по време на Рамадан, показва още веднъж лицемерието на джихадистите. Тази джамия е известна и като Свещената джамия, служи за отправна точка за всички мюсюлмани в техните молитви. Тя подслонява Кааба. Едва ли има по-свещено място в този смисъл, от джамията в Мека, която е и постоянна дестинация за поклонници от цял свят. Въпреки това, Ислямска държава атакува свещените места в Саудитска Арабия за втори път през последната година. През 2016, отново по време на Рамадан, джихадистите атакуваха полицейски пост пред един от входовете на джамията Ал Масджид ал Набауи (Джамията на Пророка) в Медина, докато полицаите са вечеряли. Второто най-свещено място в исляма също беше окървавено – четирима души загинаха на място.

Ислямска държава извърши и друго оскверняване на исляма през последните дни на Рамадан. С варварски размах, джихадистите взривиха един от символите не само на ислямското културно наследство, но и на Ирак. В Стария град на Мосул, джихадистите сринаха Голямата джамия Ал Нури. 800-годишният храм е известен с наклоненото си минарето, построено по такъв начин, че да е символизира поклон. Според част от местните традиции, този поклон е в чест на Дева Мария, за която има легенди, че е погребана в тази част на света. Дева Мария е единствената жена, спомената в Корана, описвана като „най-святата жена от всички жени“ и според християните в Ирак, нейният гроб е в близост до Ербил.  

От 1172, когато е построена джамията от един от най-известните владетели в ислямската история – Нур ад Дин ал Занги – никой не се е осмелявал да докосва джамията, в това число и британските колонизатори. Тя беше взривена от бойци на Ислямска държава, докато иракските сили напредваха в Стария град, изтласквайки все повече частите на джихадистите. Ал Нури е същата джамия, в която „халифът“ Абу Бакр ал Багдади изнесе известната си реч през 2014 година, предшествала създаването на „халифат“ в Сирия и Ирак. Това е и мястото, построено от Занги – човекът, на когото Ислямска държава твърдят в пропагандата си, че подражават.  Все още има около 300 джихадисти в Стария град на Мосул, като районите, които държат, са силно минирани и може да има още подобни взривове.

Появиха се различни тези за унищожаването на джамията Ал Нури. Имаше вероятност тя да е взривена от шиитските милиции Хашд ал Шааби, които не един път заплашваха да унищожат подобни паметници. Имаше съмнение и за нанесен американски въздушен удар.

Засега, обаче, данните показват, че зад сриването на Ал Нури, седи Ислямска държава. Този акт предизвика вълна от гняв, който отдавна кипеше срещу групировката. Тези действията показват също, един враг, който знае, че губи.

Но Ислямска държава е далеч от смъртта си. Нейните структури са функциониращи, дори сега, когато немалко от лидерите й са убити или в неизвестност. Дори ако бъде доказана смъртта на Абу Бакр ал Багдади, това няма да е краят: двамата му заместници са бивши офицери на Саддам Хюсеин, познаващи изключително добре Източна Сирия и Западен Ирак, където групировката ще продължи да има силна активност.

Ислямска държава губи в Ракка и Мосул – очаква се съвсем скоро градовете да бъдат завзети от анти-ИД силите. Проблемът, обаче, е липсата на разбиране на причините защо Ислямска държава съществува и какво доведе до нейното надигане. Ако съдим по действията и липсата на планове за „след Ислямска държава“, сегашните сили все още не разбират напълно контекста на групировката.

Междувременно, свещените места на исляма не са в безопасност от Ислямска държава. Точно обратното – много е вероятно джихадистите да атакуват все повече онези мюсюлмани, които изпитват симпатии към САЩ, Европа, и които смятат, че екстремизмът няма място в религията.