X
 
 

Злият Чърчил в червената митология

Автор: Асен Генов
4964 35

Още от автора

Пропагандата работи първосигнално. При война добри няма, лесно е да има по-лоши. Сто години след залпа на “Аврора” за престъпленията на кръвожадната клика около Ленин, Сталин и вся остальная сволоч знаем достатъчно, за да си затваряме очите. Правят го само най, ама най-упоритите фенове на “доброто старо време”, чиято мозъчна кухина вероятно е изпълнена с червен мрамор, неспособен да продуцира мисловни импулси. Те не могат да проумеят или не искат да признаят, че терорът, насилието и противостоянието между хората е заложено в идеологията на Маркс, но това е друга тема.

За Втората световна война ми е мисълта. Така и така добри очевидно няма, твърди пропагандата, но важно е да се посочи, че лошите американци и лошите британци са по-лоши от иначе не толкова лошия Сталин… Все пак, той ни освободи от Фашизма, нали така?…

За да се поддържа големият мит се създават по-малки, обслужващи митове. От много време, още от времето на соца, всички са добре запознати колко много ни е мразил Чърчил. Напоследък, разбирай през последните десетилетия, все по-упорито се разпространяват митове за него. Един от тях е митът “Чърчил ни подари на Сталин”. Удобно, нали! Сталин е лош, ама Чърчил е още по-лош, защото ни дава на Сталин просто така. При това ни подарява по възможно най-обидния начин – на някакво хвърчащо листче хартия написва и плъзга към генералисимуса едни проценти.

Истината обаче е по-различна и аз съм я описвал. Чърчил просто успява да изкопчи от Сталин 25% влияние, след като СССР вече очевидно държи всичко в България, благодрение на преврата през септември 1944 г. и последвалата окупация, а съветските войници “освободители” вече плячкосват нашата история и националните ни богатства…

А защо ни “дава” на Сталин, пита пропагандата? Защото Чърчил ни мрази – следващият обслужващ мит. Тук нещата загрубяват. Пуска се в употреба тежката артилерия на историята. Цитират се иначе отлични историци и анализатори. Признавам, че думите им будят недоумение у мен, но няма да подложа на съмнение добрите им, почтени намерения.

Единият автор, който е цитиран, е Елизабет Баркър и книгата ѝ “Британската политика в Югоизточна Европа през Втората световна война”. Там, на стр. 215-216, Баркър описва три неща: документиран брифинг, в който се казва, че “крайно левите, лявото крило на земеделците и комунистите най-вероятно ще вземат властта след колапса на сегашния режим”. Според текста, Британската политика трябва да е насочена към това, България “да възстанови своята суверенна независимост, което по презумпция означава тя да не стане част от Съветския съюз”, пише авторката. Тук тя вмъква популярния разказ за Чърчил, който в непринуден разговор казал на командирите си, че “познавал българския народ от 30 години, че те са грешен народ, на който трябва да му бъде предаден твърд урок…” Според нея, той “имал усещането, че над София трябва да бъде проведена тежка бомбена атака в най-скоро време”. Разказът завършва с друг цитат от архивите на Великобритания, според който британското командване препоръчва на командването в САЩ да бъде проведена атака при първа възможност, защото “българите са предоставили в подкрепа на германците осем дивизии и “притискат нашите съюзници” .

Интересното в случая е, че вмъкнатият разказ за раздумката е умело обграден с два цитата, които могат да бъдат проследени – за брифинга и за писмото до САЩ. И за тях Баркър посочва източници. Това са документи от архива на Външното министерство с номер 371/37153, съответно от 27 септември 1943 г. и 20 октомври 1943 г. Самият епизод с фразата за българите обаче няма посочен източник.

Друг автор, който се споменава и цитира, в потвърждение на тезата за злия българомразец Чърчил е Ричард Овъри. В книгата си “Бомбената война: Европа 1939-1945” той пише, че “бомбардировките над София бяха идея на Чърчил…” Овъри разказва за телеграма до Чърчил, върху която той написал коментар: “бомбардирайте сега с голяма интензивност…” Думичката “сега” била подчертана три пъти. Не се съмняваме в думите му, защото авторът посочва източник на твърдението си – телеграмата е от 09 март 1944 г. Датата е важна!

От американските архиви, свободно достъпни в Интернет, за разлика от съветските, научаваме, че на 6 януари 1944 г. американският посланик Хариман в Москва докладва на Държавния департамент следното (публикувам със съкращения):

По време на разговора насаме с Молотов на 31 декември (1943 г) той сам повдигна [темата за] инициативата за “безусловното предаване”, прилагана към различни сателитни държави и ме попита дали имам информация за нашата позиция. Аз му отговорих, че не знам нищо, извън дискутираното между него с ген. Донован по отношение на България… Той [Молотов] каза, че нямат достатъчно информация, за да стигнат до заключението, върху което те работят. Единственото му конкретно предложение беше, че те отдават огромно значение на продължаването на бомбардировките над България и, че те вярват, че това ще накара българите да станат по-възприемчиви…”

В началото на януари 1944 г. американският посланик в Москва докладва в САЩ, че Молотов и Сталин държат на бомбардировките над България, защото това ще ни вразуми. Настояването на Молотов е част от “Принципите за безусловно предаване, прилагани спрямо България, Унгария и Румъния”. В това отношение опитите да се изкарат съюзниците по-лоши се провалят. Очевидно е, че плановете за военни действия срещу България са взети с решаващото съветско участие, а усилията бедите ни да бъдат приписани единствено на САЩ и Великобритания са исторически несъстоятелни. СССР често има водеща роля, воден от желанието си да подчини България.

Чърчил в този сценарий е удобното за пропагандата зло – бостанското плашило за тези, които се поддават на пропагандата, която днес наричаме “хибридна война”.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 24 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Асане, ша та сваря в казана с якорудска ракия, ако продължиш да ми триеш коментарите! Пезвенек кришнарски!
 • Анонимен 23 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  И какво се оказа? Оказа се, че един и същи трол пише коментарите под различни никове.
 • Анонимен 22 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Омразата на Чърчъл към българите произтича от времето на ПСВ, когато той като министър на военноморския флот на Великобритания губи битката за Дарданелите, тъй като българите не му дават възможност по суша да нападне в гръб турците защитаващи Дарданелите и губи войната с 40 000 убити.В злобата си по време на ВСВ казва че София трябва да се изравни при бомбандировките със земята и на това място да виж още ›› се засади зеле.
 • алфа 21 алфа преди 2 години Профил на трол?
  Защо тая английска свиня отказа щедрото предложение за мир от Адолф Хитлер, ЗАЩО !!!
 • Анонимен 20 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Колко е прав Асен Генов се вижда от опорките на говноедните троляци безродни!
 • Анонимен 19 Анонимен преди 2 години Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 18 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Дайте да ги видим тия "архивни изказвания", де...
 • Анонимен 18.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Ето наскоро излъченото предаване по темата в История БГ и мнението на историци и експерти:youtube.com/watch?v=-DXONW2tu_c
  : 0 !
 • Анонимен 18.2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Абе каскет ти гледа ти това предаване, като го даваш за пример?...
  : 1 !
 • Анонимен 17 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  Тюу,сложи си лигавник бре, всичко олигави наоколо:)Има достатъчно архивни изказвания на Чърчил изпълнени с презрение и обидни квалификации за българите, но кой да ги прочете?! Откак Сульо и Пульо станаха "експерти" в политиката и историята много ни се подобри положението:)
 • Анонимен 17.1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
  и ти, пидоРашка, хулиш българите, понякога дори по рускаму, и не си олигавен, а осран!
  : 2 !
 • Петър Димов 16 Петър Димов преди 2 години Профил на трол?
  Какви играчки-бомби, бе идиот! Това са пълни измислици! Чети повече, не комунистически романчета, а исторически документи.
 • Димо Петров 15 Димо Петров преди 2 години Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

Нагоре
Дневен хороскоп за 21 февруари
Дневен хороскоп за 21 февруари

Овен Днес може да бъдете изправени пред тежко решение. Възможно е най-лошият сценарий, който си представяте да се окаже вашето спасение. Телец Днес...