Комунистическото капище Бузлуджа

Още от автора

Седмицата започна добре. Кран демонтира част от чугунените фигури от “Осмоъгълния паметник” пред НДК. След пълното му премахване там ще бъде възстановен унищоженият от комунистите Войнишки паметник на бойците от I-ви и VI-ти пехотен полк в София, които са загинали в Балканските войни и Първата световна война. Мемориалът на падналите войници е разрушен през 1979 г.

 

Паралелно с дебатите около демонтажа на “Осмоъгълника” пред НДК тече и друг дебат – за “Чинията на БСП” на връх Хаджи Димитър, известен и със старото си име Бузлуджа.

 

Истината обаче е по-различна. Не става дума за истински паметник, културна ценност или друго историческо съоръжение, а за пропаганден “Дом-паметник на Българската комунистическа партия”. През последните седмици за него се заговори отново, защото другарката Корнелия се присети, че може да трупа политически дивиденти сред електората си. Сетила се Нинова, че градежът е техен, разбирай на БСП и си го иска. При това заплашва, защото го иска безвъзмездно!..

 

Според публичната информация, цената на постройката е 14 милиона тогавашни лева, събрани основно с “дарения”. А как се набираха средствата за подобни комунистически проекти? С кампании – децата предаваха вторични суровини, родителите даряваха привидно доброволно. “Чинията” е построена с безплатен труд – от Строителни войски.

 

При откриването му през 1981 г. другарят Тодор Живков казва:

 

“[Това е] паметник на революционно-марксистката партия, на който поколенията на комунистическа България да се прекланят пред подвига и делото на първите сеячи и апостоли на социалистическите идеи… на безсмъртните корени на комунистическата партия в народната душа… Слава вам, комунисти, които издигате мощта, величието и славата на Българската комунистическа партия...”

 

Подвиг?!

 

Живков, който е пряко отговорен за хиляди убийства в дните и седмиците след преврата на девети септември, визира комунистическия терор през десетилетията след 1944 г. Не подвига на жертвите! Живков има предвид насилниците и убийците! Най-пестеливите изчисления сочат не по-малко от 30-40 хиляди, а по-мащабните стигат до 300 хиляди жертви на комунизма в България...

 

Това Живков нарича “подвиг”. В името на този “подвиг” е издигнат “паметникът на БКП”, при това както казах, отново с насилие – безплатен труд и принудителни дарения.

 

И отново го искат безплатно. Безвъзмездно.

 

Градежът на върха е държавен. Няма филм, при който да бъде законно отдаден за безвъзмездно ползване на БСП. Няма справедлив и реалистичен сценарий, при който БСП може да го ползва. Но заявката на БСП казва много за политическия генезис на партията на Нинова. Искайки Бузлуджа, БСП категорично признава кръвната (и кървавата) си връзка с БКП, поемайки по този начин цялата вина и отговорност за злините на Комунизма. За масовите убийства без съд и присъда. За изтреблението на Горяните. За трите национални катастрофи. За златния резерв, откраднат от СССР. За усилията България да бъде вкарана в състава на СССР. За буквалното превръщане на страната ни в концентрационен лагер.

 

И това са само малка част от злините на комунизма в България. Тях БСП иска да увековечи, избели, реабилитира и реставрира.

 

Излишно е да цитирам всички международни документи, осъждащи комунистическите тоталитарни режими. Тези, които се противопоставят на реставрацията на комунизма, ги знаят. Другите не се интересуват от тях. Излишно е да цитирам и българския закон, осъждащ комунистическия режим и идеология като престъпни. Ние си го знаем, а те не се интересуват от това. Важно е обаче да повторим, че съществуването на всякакви идеологически тотеми, възпоменаващи, увековечаващи, прославящи и реабилитиращи престъпленията на комунизма са немислими в свободна, демократична държава.

 

Разговорът за демонтажа е тежък, заради разрушителния елемент в него, но определено “Чинията”, “1300 години”, “Съветската армия”, “Альошата” и другите артефакти от времето на комунизма нямат място в публичното пространство в България.

 

Единственият възможен компромис е “Чинията” от комунистическото капище да бъде преправена в Музей на комунистическия терор.

 

Но това ще е огромен компромис с паметта на избитите след 09.09.1944 година...