7 неща, които трябва да правим всеки ден

Още от автора

1. Заливане на социалните медии с предотвратими клишета

Снимки в огледалата за обратно виждане на колата или с краката на фотографа пред пейзажа. Поза „Подпирам Кулата в Пиза“ с нещо под наклон. Изобразяването на коне по какъвто и да е начин. Нищо не ми носи повече радост от композиции, които съм виждал хиляди пъти досега. Повторението е майка на великата творба. В никакъв случай не трябва да рискуваме да създадем нещо различно или да напрегнем малко въображението си, защото току-виж оригиналността ни не се хареса на публиката. Предпочитаме да гледаме едно и също, защото е сигурно и като виц, повторен пет пъти, никога не се изтърква. Така че смело рисувайте коне и натюрморт. Толкова е вълнуващо!

2. Несъобразяване с другите поради чувство за предимство пред тях

Но разбира се, че не бързам за никъде, госпожо! Моля Ви, опаковайте всичките си продукти на касата. Брилянтно е, че сте се сетили да го направите, останалите на опашката нямаме нищо против да Ви изчакаме. Подобни чувства изпитвам към досетливите шофьори, които ползват грешната лента, за да задминат задръстването в своята, и спират пред светофара, изнервяйки се, ако не ги пропуснат. Тези отличителни членове на обществото заслужават само заради гения си да нарушават правилата. Това, че нещо ме дразни, когато друг го прави в мое присъствие, не означава, че аз не трябва да го правя. Защото аз съм специален и не дължа да се съобразявам с когото и да било. Пише го в Конституцията.

3. Отъждествяване на факта с мнението

Фактите са мнение, което масата споделя. Науката е закостеняла система от знания, стара и брадясала. Моята догадка за същността на нещата е също толкова вярна, колкото и десетилетия контролирани и внимателно създадени експерименти от т.нар. „професори“. Доктрината често си противоречи и не може реши дали например яденето на домати е вредно или не. По-добре е да се осланям на мнението си, когато се чудя относно ползите от ваксините или вредата от ГМО дини. Прекарал съм последния един час в търсене на информация в Интернет, игнорирайки грешната, и съм достатъчно подготвен по въпроса, за да споря с всеки умник, специализирал години по материята в университета. Това е като да нарисувам карта на града, който тепърва ще посетя, и да се ориентирам по нея из улиците му. Не сте ли чували за дистанционното гледане от програмата на ЦРУ “MKULTRA”? Щом им спряха парите, значи са открили нещо, което е трябвало да остане скрито.

4. Оправдаване на поведението ни с алкохол

Много хора пият. Много хора пият до риск за функцията на жизнените си органи, след което си поръчват още два шота. Но само представители на каймака на обществото се сбиват пред бара, за да защитят крехката си чест. Истинските мъже и жени след поредното уиски звънят на бившото си гадже, защото в три сутринта тя/той със сигурност не може да спи и си мисли за тях. Вероятно иска да прости изневярата им, защото е ноторен факт, че да спиш с друг, докато си пиян, е напълно в реда на нещата. По този начин проверявам любовта си – щом се връщам при теб, значи те обичам адски много, Станимира, тя не означаваше нищо за мен, защо се правиш, че не виждаш съобщенията ми?!

5. Придаване на значимост на сексуалността

Кой с кого спи е от жизненоважно значение за характера на човек. Стереотипите са най-правилният начин да съдим хората. Няма по-обективен критерии за индивида от сексуалността му, защото тя е съзнателен избор, който всеки си спомня как и кога е направил. Тя е толкова решаваща за нрава ни, колкото движението на планетите и горящи топки газ на милиони километри разстояние от Земята. Как ще си обясните иначе защо всички Телци сме търпеливи и обичаме пица с ананас?

6. Пренебрегване на политиката

Не бива да се задълбаваме в мръсния свят на политиката. Причините са няколко. Първо, всички са маскари. Всички крадат, никой не мисли за народа, а само искат да облагодетелстват себе си и кръговете около тях. Второ, какво ще промени моят глас? Нищо! Един глас на фона на няколко милиона е песъчинка на плажа. Трето, нека не си правим илюзии, че законите и другите нормативни актове, които властта приема, имат някакъв ефект върху живота ни. Четвърто, нагазването в политическите въпроси изисква да имам някакво мнение и елементарно разбиране от функционирането на държавата, а подобни неща водят до скандали на Бъдни вечер. Наклонена главица, сабя не я сече.    

7. Използването на сарказъм

Сарказмът е неповторимо изразно средство, набиращо все повече популярност. Чрез него не само изразявам себе си ясно и недвусмислено, но и пиша изключително забавни текстове. Окуражавам ви да го използвате постоянно, защото светът ще се промени с мрънкане.