Битката за българското кино

Още от автора

За тези, които се интересуват, отдавна не е тайна, че в НФЦ има сериозни проблеми. През изминалите години там се разразиха няколко скандала, някои от които доведоха до забавяне на субсидии и до замразяване на проекти. А от много време се шири усещането, че НФЦ е окупирано от няколко представители на по-старите поколения, които невинаги са готови да дават път на младите. В същото време трябва да споменем, че там се случиха и хубави неща. Например появи се сесия за нискобюджетно кино, за която от години мечтаехме. Като резултат се качи драстично бройката на новите български филми.

Дано само тази сесия продължи да съществува, защото както добре знаем, киното е най-скъпото изкуство, а тъжната истина е, че за да има качество, трябва да има и повече количество. Не може да се очаква положението в българското кино да се промени, ако продължаваме да произвеждаме по 4-5-6 филма годишно. С нискобюджетната сесия обаче бройката на нови български филми скача на над десет. Интересно е до какво ще доведе това, ако тази тенденция продължи. Ще станем ли свидетели на нов възход на българското кино. Само времето ще покаже.

В последните 25 години за проблемите на киното се говореше по-скоро с шепот.  В публичното пространство най-често се появяваха скандали, които не водеха до нищо конструктивно. Изглежда обаче кинаджиите са си научили урока, защото от няколко години насам наблюдаваме все по-открито говорене за проблемите на кинопроизводството ни. А диалогът не свършва до изнасянето на информация и подхвърляне на обвинения,напротив – вече се предлагат и решения.

Ето, сега над 30 български режисьори и продуценти, на които дължим и най-големите успехи в българското кино в последните години, написаха отворено писмо до Министерството на културата, в което настояват за избор на редовен директор на НФЦ и „радикална модернизация” на Закона за филмовата индустрия в посока на подкрепата на повече проекти. В писмото те дават и своите предложения за закона, който в момента не се движи в предпочитаната от тях посока. Освен това те настояват да има дискусия и промяна в устройствения правилник на НФЦ.

Според тях един от основните проблеми в момента е забавянето на конкурса за изпълнителен директор на ИА на НФЦ. В писмото в прав текст се предполага, че това може да е целенасочено, за да не се излъчи титуляр за този пост. Проблемът е много наболял, тъй като Филмовият център вече седем години се управлява от временно избрани директори, което спира надеждата за каквито и да е реформи. Остава усещането за едно непроменяемо статукво, срещу което именно се опитват да се борят подписалите писмото.

Сред авторите на писмото изпъкват номинираният за Оскар Теодор Ушев, авторите на „Урок” и „Слава” Кристина Гроздева и Петър Вълчанов, Стефан Командарев, който участва в Кан с последния си филм „Посоки”, победителката от Локарно Ралица Петрова и продуцентите Мартичка Божилова и Мира Сталева, която е директор на „София мийтингс”, където български режисьори търсят чуждестранна финансова подкрепа за новите си проекти.