Русия, Америка и нашите медии

Още от автора

За никой не е тайна, че отношенията между Русия и САЩ не са цъфнали и вързали. След сравнително дълъг период, в който американците щастливо можеха да е похвалят като глобален хегемон, тази тяхна позиция започна да се пропуква. Най-видимо това стана някъде след 2013-та, когато и у нас наблюдавахме огромно разцепване на обществото на "ляво" и дясно", Като в случая лявото и дясното са в голяма степен условни.

Съмнявам се, че някой нормален човек би определили политиката на Русия като лява и все пак булгариския русофилски лагер понякога крещи дори, че е радикално ляв. С цялата условност на това определение, тъй като радикалното ляво у нас по-скоро се изразява чрез явления като социалния хаспел, а не чрез богати журналисти, които тръбят, че ще променят обществения ред и масово обвиняват всички за грантаджии, соросоиди, толерасти и прочие. И все пак в българския (извратен) контекст те някак минават за ляво. Въпреки че Русия по-скоро има проблеми с олигархията и в нея безогледно се шири капитализма. Но този капитализъм, който е с примеси от азиатщина. По-нашенския капитализъм, ако мога да се изразя по този начин... 

В същото време докато начело на Русия стoеше, стои и ще продължава да стои Путин, Тръмп взе властта в САЩ и стана най-скандалният американски президент за последните години. Не без непрякото (а и прякото) съдействие на Русия. Всъщност Русия реши, че ще се меси колкото се може повече и вече отнася редица обвинения, че се опитва да си пъха носа там, където не трябва. Но най-вероятно в техните очи това се приема именно като борба за надмощие с хегемона САЩ. 

Тук най-вероятно ще бъда нападнат, че съм върл америнанофил, но ще се наложи да уталожа страстите - не, не съм. И не се шегувам. Но ако трябва да призная нещо, което видимо прави впечатление - да, американците също не спират да се бъркат там, където не им е работа, но при тях има и повече откритост. Можеш да провериш откъде идват парите, кои имена стоят зад определени линии на поведение. При руснаците има едно мълчание и е доста по-трудно да се провери как точно се върти капиталът, който подкрепя акциите им... 

Сега усещането ми (дано да бъркам) е, че двама комплексари са на чело на най-важните геополитически играчи в нашия край на Земята (не, няма да намесвам Китай, Индия и Бразилия например). Тези комплексари прекалено често се държат ирационално. Но ето, сега са излезли заедно на бар, уж да говорят, но веднага са започнали да се дърлят за нещо. Това, от което ме е страх, е, че в същото време пръстите им стоят върху бутона, който отговаря за атомните бомби. А историята показва, че що се отнася до меренето на атрибутите на мъжествеността, може да очакваме всичко. 

И ето, при цялата тази ситуация, а и при последната седмица, която отново не беше най-добрата за руско-американските взаимоотношения, чета заглавия по интернет - "Русия нападна САЩ", "САЩ отвръща на удара" и други подобни. И за пореден път си мисля как тези жълти заглавия са просто вредни и дори някой трябва да ги санкционира. Защото аз като гражданин, който се информира, първосигнално си представям как едва ли не ще започнат да се трепят американците срещу руснаците. И после върви се оправяй.

Та мисълта ми е, че всички следим какво се случва между САЩ и Русия, но моля ви медии, Моля ви колеги, Бъдете по-отговорни. Прекалено чести вместо да информирате читателите си, вие сякаш се опитвате да ги сплашите, да ги държите на нокти, на ръба. Но на ръба не може да се живее, човек трябва или да се върне обратно на покрива, или да скочи. Затова и не слагайте подобни заглавия. Моля ви.