Християнин. Какво всъщност означава това?

Още от автора

Колко от нас се замисляме, че вярата не е свързана с месторождението? Че да си роден в Сирия не означава, че си мюсюлманин? И че да си роден в България също не означава, че си християнин? Нито пък ако си роден в Тайланд те прави будист? Не се замисляме често за това и много пъти слагаме знака за равенство между националността и религията. А това не е правилно. Особено в 21ви век, когато по-голямата част от населението са атеисти или агностици, но просто не го осъзнават.

Ако вникнем в същността на християнството, ще разберем, че да си християнин не е само един списък с неща, които да правим и други, които да не правим. То е едно взаимоотношение с един любящ Бог и взаимоотношение с хората около нас – хора, които да обичаме, да им показваме милост, да им прощаваме, да си искаме прошка, да уважаваме и да им помагаме.

Бог е казал в Библията „Да нямаш други Богове освен мен“. За мнозина това е нещо овехтяло и без смисъл, защото си представят как едно време примитивните езически племена са си изсичали дървени божества. Но днес това звучи също така актуално: парите, секса, кариерата и мн. др. се превръщат в съвременните богове. А на когото човек служи, на него заприличва в крайна сметка. Дали боготвори временни неща, които са несигурни, или вечен Господ, който винаги е насреща – това определя поведението и характера.

Друг основен принцип за християнина е да не убива. Исус Христос вдига този стандарт до немислими висоти: дори да мислим злото на хората и да ги мразим ни прави братоубийци. Убийци ни прави и когато казваме, че абортите са право на избор на жената, защото това е нейното тяло, а наричаме малкия живот в утробата ѝ ембрион, който може да бъде убит по всяко време.

Казано е на християните да не крадат.  Все така актуално, а като се комбинира с „Не завиждай“ и „Не пожелавай“ това, което нямаш, бъди благодарен за онова, което имаш – става един висок морален стандарт за всеки истински християнин.

Не лъжи е друг основен фундамент за християнина. Защото истината ни прави свободни, а лъжата ни поробва. Всяка измама само разрушава – най-малкото: душевният мир на лъжеца. А истината има лошия навик винаги да излиза наяве – рано или късно.

Казано е от Бог „Не прелюбодействай“ – тази сложна дума означава нещо простичко: бъди моногамен! Радвай се на своя съпруг/съпруга и не му/ѝ изневерявай. А така също и не прави извънбрачен секс ако не си още в брачен съюз – сексът е нещо прекрасно, което Бог е измислил за брака. Ето защо е регулирано с правила – винаги в една държава със закон се регламентират нещата, които са ценни, за да се защитят. Според проучване на Харвард се оказва, че семейства, които заедно посещават църква редовно са с 47% по-малка вероятност да се разведат в сравнение с онези, които не посещават църква.

Почитай баща си и майка си – онези, които са ти дали живот. Уважението и респектът са отличителни черти на християнина.

Да бъдеш християнин е стандарт и начин на живот, който със сигурност отличава от другите, но по един положителен начин (макар много да се подиграват, подхвърляйки „Прекаленият светец и на богу не е драг“ (каква глупава поговорка!!!)). Християните са оцелели през всички векове, макар да са най-преследваната религиозна група. Нищо не е пречупило вярата на истинските последователи на Исус, защото те са уповавали на един велик Бог, живеели са по неговите закони и са носили Неговото бреме, което е леко.

Това, че влизаш два пъти годишно в православна църква, за да запалиш свещ „за здраве“ не те прави християни. Това, че взимаш причастие в католическата църква от време на време, също не те прави християнин. Нито фактът, че се подвизаваш на някоя пейка неделя сутрин в протестантската църква, те прави християнин. Християнин те прави вярата в Исус Христос като твой Спасител и Бог и начина ти на живот: дали е по Неговите стандарти.

А неговите стандарти издигат семейството като висша ценност, като основна градивна единица на обществото, в което живеем. Не виждам нищо старомодно в това. Може би, защото моралът винаги ще бъде на мода. А когато той временно е изместен от евтиния хедонизъм и слободията, това няма как да няма негативни последици както за индивидите, така и за социума.