Сагата „ЕВН“ и българската кочина (Коментар)

Още от автора

Мълчанието е злато, а голяма част от нашите медии стават все по-алчни. Има и изключения, разбира се, но те не са предмет на тази статия.

Веднага Ви давам един пример, за да не кажете, че говоря празни приказки. Наясно съм, че заради това, което ще прочетете по-надолу, можете да ми лепнете всякакви етикети. Това никак не ме плаши, защото аз винаги съм бил честен пред себе си и съм се чувствал свободен да пиша онова, което мисля, а това няма да се промени. Пък и у нас често прибързваме да категоризираме хората, без да ги познаваме и без да погледнем фактите.

Фактите – именно те са важни. Ще Ви ги представя нагледно, задавайки няколко (поне според мен) важни въпроса, свързани с тях. Отговорите ще оставя на Вас.

На цяла една сага (сагата „ЕВН“) някак си ми се струва, че не се обръща достатъчно внимание. А дори и да се обръща, то не се обсъжда обективно конкретният фактологичен материал по нея, т.е. същината ѝ, а самата сага се използва за личностни нападки и обвинения.

Факт е, че съвсем наскоро Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителния акт срещу: бившия министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на енергетиката Трайчо Трайков, акционера в инвестиционния посредник „Булброкърс“ Иво Прокопиев, изпълнителния директор на същия инвестиционен посредник Радослав Рачев и двама души от дружеството – Любомир Евстатиев и Петър Василев.

Факт е, че Симеон Дянков е привлечен като обвиняем за престъпление по служба във връзка с приватизацията на държавни дялове в ЕВН. Прокуратурата твърди, че Иво Прокопиев е бил подбудител на престъпното деяние на бившия финансов министър – деяние, което се състои в това,  че Дянков е дал разпореждания на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на държавните 33% в "ЕВН България Електроразпределение" АД на "Булброкърс" с цел инвестиционния посредник да се облагодетелства с над 1.2 млн. лв.

Факт е, че привлечен като обвиняем е и Трайчо Трайков за умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лв. Според прокуратурата, бившият министър на енергетиката Трайков, в пълно противоречие със Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, е дал зелена светлина на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол да извърши продажбата на притежавания от "Държавна консолидационна компания" (ДКК) миноритарен дял акции в "ЕВН България".

Сагата обаче със сигурност няма да свърши тук, нито пък това е нейното начало. Да се върнем малко по-назад във времето, когато Росен Плевнелиев все още е президент на страната ни.

Факт е, че на 20 и 21 март 2014 година Росен Плевнелиев, в качеството си на президент на Република България, се намира на работно посещение в Република Австрия. У нас излиза информация, че по време на това посещение г-н Плевнелиев се е срещнал тайно с изпълнителния директор на дружеството EVN Щефан Шишковиц.

Факт е, че прессекретариатът на президента излиза със съобщение по казуса цели четири дни след края на въпросното посещение (на 25 март), в което се признава за среща между нашия държавен глава и г-н Щефан Шишковиц. Ето какво пише в част от съобщението: „В рамките на двудневното си работно посещение в Република Австрия на 20 и на 21 март 2014 г. президентът Росен Плевнелиев проведе среща с Щефан Шишковиц, изпълнителен директор на дружеството EVN. Срещата, проведена по инициатива на ръководството на EVN, не е обявена, тъй като не е предварително планирана в програмата на държавния глава за посещението, обявена на 19 март 2014 година.“

И още: „В Република Австрия президентът Росен Плевнелиев проведе срещи с австрийския президент Хайнц Фишер, с министър-председателя на провинция Долна Австрия д-р Ервин Прьол и с министъра на външните работи Себастиан Курц.“

И още: „При всичките си срещи държавният глава отстоява интересите на Република България и на българските граждани. Президентът е изразил позицията, че страната третира равнопоставено всички инвеститори, без значение от размера на техните инвестиции или националност.“

Възникват, поне в моето съзнание, следните въпроси. Може би замесените в тази сага не дадоха конкретни отговори, защото не бяха  попитани конкретни неща. А може би причините са други…

Защо човекът, който през целия си мандат говореше толкова уверено за „прозрачност в управлението“, така и не обясни по прозрачен начин на българското общество защо се е състояла тази извънредна среща, какво се е обсъждало на нея, какви решения евентуално са взети?

Как точно са отстоявани интересите на Република България и на българските граждани?

Случайна ли е и срещата на г-н Плевнелиев с министър-председателя на провинция Долна Австрия Ервин Прьол при положение, че към онзи момент тази провинция е най-големият акционер в EVN AG?

Защо г-н Плевнелиев заявява, че няма да отиде на изслушване в парламентарната комисия, която е създадена, за да изясни обстоятелствата, свързани с дейността на фирмите, лицензирани от КЕВР за снабдяване с електроенергия, както и нерегламентираните им контакти с представители на държавата и свързани с политически партии лица?

Не трябва ли, щом по думите на самия г-н Плевнелиев – „Държавният глава има пълно право да се среща с всеки инвеститор в държавата.“ – тези срещи да бъдат предварително планирани, регламентирани и включени в програмата на всяко едно посещение на държавния глава?

Имаме нужда от истината, при това не само по този казус. Защото само чрез нея можем да излезем от Българската кочина.