Политическата коректност, властта и полезните идиоти

Още от автора

Всички хора са равни, но някои са по-равни. И всички хора имат право да свободно да изразяват мислите си – стига да не противоречат на желанията на по-равните. Кога за последен път сте чели нещо подобно? Никога, нали? Защото сега е политически коректно смисъла на горните две изречения да се изразява с думите „политическа коректност”.

Замисляли ли сте се защо политическата коректност е придобила такова епидемично разпространение в тази част на света, която счита себе си за развита? Защо хората са принудени в семейството си и между приятели да говорят едно, а на улицата точно обратното? Защо няколко дребни чиновника незнайно как и от кого са получили правото да ни заповядват какво да говорим и мислим? И защо никой от политиците не се възпротивява на тази практика? Наистина ли цял министър на образованието за пръв път в живота си чува за препоръката да се цензурира (или по-добре направо да се убие) Ботев?

И то да беше само Ботев... За това се разчу, защото стана скандал. За колко други неща никой не смее да каже гък, защото ще го обяват за екстремист, фашист, расист и какво ли не! Между другото не си мислете, че сме уникални с Ботевата история – в Щатите Марк Твен отдавна вече е цензуриран, а преди няколко дни съдийката от щатския Върховния Съд Гинсбург (най-отявлената комунистка сред съдиите) заяви, че е крайно вече време съдържанието на оперите „да се приведе в съответствие със съвремената действителност”. Не е пощадена и Агата Кристи – нейните „Десет малки негърчета” са прекръствани цели два пъти!

Ами циганите, които изведнъж се оказаха „роми”? А думата „циганин” изобщо не е обидна. Английската дума идва от гръцки и означава „египтянин”, тъй като преди се е считало, че циганите са се преселили от Египет. Българската дума също идва от гръцки и означава „недосегаеми”. Явно дори и в древна Гърция циганите не са си плащали сметките за ток (това е уж майтап, но всъщност има скрит смисъл и за да го разберете прочетете следващите редове).

Знаят ли нашите поборници за политическа коректност, че ако се вярва на Wiki думата „ром” (рома) означава „хора”, и е в противоположност на съществуващата дума за всички „нецигани”? И че всъщност всеки, който се прави на политически коректен по въпроса, на практика нарича себе си „нечовек”?
А изобщо замисляли ли сте се някога как и най-вече защо неголямо количество хора неусетно съумяват да наложат волята си на стотици милиони и ги принуждават да не изричат на глас това, което мислят?

Струва ми се, че отговорът е очевиден – и се нарича манипулиране и контрол. Защото когато ти внушат, че това, което ти си мислиш и искаш, е неправилно и срамно, е много по-лесно да те накарат да действаш против собствените си интереси.

Още Ленин преди цял век наричаше една категория хора „полезни идиоти”. Същите тези „полезни идиоти” съществуват и сега и са много удобни, когато трябва да се прикрият истинските причини и истинските интереси за нещо. Всеки, който си направи труда да помисли малко, ще схване, че крайната цел на кукловодите, т.е. на тези, които дърпат конците на полезните идиоти, е постигането на някаква цел – пари, власт, влияние (или и трите заедно). В днешните демократични държави не винаги можеш да принудиш хората да действат срещу интересите си. Но с помощта на полезните идиоти можеш да ги накараш сами да го направят и на това отгоре да ти бъдат благодарни!

Един от най-богатите хора в света – унгарският евреин Сорос, харчи десетки милиони долари годишно, за да поддържа ултралеви организации по цял свят. На пръв поглед изглежда, че той сам вреди на собствените си интереси. Но някак си все се получава, че тези похарчени уж в негова вреда милиони всеки път му донасят десетки пъти по-голяма печалба. Случайност, може би? Остава да повярвате, че е случайност и опитът да се премахне Ботев.

Руската журналистка Юлия Латынина беше писала преди време, че политическата коректност убива цивилизацията. За момента може и да изглежда като преувеличение, но колко време едно общество може да функционира нормално, ако е принудено да игнорира реалността и да действа според измислени правила в измислен виртуален свят?