За хората с имена на руски реки

Още от автора

Онези, които искат нoв девети септември, защото тогава била възтържествувала справедливостта, са забравили съдбата на поетите, чиито снимки са сложили за свои профилни снимки във Фейсбук... Смъртта на тези поети до голяма степен е пряко следствие на социалистическия режим, впрочем такива случаи има и в България, да кажем Пеньо Пенев. Но все пак разбираемо е, че журналистите не обръщат много внимание на поезията, особено червените журналисти, защото и за тях поезията в голяма степен винаги е била просто едно средство за пропаганда. Какво тук значи някакъв поет...

Странно само как същите тези настояват за нов девети септември, като направо посочват кои трябва да бъдат отстреляни в подобен случай, а в същото време продължават да работят в национални институции на държавни службички. Тук вече прав е Жижек, който казва, че съвременното ляво става все по-радикално, говорейки неща, които много добре знае, че никога няма как да станат реалност. По същото време огромна част от това ляво води спокоен живот в университетските среди, ходи по конференции в чужбина, спи в лъскави хотели и се радикализира все повече по време на коктейлите и вечерите. Което е до голяма степен иронично, защото не по-различно е битието на самия Жижек.

Тук трябва да се направят две уточнения. Първо, хората с имена на реки крещят, че са леви, но в повечето случаи се оказват едни обикновени путинофили. Човек трябва да е паднал от Марс, за да твърди едновременно, че е ляв и да е привърженик на Путин. Или поне да не се притеснява да изпада в дълбоки вътрешни противоречия. Всъщност в повечето случаи хората с имена на реки добре осъзнават това противоречие, но тъй като те също се падат винтчета и гайки в зъбното колело на пропагандата, пред това да изгладят вътрешните си противоречия те предпочитат да крещят, да сочат така наречените „психодесни“ и да разобличават соросоид след соросоид. За съжаление така те увличат след себе си доста хора, които при целият този шум нямат време да помислят. Въпреки че хората по принцип избягват да мислят. И второ, въпреки че хората с имена на реки не са леви по същество, за тях важи забелязаното от Жижек правило – те се радикализират все повече и повече, докато ходят по хотели и се тъпчат по вечери и коктейли. В същото време те не спират да говорят за бедността, но както вече казахме, те не обръщат никакво внимание на собствените си противоречия. Може би затова гледат на света и на другите по толкова повърхностен и еднопластов начин. 

Тези хора прекалено рядко ги уволняват от държавните им службички и най-много да им махнат някое и друго предаване, в което те са се посветили на това да деконструират реалността, защото като строители никакви ги няма. Това им дава чудесния повод да се изкарат жертви на Световната соросоидна конспирация и Американската империя на злото. В същото време тихомълком запазват по-отговорната си държавна позиция и столът им дори не се клати, докато замерят всичко, що е либерално с обидни определения и с жлъчта, която са натрупали в последните десетина години.

Но това е драмата на либерализма – с него върви плурализъм. И все пак всичко си има граници. Определени институции би следвало да се заемат с подобни случаи, най-малкото поради това, че с изказванията си, поднесени на твърде злободневен език без дори нотка на ирония, те подриват водата на журналистическата професия, чието основно изразно средство е именно езикът. Но хората с имена на реки никак не са загрижени за българския език, всеизвестен факт е, че те четат основно на руски.

Хората с имена на реки говорят как при нов девети септември България най-сетне ще бъде отново свободна държава. За късмет от горчив исторически опит знаем, че в техните глави свободата е равнозначна на робство, та веднага можем да си преведем това изказване. България отново да бъде поробена от руските окупатори - това е тяхното най-съкровено желание. Междувременно в коментарите под техните постове някакви невежи ги обявяват за истински българи и жестоко се лъжат. Не, това не са българи, това са фалшиви руснаци. Живеем в криза на автентичността. Какво да се прави. За съжаление доста хора не могат да направят разликата между истинското и ментето...