X
 
 

Празнуваме независимост в зависима държава

Автор: Иван Димитров
1704 14

Още от автора

Всички знаем какво се е случило на 22 септември 1908 година. Да, някои са по-наясно от други. Някои могат по-живописно да разкажат какви са били точно политическите игри на тогавашния ден, които са довели до независимостта ни. Всички фактори – анексирането на Босна и Херцеговина от Австро-Унгария, младотурската революция в Османската империя и така нататък.

Днес навсякъде ще пишат за това какви точно са били ходовете, какви са били детайлите, кои са били лицата, довели до това така важно за историята ни случване. И ще забравят най-важното. Ще забравят днешния ден. Не датата, а това в каква държава живеем днес. Една държава, паднала на колене, над която беснеят така наречените ни политици. Да, така наречените. Една държава, окована в робството на всесилни олигарси, които колят и бесят когото решат. Една държава, в която има написани закони, но от години няма законност. Една държава, в която единственият закон е този на неписаното беззаконие. В която няма ред и справедливост. И затова от години тя се е превърнала в държава на нямането. Една зависима държава.

Редовните анонимни хулители ще кажат: „Този пак ни говори идиотщини. Преди не е било така.” Така ли? Милички, моля използвайте сивото си вещество по предназначение – мислете. По времето на соца държавата ни е била в пълна зависимост от Русия. По време на Втората световна война Третият Райх е дърпал конците в Третата българска държава, защото това е бил така любимият ни път на по-малкото зло. Днес зависимостта е от Америка и Запада. Зависимост, която масово се плюе, без разбирането, че още от Възраждането сме се опитвали да бъдем държава по подобие на Запада, а не по подобие на Руската империя. Запада си има много косури, но там поне има свобода, макар и тя в днешно време да изчезва все повече и повече.

Редовните анонимни хулители се скъсват да пишат коментари: „Нищо не разбираш ти от история!” Така ли? Я първо прочетете Георги Раковски, Захари Стоянов, Любен Каравелов. Прочетете писмата на Левски. Прочетете публицистиката на Петко Славейков. И ЗА БОГА – ПРОЧЕТЕТЕ ТОДОР ИКОНОМОВ!

Тук анонимните хулители вдигат своя пръст с назидание към автора: „Тодор Икономов е бил русофил!” Така ли? Дайте да ви щипна за бузките, дечица неграмотни. Тодор Икономов е станал русофил след Освобождението. Преди това той е бил най-върлият противник на постигането на свобода чрез чужда намеса. Защото както самият той казва, когато някой те освободи, той придобива правото да се меси в работите ти и ти си му винаги длъжен. И все пак след Освобождението той става русофил, защото с очите си вижда руската саможертва. Но той поне е бил истински русофил. Защото днес повечето русофили са матрьошки – те крият кухотата на идеите си с кухотата на чуждите идеи, които са също кухи. А българският русофил не е лошо нещо, стига да е родолюбец. Но днешните русофили са готови да захвърлят свобода и родина пред нозете на великата майка Русия. Ей, чакайте малко! Вие си имате майка и тя се казва България.

Тук анонимните хулители започват да плюят по автора на този текст: „Соросоид, толераст, антибългарин, отрепка скапана!” Така ли? Серсемчета, милички! Дайте да ви погаля по кухите кратунки. Може наистина да съм либерален, но такова е и българското Възраждане. Но и си личи, че цялото ви знание е вестникарско, а вестниците днес са калпави. Или знанието ви идва от интернет, а в интернет каквото не търсиш, това няма да намериш. И затова ако търсиш лъжа, ще намериш лъжа. Но да ви кажа само още нещо за Тодор Икономов – този славен човек казва и че българите по негово време (преди Освобождението) ако живеят в градове и големи населени места, не усещат кой знае колко бича на турчина. Бичът плющи по малките населени места. Той казва също, че в този смисъл българите са много по-свободни от жителите на Руската империя, защото там има крепостничество.

Тук анонимните хулители замерят автора на този текст с домати: „Идиот! Безотечественик! Ти ли ще ни казваш на нас! Ние всичко знаем!” Така ли? Ами не, не знаете всичко. И като не разбирате от нещо, по-добре мълчете. Ех, запада образованието. Ех, май не са ви дърпали ушите достатъчно в училище, защото в момента ви говори един учител – човек, завършил Българска филология, който се пада по силата на своята диплома експерт по Възраждането. Ама нямало значение. Ей, сладурчета, че аз не съм тръгнал да ставам автомонтьор – хал хабер си нямам от тази работа. Но от литература имам!

Тук анонимните хулители замерят автора на този текст с яйце, което се стича по челото му: „У-у-у! Нямаш, нямаш! Соросоиди са ти преподавали! Ти си учил в храма на Толерастията и Еврогейщината!” Така ли? Невъзпитани хора сте вие, хулителите. Учителите трябва да се уважават, независимо от политическите им убеждения. Впрочем лекарите също трябва да се уважават, а не да се бият. Но това вие вероятно няма да го разберете…

А за Запада – по време на Прехода в България Запада оказва огромно влияние, но независимо от това какво твърдите вие, Русия изобщо не се е оттеглила от политическите ни дела. Това само слепците не могат да го видят, само глухите не могат да го чуят. За съжаление слепците твърдят, че виждат най-добре, а глухите крещят най-силно.

Просто днес руското присъствие е по-слабо видимо. Запада допусна грешки, да. Но най-голямата му грешка беше, че наистина се опита да ни даде демокрация… Тук ще започнете да виете, че той ни бил окрал. Не, той ни купи. И ни купи, защото имаше кой да ни продаде… Запада може да е допуснал много грешки, но ни дава свобода на избор. Което именно е демокрацията… Демокрацията, милички, е такава, каквато сам си я направиш. Но аз лесно мога да разбера вашето недоумение, защото сте свикнали някой винаги да ви казва кое какво е. Както и да ви казва какво да правите… Съжалявам, няма рецепти. Животът е такъв, какъвто си го направиш…

Така че празнувайте независимостта. Какво от това, че живеете в зависима държава. Какво от това, че сте зависими от зависимостите на други зависими? Демокрация може да се постигне само чрез независимост. А за да една държава стане независима, трябва да има независими политици… Независими политици може да има само, ако има независими хора. А независимите хора по тези географски ширини са на изчезване.

А сега наздраве! И честит празник! 

14 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Миял 6 Миял преди 9 месеца Профил на трол?
  Русия плати 300000 лв на предателите русофили да детронират Батенберг.Когато русия дръпна флот да ни окупира,Анлия ни СПАСИ. Руснаците си тръгнаха като пръднали.В знак на признателност към Англия Бълг. Правителство изплаща линията РУСЕ-ВАРНА ,която е Английска.Построена е от фирмата "Бр. Бъркли". Пусната е в действие 1866 г. Вечна слава на Англия и БИСМАРК.В Берлин ни Гарантираха НЕЗАВ виж още ›› ИСИМОСТ.Рождения ден на Б--я е 13.07.1878 г,а не Сан стефанския договор. ЧЕТИ БЕ НЕГРАМОТЕН.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Иди да се прегледаш в псиатри4на клиника , глупако !
  : 2 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Иди да се прегледаш в псиатри4на клиника , глупако !
  : 2 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Иди да се прегледаш в псиатри4на клиника , глупако !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Миял 5 Миял преди 9 месеца Профил на трол?
  До Витанов; На 31.05.1878 г. Се подписа Лондонското споразумение или Шувалов -Солсбъри. Тамни разделиха на 2.В Североисточна и северозападна Б-я руски крак не е стъпвал. Дадоха ни ги в берлин + Софийския Санджак. Принос имат Германия и Англия. Англия призна първа СЪЕДИНЕНИЕТО след нея Франция и Италия.Англия предупреди Турция;Никаква война срещу Б-я.Русия и русофилите бяха против. Русия не призна виж още ›› СЪЕДИНЕНИЕТО.Тя уби и Стамболов
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Миял 4 Миял преди 9 месеца Профил на трол?
  До Мих.Витанов; Абе неграмотен нали любимата ти Русия ни раздаде земите. На 8юли 1876 г.Подписаха с Австроунгария РАЙХЩАДСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ и по-късно БудапещенскотоНали те решиха да не се създава голяма държава на Балк.полуостров.Макгахан и Ю.Скайлър от САЩ станаха причина да има ЦАРИГРАДСКА КОНФЕРЕНЦИЯ.Там ни гласуваха АВТОНОМИЯ и 175000кв.км площ. Граф Игнатиев я провали.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мразещия ви 3 Мразещия ви преди 9 месеца Профил на трол?
  Русофилската простотия се лее като река от помия.Навремето комунисти станаха хора от най--низшата прослойка и най--големите НЕКАДЪРНИЦИ.ПФФФУУУУ
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  ABE IVANCHO SELSKI TI NA KUV SA PRAISH MA POLIT ANALIZATOR PISATEL IAZ MISLIM CE SI OBIKNOVEN SELKI CIKIDJIA DET DUHASH SVIRKI NA RUSOFILITE PO ZA 5 LEA A DETENCE PROSTO
 • Oктомври 2.1 Oктомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ти СИ СОРОСОИД *ЛИБЕРАСТКА г*Д
  : 9 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • IVANCHO 1 IVANCHO преди 9 месеца Профил на трол?
  OPICAI SI AKULIA ,CE ZER NA RUSKI BUTUSH MIRISHESH
 • Октомври 1.1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ти СИ СОРОСОИД ЛИБЕАРАСТКА г*Д
  : 8 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ти СИ СОРОСОИД ЛИБЕАРАСТКА г*Д
  : 7 !
 • Октомври 1.3 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ти СИ СОРОСОИД ЛИБЕАРАСТКА г*Д
  : 7 !
 • vgza 1.4 vgza преди 9 месеца Профил на трол?
  koi be az li az sum ebal tavarish putin v zadnika bre tapanar savecki
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
САЩ арестуваха руска шпионка

Руска гражданка бе задържана в САЩ и обвинена в опит да повлияе на политиката чрез проникване с в политически организации, включително...

missing image
Дневен хороскоп за 18 юли

Овен Тази сряда си отваряйте очите на четири. Може да пропуснете важен детайл, който да ви докара доста главоболия в работата. Тел...