С присъда срещу бежанец, Швеция обръща внимание на сериозен проблем

Още от автора

На 25 септември шведският съд осъди на осем месеца затвор сириец, търсещ убежище в страната, след като бяха намерени снимки с него, на които позира с убити при сражения в родината му – някои от които са с отрязана глава до него...Ужасяващите разкрития са плод на няколко месеца разследване на властите, чиито обвинения, разбира се, обвиненият отрича, тъй като просто е спазвал заповеди.

Според обвинението на съда, бежанецът е извършил военни престъпления, нарушавайки международното хуманитарно право. Мъжът е потърсил убежище в Швеция през 2015 година и е арестуван тази година, след като човек от сирийската общност го разпознава и посочва деянията му.

Бежанецът, за който става дума, не е бежанец като всички останали, дошли в Европа през последните четири години, за да търсят спасение от войната в Сирия, а член на правителствените сили, който се представя за бежанец. Между двете неща има голяма разлика – първите бягат от преследвания и военни действия, а вторите като този мъж, са войници или членове на милиции, които се представят за бежанци, инфилтрират общността им в съответната европейска държава и предават информацията в Сирия. Това не е нито теория на конспирацията, нито фалшива новина, а целенасочена кампания, за която има доказателства от разследването на шведските власти.

Швеция не е първата страна, която се сблъсква с тези „фалшиви бежанци“, но е първата, която се заема сериозно да разследва идващите на нейна територия потенциални извършители на военни престъпления и особено на членовете на т.нар. „шабиха“ – сирийският и много по-екстремен вариант на нашенските мутри, които се сражават на страната на режима на Асад. Преминаването на шабиха от Сирия към Европа се случва най-вече под прикритието на бежанската вълна. Това е толкова лесно, че според данните на европейски разузнавателни служби, става дума за не по-малко от няколко стотин души, които се намират на територията на ЕС. В своята книга „Убийството на едно революция“ съм отделил специална глава, посветена на тази тема, която става все по-актуална с наложената от шведския съд присъда.  

Защо тези хора не предизвикаха общественото внимание? Накратко: защото нямат бради.

За последните години чухме много фантастични и откровено популистки истории за това, че „Ислямска държава“ опитва да инфилтрира бежанските центрове. Заради спецификата на лагерите и хората, намерили убежище там, джихадистите не ги смятат за плодотворна почва – все пак една немалка част от бежанците бягат от териториите на „Ислямска държава“ или от талибаните.

В същото време, данните на изследователи, занимаващи се с проследяване на военни престъпници в Европа, показват значителен брой на шабиха и членове на асадистки милиции, представящи се за бежанци. Тази тенденция се засили толкова между 2014-а и 2016-а, че по този случай, шведската телевизия излъчи 40-минутен филм, озаглавен „Военни престъпници сред нас“. Базата данни  показва, че тези военни са обвинени за извършването на убийства и изнасилвания в Сирия, а повечето са участвали в криминална дейност и военни престъпления. Според анализаторите и експертите по сигурност сред вероятните причини тези хора да пътуват към Европа е възможността да бъдат пускани фалшиви сигнали за атентати, а също и създаването на смут в бежанските лагери и не на последно място – следенето на бежанците. 

След 2015 година повече от милион бежанци прекосиха Европа. От тях стотици хиляди са хора, които са били разселени от правителството като част от стратегията му за прочистване на опозиционните райони в Сирия, направлявана съвместно с иранската армия и Революционната гвардия на Иран. Други са избягали от варварството на „Ислямска държава“. Въпреки това всички бежанци биват поставяни от крайнодесните и от някои от левите групи под общия знаменател на тероризма и опасността за европейската идентичност.

И наистина сирийци, извършили военни престъпления, живеят във вътрешността на Европа. Някои от тях се свързани с „Ислямска държава“. През декември 2015-а двама братя са арестувани във Финландия заради видео, на което се вижда убийството на шиити. През януари 2016-а мароканец атакува полицейски служители.

Обаче, две години след началото на кампанията за всяване на паника в европейското общество, че бежанци ще извършат атаки, подобни на онези, които „Ислямска държава“ направи в Париж и Брюксел, реалността е различна. Докато бежанската криза ескалира, а в Средиземно море загиват над 5000 души за година, изследователи и журналисти започват да проследяват заподозрени за извършване на военни престъпления. Преглеждат се социални мрежи, профили, интернет активност, връзки извън онлайн пространството.

Появява се притеснителна тенденция. Около 1000 бойци от проправителствени милиции и части на сирийската армия, свързани с извършване на мъчения и убийства, се представят за бежанци и търсят убежище в Европа. Това са шабиха, наемани от брата на Башар Асад, Махер, за да упражняват репресии върху протестиращи и опозиционери. Но въпреки това европейските правителства идентифицират единствено „Ислямска държава“ и други групи като заплаха, а не правителствените милиции. Те остават в голямата си част невидими поради една проста и прозаична причина – не са религиозни. Шабиха не се отличават с пускане на бради, официално се водят защитници на светското, пушат цигари и пият алкохол. За много европейци това е знак, че всичко е наред.

В същото време, на 21 септември – няколко дни преди новината за присъдата на сирийския бежанец в Швеция – в Германия се съобщи, че прокуратурата работи по разследване, свързано с извършване на военни престъпления в Сирия от силите на Башар Асад. За аргументация, съда разполага с 27 000 изображения на убити и измъчвани сирийци. Кадрите показват систематично измъчване и предизвикана от това смърт, а с разследването се е заел лично Волфганг Калек, генералният секретар на Европейският център за конституционни и човешки права.

Снимките са направени от фотограф, работил за сирийската военна полиция, който в момента носи кодовото име „Цезар“. Той бяга от страната си през 2013, носейки със себе си 55 000 изображения, показващи тела на измъчвани и убити затворници между 2011 и 2013 година. Германия смята да използва доказателствата за повдигане на обвинения срещу висши официални лица от сирийското разузнаване и военната полиция за извършени престъпления срещу човечеството. Подобно разследване тече в момента и във Франция. Това, което се знае е, че европейските съдебни власти са повдигнали обвинения срещу 12 души – всички те отговорят за различни служби в Сирия, от които са част и посочените шабиха.

Впрочем първото престъпление, извършено от членове на шабиха, представящи се за бежанци на европейска територия, беше още през 2015 година, когато ливанският ресторант в Берлин „Фалафел Бейрут Шам“ беше ограбен, а на стените му бяха изписани надписи: „Сурия ал Асад!“, („Сирия на Асад!“). Често сирийци получават и смъртни заплахи, също добре документирани от изследователи като Бен Дейвис.

Когато разговарям с него за разследването му, го питам дали очаква тези хора да подготвят нещо. „Смятам, че да.“ – казва ми той. „Със сигурност много от тях са готови за това. Във Великобритания един от тях, свързан със сирийския режим, е издирван за подготвяна химическа атака. Случаят е толкова сериозен, че с него се захвана МИ5. Никой не знае къде е.“