Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Псевдокомунистическата наглост на БСП

09 Monday 2017, 10:20 часа • 3843 прочитания

Странна партия е БСП. При всеки добре намерен повод се тупа в гърдите със славното си минало – основно клишета. А за огромна част от това минало не изрича и думичка. Да кажем за трите фалита на Република България, които довеждат и до падането на режима. Не обича да говори и за неуспешните страни на индустриализацията, която са извършили комунистите. Тук веднага някой ще ревне – идиот е журналистът, написал този текст – толераст, сорооидска отрепка. Но честно казано не знам кой е идиотът. Този, който търси истината или този, който като грамофонна плоча или като надраскан диск е зациклил в една конкретна истина, без да извърши така необходимата процедура по нейното сверяване (или ъпдейт) с времето. Защото Кремиковци автоматично е направен така, че да е зависим от СССР поради качеството и количеството на суровината, която не е достатъчна. Защото на много места заводите са построени ей така, защото някой е решил, че трябва да има някакъв завод. Без да се прецени дали това е рентабилно.

Да, факт е, че тези предприятия са откривали работни места и хората в тези райони са имали препитание. Но също така е факт, че е абсолютно безумие да се правят предприятия, които носят фалита в себе си. Това е малко като един от най-грандиозните проекти на българският комунизъм – софийските канали, които е трябвало да превърнат Младост в една същинска Венеция. Канали, които са копани от „доброволци” по време на бригади. И които са така недоизмислени, че когато преглеждат проекта, откриват, че е твърде вероятно ако ги открият, да наводнят София. След което тези, които са ги копали, ги закопават. За това разказва „Георги Марков” в едно от своите есета. Но това е и популярен пример за това как се работи по нашите географски ширини. Същото се прави и днес – строи се без мисъл. Търси се проклетата ВИДИМОСТ, а ЕФЕКТИВНОСТТА съвсем се забравя.

БСП обича да мълчи и по други теми, да кажем лагерите. То и за какво ли да говори, като няма наказани? А и както добре знаем от огромна част от медиите ни, съдът и прокуратурата ни са цъфнали и вързали, а онези, които твърдят, че там има сериозни проблеми и нужди от незабавни реформи, на момента са обявявани за врагове на народа. Други теми, по които БСП мълчи: Народният съд, атентата в църквата „Света Неделя”, фактът, че Вапцаров се е жертвал, за да спаси едни комунистически лекета, които после са заличили следите си – все пак бедният и наивен поет от един пуст идеализъм е поел тяхната вина. Какво? Не вярвате? Убедете се сами. Гледайте документалната лента „Вапцалов. Пет разказа за един разстрел” на Константин Бонев. И не се измъквайте с клишето, че няма къде да го гледате. Филмът е качен в Ютюб, където вече е навъртял 19 000 гледания.

А едно от най-любимите мълчания на партията, която за съжаление е по-скоро аватар на Майчицата Спасителка Русия, вместо да е лява (тенденция, която продължава и до днес – Русия е по-скоро крайно капиталистическа държава, но така наречените български „леви” по силата на навика привиждат в нейната политика нещо ляво, а в същото време БСП като една истинска „лява” партия вкара плоския данък) е една проста русофилска изпълнителка на волята на една чужда страна, които мнозина привиждат като „наша”. Да бе, да! Русия ще ни лапне във всеки един момент, когато й се отвори сгоден случай, както направи с Крим. Сега се сещам и за още един пример, който за малко щях да пропусна. Комунистическите мекерета навремето са били готови България да загуби своята независимост и от сателит да се слее с СССР. Какво? Тоя автор пак ни будалка? Не, пичове. Не четете достатъчно, но ето, сега ви е паднало, хвърлете един поглед на стенограмата от пленума на БСП от декември 1963.

http://desebg.com/2011-01-13-09-24-01/735--1

Затова ми става толкова смешно, когато псевдосоциалистите от БСП се тупат в гърдите на празници по случай Освобождението или Независимостта на България. Историята е показала, че те са готови да зарежат Освобождението и Независимостта при първия сгоден случай. За късмет навремето самият СССР поради сложната геополитическа обстановка се отказва от въпросното сливане… Да, точно така… Иронично, нали? Ние се бутаме, а те ни отсвирват…

Но да се върнем към любимото мълчание на Партията, наследник на въпросното БКП, които по време на Прехода не само останаха на власт, ами и предизвикаха кризата от 1997 година, за да после обвинят Костов, че е виновен за всичко. Че Костов си има вини, има. Както имаме всички. Но  години си бия главата в стената как именно той се оказва най-лошият български управник, поне ако съдим от медиите, при положение че БСП са вършили далеч по-страшни простотии от неговите. И продължават да вършат при всеки сгоден случай, защото вълкът козината си мени, но нрава не.

Любимото мълчание на псевдосоциалистите е относно Държавна сигурност. Повдигне ли се тази тема или излиза, че никой не е виновен, защото по друга стара българска традиция, у нас всички са чисти води ненапити, или просто се мълчи. Така както мълчи някой пич, който се е насрал на обществено място. С една чудна неловкост. С отричането пред всички на безспорния факт, че се е насрал, докато неприятната миризма лъха от него и трепе всичко в радиус двайсет метра.

И все пак с мълчанието сме свикнали. Но тъй като българските партии са нагли, а БСП е партия, която е нагла на квадрат или дори на кубик, така наречените социалисти в момента се опитват да прокарат закон, който да закрие Комисията по досиетата. И така да спре публичния достъп до документите на ДС за хора, които са заемали или заемат публични или обществени постове. И така да се покрие истината, че ДС е плъзнало навсякъде – в медии, държавни учреждения, агенции, че дори и в сферата на изкуството. Такъв закон беше приет и по времето на фамозната Тройна коалиция, която за съжаление ще бъде запомнена от народа най-вече със заменките на земи, ако народът (който има безобразно слаба памет) и това не забрави, както така обича да прави.

Идеята на псевдосоциалистите е Комисията по досиетата да бъде закрита, а на нейно място да се създаде Институт за национална памет. Така документите на ДС ще попаднат в Института, а по Закона за достъп до обществена информация Институтът ще може да откаже достъп до тези документи, ако прецени, че този достъп застрашава националната сигурност или определени лица. Всички знаем какво би станало в подобен случай. Достъп няма да има, защото националната сигурност е перманентно застрашена, а определените лица са плъзнали навсякъде.

Освен това БСП искат да отпаднат задължителните сега проверки за агентурното минало на кандидати или лица, избрани за депутати, евродепутати, президент, министри, кметове, общински съветници и така нататък… И така да замете неприятната истина по обвързаността на всичко, що е кьораво и сакато и което се е набутало в политиката. 

Не, това е пълна наглост. Това е престъпление. Това е тотално безочие. Това е гнусотия. И няма как да стане. Момент… По-скоро не би трябвало да става. Ако стане, жална ни майчица. Ще трябва пак да протестираме и да си губим времето. Докато медиите-бухалки не спират да плащат на медиите да пишат, че сме платени. Но ако се наложи, ще го правим. Защото няма друг изход. Защото ако искаме да живеем в свободна и независима страна, трябва да се опитаме да направим страната си свободна и независима. И в момента тя не е такава, но надежда има. А ако зависи от БСП, положението ще е „Надежда всяка тука оставете.”

Иван Димитров
Иван Димитров Колумнист
Новините днес