Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Алкохолът е свобода

23 Monday 2017, 07:00 часа • 3216 прочитания

Въпреки че в момента не може да пие друго освен чайчета и водичка, Иван Димитров попадна на информация за възможна бъдеща забрана на пиенето на обществени места. Той първо се строполи на земята в несвяст, а след това вдигна кръвното и написа този текст. ЗАЩОТО ТАКА ПРОСТО НЕ МОЖЕ!

Не е лесно да си публицист в днешно време. В държава, в която политиците правят по 20 гафа още преди обяд, направо можеш да се загубиш в този океан от човешки грешки. То не са постоянни караници между политици, журналисти, президенти. То не са случаи на насилие по училища, болници, спирки на градския транспорт. Който твърди, че няма теми, него просто го мързи да ги търси. Темите могат да ти избодат очите.

Ето сега Столична община е изкарала проект за нова наредба, която покрай регулиране на шума, някак между другото включва забрана за пиене на обществени места – улици, тротоари, паркове. С което иска да ни върне с години назад към едни тъмни и мракобесни времена. Каква ли ще е следващата стъпка? Нов опит за забрана за производство на домашен алкохол? Такса „въздух”? Спазване на авторските права във всяка секунда – вървиш си по улицата, подсвиркваш си някоя любима песен и към тебе се приближава полицай, който ти казва, че трябва да се бръкнеш, защото подсвиркването по улиците е забранено?

Голям въпрос е кой ги пише тези наредби? Очевидно това са едни кабинетни хора, които от сутрин до вечер стоят в институциите си. След това или ги карат към вкъщи със служебните им автомобили. Или си хващат такси. Странно би било да е иначе, защото в противен случай те просто са слепи!

И как да не са слепи, когато по паркове, градинки всяка вечер наизлизат хора от всички прослойки на обществото, които пият я бира, я нещо друго? Които се забавляват. Вярно, че това не влияе добре на заведенията през летния сезон, но определено влияе добре на хората. Те прекарват повече време на открито. Чувстват се свободни. Никой не им пуска музика, те сами си я пускат, ако искат. А често и свирят. И просто се забавляват. Така, както им харесва.

Сигурно ще кажат, че това било нормална практика на Запад. И ще са в дълбока грешка. Хора, това, че вие ходите само по заведения, не значи, че и другите правят така. Отваряйте си очите. Излизайте да се разхождате. Когато бях в Берлин за пръв път преди години, ние си взехме бира и веднага ни беше казано колко модерно след младите е да си я пият по тротоара, докато си вървят. Оказахме се модерни по презумпция. Ами сега? Как да сме модерни? Ще ни кажат: защо не изпие една бира. Ох, мани, ще отвърнем. При нас е забранено и така съм свикнал. Ама как, ще се учудят. Ами така! Ще отвърнем с безсилие.

Ама в Ню Йорк, ще кажат онези псевдоумници. Че какво за Ню Йорк? Там можеш да си пиеш каквото си искаш, стига то да е в торбичка, за да не развращаваш младите поколения. Пил съм бира в Уошингтън Скуеър Парк. И ви уверявам, че никой и направи забележка. Просто използвах хартиена торбичка.

В България пиенето на алкохол е национална култура. Още Ботев пише за кръчмата, Вазов пише за „Пиянството на един народ”. И този народ продължава и днес да си пиянства. С кеф. И какво? Да го спрем? Да му забраним? За да се опитаме да вдигнем печалбата на някакви заведения, повечето от които са с едни и същи собственици? Я не ни минавайте тези номера!

Нима не сте разбрали, че има малко неща, за които повечето българи биха се вдигнали, но алкохолът със сигурност е едно от тях. И ако не премахнете тази ненужна и вредна наредба, протестите от 2013 (и двата) ще ви се видят много-много мънички. Защото за алкохолът всички са готови да се вдигнат, тъй като и той ги вдига. Дава им възможност да забравят за момент проблемите в работата, вечните караници. И да си отдъхнат.

А пиенето по паркове е масово явление, в което няма нищо лошо, стига да не си кабинетен плъх. А ако си плъх, тогава ако не пиеш в кабинета си поне от време на време, значи сто на сто никакъв българин не си, ами си някаква чуждестранна подлога.

Така че, мили управници, оставете ни алкохола. В годините на Прехода ни отнехте достатъчно неща. Осрахте се тотално и колкото и да се опитвате да го замажете, провалът ви смърди. Оставете ни поне алкохола. Защото алкохолът освен всичко останало е и свобода! 

 

 

 

Иван Димитров
Иван Димитров Колумнист
Новините днес