Въпроси, които ДАНС предизвика с шумната си акция за залавянето на "командир от ИД"

Още от автора

Какво стана с операцията на ДАНС и прокуратурата, при която се разпространи информация, че е арестуван командир на "Ислямска държава" в центъра на София?

Дни след пресконференцията, медийният и обществен интерес е ако не напълно изчезнал, то е минимален. И не можем да виним медиите за това. Събитията и начинът им на представяне пред обществеността доведоха до вкарване на автогол.

От самото си появяване в общественото пространство, новините за арестуван командир на "Ислямска държава" предизвикаха съмнения във всички, които се занимават сериозно с тематиката, свързана с подобен род движения. Предоставянето на минимално количество информация не беше компенсирано и от пресконференцията, свикана по-късно през деня. Въпреки многото отправени въпроси публично и зад кулисите, нито ДАНС, нито прокуратурата дадоха отговори. Практиката от цял свят е точно обратната: властите оповестяват за извършената операция, мястото на провеждане, колко хора и какви отряди са участвали, какви и кои са заподозрените, защо ги смятат за заподозрени, имало ли е съпротива или не, къде са отведени и какво ги чака? Почти нищо от това не беше предоставено на обществеността от страна на прокуратурата и ДАНС, обвивайки в още повече мистерия случая. За пример: при разследвания в Германия, властите веднага публикуват наличната информация. От една страна се прави с цел да не се спекулира, а от друга се изпраща послание както към групировката, така и към обществеността, че службите работят и имат конкретни постижения.

Горе-долу веднага след оповестяване на информацията за извършения арест, между колеги журналисти и анализатори започна да тече активна кореспонденция с цел да се съберат повече факти и да се провери дали наистина има такова събитие. Действията на ДАНС предизвикаха още от начало съмнения и те се засилиха от изложената по-късно информация.

Данните, че е заловен командир на ИД, трябва да бъдат сложени в големи и видими кавички. Това се налага, тъй като в описанието на заподозрения (впрочем, той отначало беше посочен директно за виновен), че е командир на ИД няма нищо, което действително да го свързва с подобна групировка. С нелегален бизнес или търговия, която е на границата на легалното, да, но не и с членство в ИД – камо ли с ръководна функция.

Какво скри ДАНС?

Арестуваният, както и неговият съдружник, са по-известни с продажбата на наргилета в магазина си, който действа от години. Тютюнът за наргилетата най-вероятно се произвежда на границата на легалното, което причинява на един от партньорите проблеми с властите преди години. От тогава до днес, обаче, органите на реда като че ли забравят за станалия днес известен като "командир на ИД". До септември тази година. Самият арест е извършен на 29 септември – много преди оповестяването на информацията публично. Обикновено в средите на различните служби времето между дадено събитие и пускането на публичната информация за него е около две седмици. Тук случаят е същият.

По вътрешна информация арестуваният и заподозрян за участие в ИД и превърнал се в командир в състава на групировката, е информатор на ДАНС от години. Преди няколко години е изпратен в Северна Сирия, за да разучи обстановката и ако може да спечели доверието на ИД. По-конкретно, изпратен е в град Джараблус, където джихадистите дълго време имат присъствие преди турската армия и сирийските бунтовници да ги изтласкат. Тъй като самият той е от района, не му е трудно да намери бивши контакти и представяйки се за търговец (какъвто е реално), да има достъп до територията на "Ислямска държава". Подобни случаи не са прецедент: бизнесмени от сирийския режим, дори кюрдски търговци също имат достъп до териториите на ИД, за да търгуват без проблем. Самата групировка има нужда от търговия за приходите си, така че практиката съществува от самото начало, въпреки моралните въпроси, които предизвиква тази търговия. Именно документ за пропуск показаха на медиите от прокуратурата и ДАНС, но този документ не доказва с нищо, че заподозреният е в командната структура на ИД.

За всеки, който се занимава отблизо с групи като ИД, е ясно, че възможността да бъде арестуван командир от организацията дали в Германия или в България, е минимална. Това е така, защото групировката не работи по този начин. Командната структура не стои извън ядрото ѝ в Сирия и Ирак. Дори в Либия и Афганистан, където ИД имат подчинени местни структури, дълго време нямаше разпределени командири. В Европа и САЩ действат обикновено клетки и прилежащата към тях мрежа от контакти, в това число търговци и всеки, който може да бъде полезен, без да бъде достатъчно важен, че да привлече внимание. Можем да изразим скептицизъм относно факта, че командир на ИД има легален магазин в центъра на София години наред. Или пък ДАНС са знаели, че е командир, но не са направили нищо? Едва ли, предвид възможния риск.

Горе-долу преди година, заподозреният се прибира в България, където се занимава с обичайния си бизнес с наргилета и тютюн. ДАНС се опитват да се свържат с информатора си известно време, преди да се обтегнат отношенията помежду им – по данни на вътрешни източници, това се случва заради нежеланието на арестувания да сътрудничи отново на ДАНС, а и заради разменени обидни думи между човека от агенцията и информатора му. Малко по-късно, на майката на заподозрения, която живее в Сирия, е отказана виза, а причината е възникналият спор. Скоро след това се стига до ареста на 29 септември. Защо две седмици по-късно ДАНС решават да опишат събитията като специализирана операция за залавянето на командир от ИД, не е ясно. Реално става дума за прочистване на непослушни информатори.

Остават, обаче, някои въпроси.

Докато случаят най-вероятно ще бъде забравен от обществото по силата на правилото, че "всяко чудо е за три дни", той не трябва да бъде забравян от медиите и политиците ни. Защо ДАНС изпраща неподготвен човек на подобна мисия? Защо той е отказал да сътрудничи, когато се е завърнал? Възможно ли е да е дал и на ИД някаква информация, въпреки че не е в структурата на службите? И един от най-важните въпроси: защо ДАНС и прокуратурата са действали сами, без да споделят информацията си с други служби? По наличната информация става ясно, че останалите служби и дирекции са научили почти едновременно с медиите, а не в деня на ареста, нито в процеса на подготовката му. Този случай е само поредният епизод, в който ДАНС ограничава достъпа на други служби до информация и оперативни разработки. Това поражда множество вътрешни въпроси относно начина, по който работи основната ни агенция по сигурността. Ами каква е ролята на прокуратурата в случая?

Всички тези въпроси трябва да бъдат зададени и да се търси обяснение. Боравенето толкова свободно с термини като "командир на ИД" и подобни, е опасно и ненужно. Нещо повече – случаят осветлява отново не по-малко тъмната порочната схема, датираща от 1990-те за набиране на информатори сред т.нар. "нови общности" (араби, кюрди, афганистанци и др.) посредством натиск и обещания за издаване на документи. Тази система е толкова популярна, че едва ли има човек в тези общности, на който да не му е била предлагана услугата "информация срещу паспорт".

В крайна сметка, акцията не предизвика толкова голямо медийно внимание. За ден и половина обществото беше вкарано в размисли има или няма клетки на ИД на наша територия, но нищо повече – на улицата информацията за акцията се разнесе още в началото. Но въпросите, които предизвиква този случай и особено за начина на действие на институциите ни и тяхната подготовка и способност, трябва да бъдат зададени тепърва. 

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар
Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Чудите се кои зодии са най-добрите приятелки? Не търсете повече! Астрологията предлага интригуващи прозрения за личностните черти, съвместимостта...