Парадайс Пейпърс и социалното неравенство

Още от автора

Един от най-големите световни проблеми днес е социалното неравенство. Противно на светлите прогнози от миналото, когато виждат в технологичното бъдеще неизброими възможности за намаляването на бедността и на редица други проблеми, социалното неравенство се увеличава все повече и повече. В изминалите години движения като „Възмутените” и „Окупирай Уол Стрийт” повдигаха този така наболял въпрос. Неслучайно и основният слоган на американското протестно движение беше „Ние сме 99-те процента”.

Докато социалното неравенство добива все по-плашещи размери обаче, нито едно от въпросните протестни движения не успя да предложи алтернатива. Днес сякаш липсват визии за бъдещето, които да се занимават с подобни проблеми. Не е трудно да си представим как бихме могли да преборим промените в климата, но се изправяме пред стена, когато се стигне до въпроса как да направим така, че богатите да не стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

 Изтеклите в Парадайс Пейпърс документи показват как въпросната бездна дори е по-голяма, отколкото подозираме. Една от основните цели, които си поставят представителите на едрия бизнес и корпорациите, е как да намалят данъците си. Най-лесното решение е: чрез офшорни компании. Така по напълно легален начин днес хора и фирми могат да избегнат плащането на редица данъци.  

 Стане ли дума за офшорки в България, обикновено най-често се говори за медии, тъй като по действащото законодателство, чрез офшорни фирми те могат не само да намалят плащането си на данъци, но и да скрият собствеността си. В нашата страна огромна част от медиите са с неясна собственост. А много политици и бизнесмени подават данъчни декларации, според които доходите и собственостите им са съвсем малко.

 Така у нас битува виждането, че тази практика е дълбоко сенчеста.

 Но да видим кои са част от компаниите и хората, които ползват офшорни компании според Парадайс Пейпърс…

 Епъл, Найк, Фейсбук, Туитър, Дисни, Макдоналдс… И редица други…

 И това са само най-известните!

 Епъл в последните години имат сериозен конфликт с Европейския съюз именно поради данъчните си политики. В Европа те са регистрирани в Ирландия, но ЕС твърди, че благодарение на това те са ощетили Европа с данъци в размер на около 13 милиарда евро.  След около тригодишно проучване на случая Европейската комисия наскоро обяви, че смята да съди Ирландия в опит да възстанови тази внушителна сума. И е само едно парченце от този пъзел… В момента Епъл държи 252 милиарда в офшорни компании.

 Давам като пример именно Епъл, защото това една от компаниите, които са изградили най-позитивен имидж в очите на потребителите. Но същото можем да кажем и за Фейсбук, Туитър, Найк…

 А какво да кажем за хората? Ще започна с най-шокиращият случай. Боно от U2, който е борец срещу социалното неравенство, е инвестирал в литовски шопинг център чрез малтийска компания. Той твърди, че не знае нищо по въпроса и казва, че всички подобни случаи трябва да се разследват. В документите се срещат и много имена на политици. Порошенко, бившият кмет на Барселона Хавиер Триас, както и бившият председател на австрийската Социално-демократическа партия Алфред Гусенбауер.

 На практика офшорните компании дават възможност на един милионер да плаща по-малки данъци от секретарката си. Което поставя сериозни въпроси относно бъдещето.

 Дали скоро няма да се окаже, че живеем в свят, в който данъци плащат само бедните, а богатите са облекчени от това непосилно за техните джобове бреме?

 Очевидно редица финансови практики трябва да се преосмислят. Като се започне с офшорните компании.

 Другата възможност е да се появят офшорки за бедните, така че и те да могат да се възползват от подобни данъчни облекчения. Което обаче поставя под въпрос съществуването на държавата като институция…