X
 
 

Парадайс Пейпърс и социалното неравенство

Автор: Иван Димитров
873 0

Още от автора

Един от най-големите световни проблеми днес е социалното неравенство. Противно на светлите прогнози от миналото, когато виждат в технологичното бъдеще неизброими възможности за намаляването на бедността и на редица други проблеми, социалното неравенство се увеличава все повече и повече. В изминалите години движения като „Възмутените” и „Окупирай Уол Стрийт” повдигаха този така наболял въпрос. Неслучайно и основният слоган на американското протестно движение беше „Ние сме 99-те процента”.

Докато социалното неравенство добива все по-плашещи размери обаче, нито едно от въпросните протестни движения не успя да предложи алтернатива. Днес сякаш липсват визии за бъдещето, които да се занимават с подобни проблеми. Не е трудно да си представим как бихме могли да преборим промените в климата, но се изправяме пред стена, когато се стигне до въпроса как да направим така, че богатите да не стават все по-богати, а бедните все по-бедни.

 Изтеклите в Парадайс Пейпърс документи показват как въпросната бездна дори е по-голяма, отколкото подозираме. Една от основните цели, които си поставят представителите на едрия бизнес и корпорациите, е как да намалят данъците си. Най-лесното решение е: чрез офшорни компании. Така по напълно легален начин днес хора и фирми могат да избегнат плащането на редица данъци.  

 Стане ли дума за офшорки в България, обикновено най-често се говори за медии, тъй като по действащото законодателство, чрез офшорни фирми те могат не само да намалят плащането си на данъци, но и да скрият собствеността си. В нашата страна огромна част от медиите са с неясна собственост. А много политици и бизнесмени подават данъчни декларации, според които доходите и собственостите им са съвсем малко.

 Така у нас битува виждането, че тази практика е дълбоко сенчеста.

 Но да видим кои са част от компаниите и хората, които ползват офшорни компании според Парадайс Пейпърс…

 Епъл, Найк, Фейсбук, Туитър, Дисни, Макдоналдс… И редица други…

 И това са само най-известните!

 Епъл в последните години имат сериозен конфликт с Европейския съюз именно поради данъчните си политики. В Европа те са регистрирани в Ирландия, но ЕС твърди, че благодарение на това те са ощетили Европа с данъци в размер на около 13 милиарда евро.  След около тригодишно проучване на случая Европейската комисия наскоро обяви, че смята да съди Ирландия в опит да възстанови тази внушителна сума. И е само едно парченце от този пъзел… В момента Епъл държи 252 милиарда в офшорни компании.

 Давам като пример именно Епъл, защото това една от компаниите, които са изградили най-позитивен имидж в очите на потребителите. Но същото можем да кажем и за Фейсбук, Туитър, Найк…

 А какво да кажем за хората? Ще започна с най-шокиращият случай. Боно от U2, който е борец срещу социалното неравенство, е инвестирал в литовски шопинг център чрез малтийска компания. Той твърди, че не знае нищо по въпроса и казва, че всички подобни случаи трябва да се разследват. В документите се срещат и много имена на политици. Порошенко, бившият кмет на Барселона Хавиер Триас, както и бившият председател на австрийската Социално-демократическа партия Алфред Гусенбауер.

 На практика офшорните компании дават възможност на един милионер да плаща по-малки данъци от секретарката си. Което поставя сериозни въпроси относно бъдещето.

 Дали скоро няма да се окаже, че живеем в свят, в който данъци плащат само бедните, а богатите са облекчени от това непосилно за техните джобове бреме?

 Очевидно редица финансови практики трябва да се преосмислят. Като се започне с офшорните компании.

 Другата възможност е да се появят офшорки за бедните, така че и те да могат да се възползват от подобни данъчни облекчения. Което обаче поставя под въпрос съществуването на държавата като институция…

 

 

 

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
КЪСМЕТЧЕ за 29 март според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 29 март според зодията

Овен Късметът ви за днес е, че във всичко ще ви върви. Възползвайте се. Телец Гледайте смело напред и следвайте целите си. Една от тях ще промени...