X
 
 
 

Хубава си моя горо

Автор: Иван Димитров
610 2

Още от автора

Песента по текст на Любен Каравелов е една от най-известните български песни. Песен, която запяваме често, когато сме в компания. Понякога дори когато сме сами. Песен, която пеем на чужденци, докато се опитваме да им обясним как природата е едно от най-забележителните неща в нашата родина. Как на толкова малка територия имаме толкова разнообразни планини? Великата Рилска пустиня, каменистият Пирин, неповторимите Родопи, Балкана, Странджа… А когато навлезем в гората, ех… Тогава ни обземат спомени. Тогава сякаш душата ни се пречиства. Тогава…

Тогава забелязваме повсеместната сеч.

Сече се най-вече незаконно. Изсичат се нови пътища, по които камиони извозват дърва. И няма кой да ги спре. Преди време имаше случай на набити хора, които подали сигнал. Всъщност малко са тези, които са готови да действат. Особено тези, които работят в тази система. Малко са, защото знаят срещу какво се изправят и как рискуват да им се случи някоя случка.

Ако видите кадри на някои планински райони, снимани отгоре, просто ще се изплашите. Гората оплешивява. Проблемът редовно се коментира по медии, телевизии, а най-вече – из хорските усти. И по традиция нищо не се прави. По форуми и медии за нерешаването на този проблем съвсем неоснователно биват обвинявани екологични организации с аргумента: „Там има сеч, защо не направите нещо?” Реалността е, че екологичните организации имат малки екипи и често не могат да поемат повече работа от това, с което се занимават. А да си природозащитник днес никак не е лесно – повечето медии те обвиняват за враг на народа, защото искаш да запазиш някой природен парк, което автоматично означавало, че си срещу туризма. Но това е тема за някой друг текст, доколкото виждам скоро ще има поводи и за това да се пише. В същото време българинът уж милее за природата си… Да… Уж…

Нелегалната сеч продължава, а ние продължаваме да пеем за гората. Институциите бездействат, но сме навикнали на бездействащи институции. На държавни органи, с които човек трябва здраво да се разправя, за да си свършат работата. А в крайна сметка първото, което обичат да правят, е да изкарат потребителя виновен.

Един приятел преди време си купи много малка къща в едно балканско село. Къщата се намира извън селото сред гората. Както тъжно заключи той две-три години по-късно, мислил си, че така ще избяга на простотията, а така се озовал в сърцето ѝ. С други думи – озова се насред незаконна сеч.

Опитва се да подава сигнали. Да говори с хората от селото. Дори влезе в директен сблъсък със секачите. Подхвърляха се заплахи. Подаваха се нови сигнали. Резултат – нулев. Всичко, което му остана от тази работа, е одобрението на половината село и омразата на другата половина.

Междувременно същият човек реши да стане председател на читалището на селото, което се използваше за пиянски сбирки. С аргумента да се развива някаква културна дейност. Да се правят концерти, четения и прочие. Събра гласове от приятели и от хора от селото. Намери 5000 книги дарения за библиотеката на читалището и тъкмо тръгна да прави нещо, онези от селото, които го мразеха, направиха няколко нови събрания и го изхвърлиха от читалището.

Така незаконната сеч над селото продължава, а продължават и пиянските запивания с подобаваща за целта музика в сградата на читалището. Единствената разлика сега е, че тези, които се върнаха в читалището и които подкрепят и печелят някой и друг лев от незаконната сеч, месеци наред звъняха на приятеля ми по телефона. Причината? Да си вземел петте хиляди книги обратно, защото не им трябвали.

А последния път, когато минавах оттам, някой беше спрял неизменната чалга и те виеха именно "Хубава си моя горо".

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
    Ако поминакът им е незаконната сеч на дървета за огрев и дървен материал и държавата никога не ги е спирала,нито накои валия е идвал да им обясни че това не е редно и незаконно, тогава какво да правят хората?В България 99% от селата ако не са около и във курорти и исторически обекти са зависили от починалото ни селско стопанство, така че сега не им остава нищо друго освен да крадът,използват,унищо виж още ›› жават и препродават каквото им падне на старо. Как може да чакаш на някой от дядовците пиянки в селото да му потрябват книги,та те когато са били млади не са учили и неса чили книги.Ти чакаш на стари години да тръгнат да четат, я има я не някой дядо в селото който да е завършил първи клас.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • opa 1 opa преди 3 месеца Профил на трол?
    Ti ne si pravilen
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 22 март

Овен През този ден не пренебрегвайте приятелите си. Някой от тях иска да ви каже нещо важно и има нужда от подкрепата ви. Сега е ваш р...