Meme поколение

Още от автора

  "Мем", "мийм", или както у нас се нарича на жаргон просто "меме", е освен поредната чуждица, внесена в родната реч, и дума, която означава идея, послание или съвкупност от двете, пренесени чрез интернет. Явлението става все по-разпространено благодарение на напредъка на технологиите и социалните мрежи.

            Всъщност меметата (или мемите) станаха основният начин за пренос на информация в съвремието. Има мемета за всичко - от вицове и шеги, през сериозни теми и романтични признания, до мотивиращи философски цитати на известни личности. И в това няма нищо лошо - с изменението на обществото еволюират и начините на общуване между членовете му.  

            Лошото идва, когато виртуалното общуване започне да измества реалното. Поради факта, че повечето социални мрежи използват картинно съдържание (т.нар. "visual content") за представяне на информация, вече все по-редки стават разговорите между потребителите им, дори в рамките на самия интернет, да не говорим в материалната действителност. Вместо да се пошегуваш с приятел или да споделиш нещо с близък човек, можеш да опосредиш думите си през картинка, носеща идея, подобна на твоята. Меметата са удобни за доставяне на послания, тъй като ги онагледяват в сбит вид. Именно поради това им свойство обаче някои от техните създатели спестяват усилия, като нарочно пишат с правописни грешки, на т.нар. "шльокавица" и т.н. В условията на свободен достъп до информация, когато всяко дете може да прочете или види нещо, което да окаже влияние върху формирането му като личност, това е тревожна тенденция. А когато целият ти екран е залят от картинки с надписи, 90% от които написани погрешно, тенденцията се превръща направо в норма.

            Затова, също както избираме кои домати да вземем от сергията на пазара или кои дрехи от витрината да пробваме, е добре да поставим филтър и на виртуалната си консумация. Начините за споделяне помежду ни нарастват с всяка изминала минута - в своето развитие човекът е напредвал благодарение на находчивостта и разнообразието на идеите си. Хубаво е обаче също така да пазим качеството на реалното общуване помежду ни, а негов най-изразителен посредник е словото.