X
 
 

Панагюрище - един добър пример

Автор: Иван Димитров
2143 5

Още от автора

Свикнали сме, когато по медиите се пише за някой български град, то да е, защото положението е безнадеждно, работа няма, всичко пропада и никой не знае какво да се прави. Свикнали сме често да попадаме в градове, в които из въздуха се носи усещане  за безизходица, която е примесена с някаква типична българска тъга. Да срещаме хора, които да клатят глави и да повтарят как в града няма поминък, младите бягат и да чертаят все по-мрачни и по-мрачни прогнози за бъдещето.

Случайно се озовавам за пръв път в Панагюрище и от всичко това сякаш няма помен.

Разхождаш се по главната улица, а хората ти се струват някак спокойни. Гледаш, че са добре облечени. Градът изглежда стегнат, наскоро и нова болница са отворили. В историческия музей са направили репродукция на Панагюрското съкровище, за да могат посетителите да го разгледат. Броят на къщите със запуснати фасади е в пъти по-малък, отколкото на други места.

Влизам в произволен магазин, заговарям се с магазинерката. Казвам й, че не съм очаквал, че градът е толкова богат.

- Тук който не иска, той не работи – казва ми тя. – Работа има.

И по стара българска традиция започва да се оплаква, че хората ходят да пазаруват повече в Пловдив и в Пазарджик, тоест клиентелата бяга.

В по-нататъшни разговори мрачните краски почти отсъстват. Прави ми впечатление, че панагюрците са доволни от града си, че се гордеят с него. Че в този град има нещо, което по много други населени места в България го няма. Истинско чудо!

В Панагюрище определено има какво да се види. Горещо препоръчвам историческия музей, особено възрожденската секция. Обичам да посещавам музеи и сбирката точно в този град ми се струва една от най-интересните в България. Все пак Панагюрище заема особено място в историята на народната борба за свобода. Тук пристига знаменитото кърваво писмо и официално е обявено Априлското въстание.

Други исторически забележителности са къщата на Райна Княгиня, Тутевата къща. Но може би най-забележителна от възрожденските къщи в града е Лековата къща. Тя е изключително малка, но това, което я прави уникална, е украсата й. Стенописите в нея са дело на местния майстор Иван Зографов, а най-впечатляващият е „Колелото на живота”, стенопис, в който е изобразена характерната за епохата житейска философия. 

Панагюрище има и още много, което да предложи на туристите. И все пак основното остава добрият пример. Ето, може да има малък град, който да се развива добре. В който да се живее спокойно. От чиито пример другите градове би трябвало да се поучат.

 

 

 

 

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • гербер 3 гербер преди 10 месеца Профил на трол?
  Да не забравяме и девиза ,,Който не е с нас е против нас '' Това е мотото над общината ,който мисли различно от кметчето не е добре дошъл .ПСЕВДОПАТРИОТИ КОЛКОТО ЩЕШ В Панагюрище !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 2 ИМПЕРИАЛИСТ преди 10 месеца Профил на трол?
  Фанагурис, което е гръцка транскрипция на Панагюрище.Достоверния източник е Прокопий Кесарийски , който пише: „Два други неголеми града, наричани Кепа и Фанагурис от древността са подчинени на римляните и такива бяха и в мое време.“ Именно „Фанагурис”, а не Фанагория, Фанагура и т.н. Името „Панагюрище” повдига завесата на много тайни от Българската история. Да не забравяме, че е бил столица на виж още ›› БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА. От този град именно тръгва ЮстинианІІ , за да се възкачи с помоща на Българите на имперския престол в 705г от Р. Хр. «ПАНАГИРИЩе/Фанагурис, е голямо търговско средище до 10в. от Р. Хр., а според редица учени, най-голямото открито до сега в причерноморския регион.” Имаме пълно покритие между името и социалната функция на селището. Това име не е променяно векове, нещо доста необичайно в древността, още повече, ако градът е бил кръстен на неизвестния до 12в. сл. Р. Хр. грък “Фанагор”. Старата българска дума «панагюрище», означава територия на която се правят панагири , т.е. място за търговия. За жителите на сегашното Панагюрище,Каравелов веднъж се е изказал, че имали татарски физиономии. На един копривщенец му показвали етнографски атлас и той като видял волжски татарин и възкликнал "Клинка", демек панагюрец. За основателите на съвременното Панагюрище не се знае почти нищо, освен че са пришълци. Името му, също няма смислено обяснение. Там, може би се бил провеждал събор или малък панаир, който впоследствие, може би се бил преместил в Пазарджик.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • АнонименГЙ 1 АнонименГЙ преди 10 месеца Профил на трол?
  ... и никакъв коментар, за причините за този “възход“ - наличието на огромен “инвеститор“, извличащ природни богатства от землището на Панагюрище ... а просперитета се дължи на .... трохите от “усвоените“ Природни богатства!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Анонимен гейчо, с твари като тебе няма нужда от надзирател при българския казан в Ада. Стане ли нещо хубаво, бързаш да го охулиш. Сложи себе си в кавички, а не работата на хората.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А за водата и режима нищо не се пише
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Защо бургерите са по-предпочитани от баг...

Ако Франция е известна с едно нещо, това е с вкусните топли багети. Да, сирената и виното и толкова много от любимите ни храни принадле...