X
 
 
 

Положително наблюдение за българския народ

Автор: Иван Димитров
3079 2

Още от автора

Животът в България не е лек, но и ние сами не си го правим по-поносим. По един дълбоко вкоренен навик сме свикнали да се оплакваме от битието, от всичко, което е българско. Така копаем още по-дълбоко ямата, в която сме стъпили. Автоматично приемаме, че всички са ни виновни, имаме чувството, че сякаш всички ни бутат надолу и колкото и да искаме да издрапаме нагоре, целият свят се изправя срещу нас.

Да, наистина от години живеем в постоянна криза, а чувството, че спасителното дъно е някъде под краката ни и следователно все някой ден ще можем да се оттласнем от него, отдавна е безвъзвратно изгубено. В същото време все някак успяваме да оцелеем, но по пътя на оцеляването някак забравяме радостта от простите неща. Забравяме да търсим доброто и се вторачваме в лошото.

Стане ли дума за това наше качество, винаги си спомням за един овчар.

За пръв път се качвах към село Лещен в Западните Родопи. Бях тръгнал натам пеша от село Огняново. Пътят минава през дефилето на една река, а после пътеката се извива нагоре към самото село. Бяха ми обяснили пътя и все пак по време на тази разходка не бях срещнал жива душа. В подобни случаи човек неизменно бива нападнат от съмнения – дали не съм се отклонил, как ще стигна и ще стигна ли изобщо до мястото, към което съм се запътил.

Когато забелязах първите къщи, ме обзеха спокойствие и радост. Ето, не се бях заблудил, бях се добрал до селото и скоро ми предстоеше за пръв път да посетя галерията на поета Борис Христов и да му предам поздравите на един общ литературен познайник.

Вече се намирах почти на асфалтовия път, когато срещнах овчаря. Беше нисичък и слаб човечец, облечен съвсем просто. Овцете пасяха наоколо, а той стоеше, пушеше и ги наблюдаваше. Поздравих го, той отвърна и се заговорихме.

Разговорът ни започна типично по български. Овчарят започна да се оплаква от ужасяващото българско битие, от обезлюдяването на селата, от масовото бягство на младите. Може би разговорът щеше да продължи в тази посока, ако не бях споменал, че свиря на китара. Оказа се, че овчарят свири на кларинет и той трескаво започна да разправя какви концерти организирали в местността. Как той навремето свирил с една група по заведения. След това се впусна да ми обяснява за кларинета си, който бил специално поръчан от Америка.

И бум. Той назова неговата цена, която беше няколко хиляди.

Разговорът рязко пое в съвсем друга посока. Овчарят започна да твърди как той всичко си имал, на него нищо не му трябвало. Живеел добре, нищо не му липсвало. Но се притеснявал за нас – младите. Той дори имал план да отваря заведение в съседно село и било само въпрос на време. Всъщност бил щастлив от живота си. После ме покани някой ден да му отида на гости, записах му името в един тефтер, който вероятно се намира на рафта на бюрото ми. И никога повече не се видяхме.

Оттогава, когато се започне с обичайното оплакване, си спомням за овчаря. И знам, че в голяма част от случаите просто трябва да напипаш правилната тема, която да отключи положителното. Както се случи с кларинета и музиката в този случай. Е, невинаги я откривам, но знам, че я има. И това е нещо.

Нека си мислим и за доброто. Нека се вкопчваме в надеждата. В противен случай наистина всичко е загубено. На мен не ми се иска да вярвам последното. Въпреки нерадостното настояще, бъдеще винаги има. И от нас зависи какво ще е то!

2 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • ИМПЕРИАЛИСТ 1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
    Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове! Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция. В Сърбия,- Белградската крепост е превзета през 1867 г. основно от участниците във Втората Българска Легия.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    А бе имали са водачи. А, като не си водач, след кого да тръгнеш сега?!
    : 0 !
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 януари

Овен Тази неделя всичко, което правите ще бъде правилно. Дори в някой момент и да промените решението си, никой няма да го повдигне на...