X
 
 

Да кажем „не“ на Коледа

Още от автора

 

Ако заглавието ви харесва, това може да означава само две неща: 1. Не сте християнин. 2. Християнин сте. И в двата случая, вярвам, този кратък текст може да ви се стори информативен.

Нека да започнем с краткото определяне на дефинициите за „Коледа“ и „Рождество Христово“. Преди да изложа пред вас двете широко разпространени хипотези, искам да подчертая много ясно, че

  "Kоледа" е нещо различно от "Рождество Христово" 

Фактът, че две различни понятия се използват за обозначаването на определен ден/събитие ни намеква, че има някакво смислово разминаване. Логиката ни води към извода, че тези две думи не са синоними. За да се обоснова още по-ясно и разбираемо, ще ви представя обобщено Коледата и Рождеството.

Коледа. За произхода на празника има две основни хипотези. Общото между тях е, че и двете посочват Коледа като един от най-важните езически празници.

Според хипотеза I, в древните езически митологии прасето се свързва с култа към богинята майка, заради своята плодовитост. Свинята е възприемана и за любимо животно на гръцката богиня на плодородието Деметра. Прасе е принасяно за жертва и на гръцката богиня Афродита. Тракийската богиня Бендида е представяна като огромна жена, която пасе свине и преде. По нашите български земи прасето също има централно място както в бита, така и във фолклора. По стар езически обичай около Коледа се коли прасе – непосредствено сред края на коледния пост. Според народната етимология името на празника Коледа произлиза от глагола „коля“, което подчертава важността на прасето в центъра на Коледния празник.  

Според хипотеза II, Коледа произтича от старославянското (и древнобългарско) „коло” - означава „кръгло, колело“, руското „колесо“-„колело“, „калить“-„топля“, латинското „caleo“ – „горещ, топъл“ – думи, които по смисъл са свързани с „кръгло” и „топло”. Символизират слънцето, чиято „смърт” и „прераждане” са в основата на славянския празник Коледа. Самият бог „Коляда” е бог на зимното слънцестоене, но неговият образ е почти напълно изгубен през хилядолетията. Така Коледа се превръща в предхристиянски празник на слънцето, на сезонния кръговрат, на възраждащата се природа, на неизменната победа на доброто над злото, на живота над смъртта, на края на зимата и началото на пролетта, на оптимизма.

Езически традиции са и гаданията и предсказанията, и играта на късмети, и кръглата пита - символ на слънцето, и преобличанията и маскирането като животни, духове и т.н. Предхристиянско е и самото „коледуване” – обикалянето на групи коледари по къщите и пеенето на коледни песни (наричани „колядки” в повечето славянски народи).

Рождество Христово. Християнски празник, честващ раждането на Спасителя на света, Исус Христос. Няма останала датировка, кога точно се е родил Исус, но църковната общност приема датата 24-ти срещу 25-ти декември за рождена на Младенеца.  Eвангелиятa на Матей и Лука разказват за това необикновено за човешката история събитие. Защо събитието е необичайно? Защото самият Бог се въплъщава в бебе и се ражда на Земята от девица.

Най-благословената сред всички жени от Ева до наши дни е Мария от Назарет. Нейната история е уникална. Както и историята на всяка една възлюбена Божия дъщеря. Но за Мария от Давидовия дом беше подготвена специална мисия. Тя беше избрана от Твореца на вселената да роди Нашия Месия в плът и кръв. И макар в историята на тази девойка да няма нищо впечатляващо на пръв поглед, Господ употреби точно нея като инструмент за благословение на всички народи.

Самото име Мария означава „от Бога превъзвишена“ и показва каква е майката на Нашия Спасител. Тя е девица, но е сгодена за Йосиф, който също е потомък на Давидовия род. Мария живее скромно в един далечен граничен край на страната, който няма славата на религиозно или учебно средище. Градът се казва Назарет и е разположен в област, наречена Галилея на езичниците. Нищо в семплия живот на младата еврейка не подсказва скътаните от Всемогъщия благоволения за нея. Но както знаем от Словото – „Избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните“ (1 Кор. 1:27Б). За нашия Създател няма никакво препятствие, скромно социално положение или разстояние, които да попречат на върховния Му план.

Мария, заедно със съпруга си Йосиф, тръгва на дълъг път към родния град на съпруга си, Витлеем, където трябва да бъдат преброени. В края на своята бременност, контракциите на Мария започват в малкото градче Витлеем, докато те нямат покрив над главата си. Всички стаи в хановете са заети и Мария ражда Исус в един селски обор (а не в царски дворец). Така се ражда Емануил (означаващ – „Бог с нас“). Първите, които се покланят на Спасителя са едни овчари от полето, на които им се явява ангел, който да им оповести благата вест – роди се Спасителят, който ще избави хората от греховете им. Това е рождество – светъл празник, който чества раждането на най-забележителната историческа личност, живяла някога на този свят. Едно от лицата на Светата Троица, Бог в човешка плът. Роден за да умре на кръст за греховете ни. Велика саможертва.

 

„Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.“ (Исая 9:6)

 

Както става пределно ясно – Коледа и Рождество са съвсем различни понятия. Какво ще празнуваш ти тази година? Аз ще кажа „не“ на Коледа. А ти?