X
 
 

Да кажем „не“ на Коледа

Автор: Лиляна Петкова
8188 33

Още от автора

 

Ако заглавието ви харесва, това може да означава само две неща: 1. Не сте християнин. 2. Християнин сте. И в двата случая, вярвам, този кратък текст може да ви се стори информативен.

Нека да започнем с краткото определяне на дефинициите за „Коледа“ и „Рождество Христово“. Преди да изложа пред вас двете широко разпространени хипотези, искам да подчертая много ясно, че

  "Kоледа" е нещо различно от "Рождество Христово" 

Фактът, че две различни понятия се използват за обозначаването на определен ден/събитие ни намеква, че има някакво смислово разминаване. Логиката ни води към извода, че тези две думи не са синоними. За да се обоснова още по-ясно и разбираемо, ще ви представя обобщено Коледата и Рождеството.

Коледа. За произхода на празника има две основни хипотези. Общото между тях е, че и двете посочват Коледа като един от най-важните езически празници.

Според хипотеза I, в древните езически митологии прасето се свързва с култа към богинята майка, заради своята плодовитост. Свинята е възприемана и за любимо животно на гръцката богиня на плодородието Деметра. Прасе е принасяно за жертва и на гръцката богиня Афродита. Тракийската богиня Бендида е представяна като огромна жена, която пасе свине и преде. По нашите български земи прасето също има централно място както в бита, така и във фолклора. По стар езически обичай около Коледа се коли прасе – непосредствено сред края на коледния пост. Според народната етимология името на празника Коледа произлиза от глагола „коля“, което подчертава важността на прасето в центъра на Коледния празник.  

Според хипотеза II, Коледа произтича от старославянското (и древнобългарско) „коло” - означава „кръгло, колело“, руското „колесо“-„колело“, „калить“-„топля“, латинското „caleo“ – „горещ, топъл“ – думи, които по смисъл са свързани с „кръгло” и „топло”. Символизират слънцето, чиято „смърт” и „прераждане” са в основата на славянския празник Коледа. Самият бог „Коляда” е бог на зимното слънцестоене, но неговият образ е почти напълно изгубен през хилядолетията. Така Коледа се превръща в предхристиянски празник на слънцето, на сезонния кръговрат, на възраждащата се природа, на неизменната победа на доброто над злото, на живота над смъртта, на края на зимата и началото на пролетта, на оптимизма.

Езически традиции са и гаданията и предсказанията, и играта на късмети, и кръглата пита - символ на слънцето, и преобличанията и маскирането като животни, духове и т.н. Предхристиянско е и самото „коледуване” – обикалянето на групи коледари по къщите и пеенето на коледни песни (наричани „колядки” в повечето славянски народи).

Рождество Христово. Християнски празник, честващ раждането на Спасителя на света, Исус Христос. Няма останала датировка, кога точно се е родил Исус, но църковната общност приема датата 24-ти срещу 25-ти декември за рождена на Младенеца.  Eвангелиятa на Матей и Лука разказват за това необикновено за човешката история събитие. Защо събитието е необичайно? Защото самият Бог се въплъщава в бебе и се ражда на Земята от девица.

Най-благословената сред всички жени от Ева до наши дни е Мария от Назарет. Нейната история е уникална. Както и историята на всяка една възлюбена Божия дъщеря. Но за Мария от Давидовия дом беше подготвена специална мисия. Тя беше избрана от Твореца на вселената да роди Нашия Месия в плът и кръв. И макар в историята на тази девойка да няма нищо впечатляващо на пръв поглед, Господ употреби точно нея като инструмент за благословение на всички народи.

Самото име Мария означава „от Бога превъзвишена“ и показва каква е майката на Нашия Спасител. Тя е девица, но е сгодена за Йосиф, който също е потомък на Давидовия род. Мария живее скромно в един далечен граничен край на страната, който няма славата на религиозно или учебно средище. Градът се казва Назарет и е разположен в област, наречена Галилея на езичниците. Нищо в семплия живот на младата еврейка не подсказва скътаните от Всемогъщия благоволения за нея. Но както знаем от Словото – „Избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните“ (1 Кор. 1:27Б). За нашия Създател няма никакво препятствие, скромно социално положение или разстояние, които да попречат на върховния Му план.

Мария, заедно със съпруга си Йосиф, тръгва на дълъг път към родния град на съпруга си, Витлеем, където трябва да бъдат преброени. В края на своята бременност, контракциите на Мария започват в малкото градче Витлеем, докато те нямат покрив над главата си. Всички стаи в хановете са заети и Мария ражда Исус в един селски обор (а не в царски дворец). Така се ражда Емануил (означаващ – „Бог с нас“). Първите, които се покланят на Спасителя са едни овчари от полето, на които им се явява ангел, който да им оповести благата вест – роди се Спасителят, който ще избави хората от греховете им. Това е рождество – светъл празник, който чества раждането на най-забележителната историческа личност, живяла някога на този свят. Едно от лицата на Светата Троица, Бог в човешка плът. Роден за да умре на кръст за греховете ни. Велика саможертва.

 

„Защото ни се роди Дете, Син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог могъщ, Отец на вечността, Княз на мира.“ (Исая 9:6)

 

Както става пределно ясно – Коледа и Рождество са съвсем различни понятия. Какво ще празнуваш ти тази година? Аз ще кажа „не“ на Коледа. А ти?

33 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 14 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  "Това е рождество – светъл празник, който чества раждането на най-забележителната историческа личност, живяла някога на този свят." -------------------------------------------- Това не е празник, а историческо събитие - има голяма разлика. Ако някой иска някак си да отбележи това събитие, той трябва да си измисли дата на раждане на Спасителя, Божия син и да си измисли как точно да празн виж още ›› ува този рожден ден. Понеже както не пише кога се е родил той (и това едва ли е случайно), така не пише и някой да трябва да празнува този рожден ден и особено пък - как точно да го празнува.) -------------------------------------------- Иначе за "бог" Коледа и свързаните с това суеверия - много е хубаво всичко това да се зане - поздравления!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 13 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Аз съм за КОЛЕДА. Това е български празник, много по - стар от Рождество. Последното просто се е включило в дадения момент в него по конюнктурни съображения. Иначе Християнската идеология не е лоша. Лошо е, че тя се опира на диктата, заплахата от наказание и Култа към личността. Ако ги нямаше последните три, нямаше нужда от комунизъм. Всички народи на Земята имат такава дата- когато се прави равно виж още ›› сметка, започва се отначало и нещо ново се ражда. Хората на нашата планета, които не са християни са няколко пъти повече от християните. И всички на тези дати издигат прости човешки ценности и радости на пиедестал, всички са добри и помагат на ближния си. Българският народ е избрал тази дата и я е нарекъл Коледа. И вярващите християни и невярващите- всички празнуват на Коледа раждането на новата година, на новите надежди, на новата любов и си пожелават здраве и щастие. Защо искате да сменяте името й? Или сте гузни за нещо?
 • един сектант 13.1 един сектант преди 11 месеца Профил на трол?
  Ами празнувай си коледа, като отидеш в ада ще разбереш за какво са тези спорове тук, но късно. Покай се и търси истината докато си жив, когато умреш-свършено е, или в ада или на небето, няма средно положение.
  : 4 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Покай се и вярвай в Евангелието, докато е все още времето на благодатта(Божието търпение), защото скоро ще свърши и започва времето на изпитанието(Голямата скръб) и след това -на наказанието. Чакахме го дълги години това време, но сега е на прага. Божието царство наближи съвсем!
  : 3 !
 • Анонимен 13.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  ЗА 12.3 Поздравления, чудесно!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 12 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Потресаващо е колко много хора не само живеят в 11ти век, но и се гордеят с това. Живеем в ултралиберален свят, в който невежеството и предрасъдъците не просто се толерират, те се насърчават. Както е тръгнало, скоро пак ще изгарят хора на кладата за това, че отказват да приемат за истина написаното в библията.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Отговор на 12: Адът е пълен с либерални, модерни, еманципирани, невярващи хора. Господ е казал; Който повярва не е осъден, а който не повярва вече е осъден(Ев. от Йоан 3:18). Библията е актуална винаги, доказателство за това е, толкова хиляди години не забравена, както други книги и все още я четат. Християните хора на изгарят и никога не са изгаряли, но Бог ще унищожи този свят с огън вторият път виж още ›› , първият беше с вода. Всичко ще бъде унищожено, само душите на хората ще останат-едни за вечно осъждение, други за вечна радост.
  : 7 !
 • марги 12.2 марги преди 11 месеца Профил на трол?
  Не би трябвало да отговарям на анонимници-ляволиберали, но понеже вече тази идеология ни залива като потоп, трябва да и се противопоставим всички християни(не само от 11век)!Е, другарю ултралиберал, гордея се че съм невежа православна християнка и върл противник на твоите "ценности",които ни извеждат към гибел!
  : 2 !
 • Анонимен 12.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Тези, които са изгаряли хора на клада, нямат нищо общо с Бога и Божия син, и няма как да се наричат “християни” (негови последователи), понеже не изпълняват неговите заповеди от новия завет, чрез който завет Бог спасява хората от греховете им и от осъждане на неговия съд – напр. “а аз ви казвам: Обичайте враговете си“, „правете добро на тези, които ви мразят” и други. ///////////// /////////// виж още ›› // Това, което скоро ще стане всъщност ще е съвсем друго: “настъпва дори време, когато всякой, който ви убие, ще мисли, че принася Богу служба. И тъй ще постъпят с вас, защото не познаха нито Отца (Баща ми), нито Мене. Но казах ви това, та, кога дойде часът, да си спомняте, че Аз съм ви казал; а отначало не ви говорих това, защото бях с вас. А сега отивам при Оногова (Онзи), Който Ме е пратил“ ///////////// ///////////// Разбира се, след това сам Бог ще изиска кръвта на убитите Божии хора от убийците им по най-строг и страшен начин. Не пожелвама на никого да се озове в положението на Божий враг в ръцете на живия Бог, който ще съди и наказва с вечни полседствия. Днес е времето, когато все още някой може да премине от смъртта в живота – като повярва в Божия син и го признава пред другите хора и не се отрича от Него никога, и се пази от греха. Но това време няма да продължи вечно. Скоро идва краят.
  : 1 !
 • Анонимен 12.4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Това е доста интересен спор между догматици с различна ориентация. А Библията е умна книга, която е добре внимателно да се чете
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ИМПЕРИАЛИСТ 11 ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 месеца Профил на трол?
  Мария от Назарет, е 14 годишно сираче-назорей, сгодено за престарял братовчед на баща си,когато ражда Спасителя на света, Божият Син - Исус Христос,в един обор между кравите. Това е истината за този Светъл Празник, който Сатаната опорочи с разни ритуали, питки с късмети и дядо коледовци с еленчетата и подаръците....
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Т.н. "християнски" празници и разни светии са остатъци от езичеството. Който яде и пие на тия празници, яде и пие идоложертвено. Похристиянчването не променя смисъла, не се лъжете. Нашият Господ е празнувал Библейските празници, написани в Левит 23. В Новият Завет няма промяна на празниците.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Аз се присъединявам към авторката и казвам "НЕ" на коледа. Поздрави за статията!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 8 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Езически традиции, идоложертвено, гадаене и всякакви гнусотии, които Бог мрази се правят на Коледа. Чакат раждането на бога-слънце, а не на Месията. Ако един езически празник се кръсти "християнски", това не го прави такъв. Не го празнувайте, християни! Бъдете святи, защото нашият Бог е свят!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  И още: украсяването на елха е подигравка с Кръста, на който Спасителя страдаше. Дядо коледа е подигравка със Господа, който дава истинските подаръци и най-големият подарък-спасение от ада и вечните страдания. Вижте тези истини в християнското служение със сайт:amightywind точка com. НЕ ПРАЗНУВАЙТЕ ТОЗИ ЕЗИЧЕСКИ ПРАЗНИК БРАТЯ ХРИСТИЯНИ!
  : 9 !
 • Анонимен 8.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Лъжете децата с дядо коледа, вкарвате ги в грях, учите ги на лъжа от малки, грешно е, покайте се, Божието Царство наближи, Голямата Скръб е на един дъх разтояние!
  : 8 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Еретик 7 Еретик преди 11 месеца Профил на трол?
  Коледа идва от името на Кока Кола: КОЛеда <> КОЛа
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Идиот! Сигурно ЛЕ-то е от лед .... Кола с лед
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  УВАЖАЕМИ ДЖЕДАЙ/КИ НЕКА СИЛАТА БЪДЕ С ВАС.ПО НИКАКЪВ ПОВОД НЕ БИВА ОБАЧЕ ОТ ТОВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ТЪМНИТЕ СИЛИ ИМАЩИ СЕГА ислямско/либерастки ОДЕЖДИ. В ДНЕШНАТА БИТКА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ. БЪДЕТЕ НЕПОКОЛЕБИМИ ВОИНИ/КИ. Да авторката много мяза на либерастка , но чудя се кой се опитва да заблуди ? Себе си/ малко вероятно , вас или огромното море подобни на нея или 90% от форума ? А , ДЖЕДАЙСКИЯТ ОРДЕН КЕ ДО виж още ›› ЛЕТИ ОТ ЗВЕЗДИТЕ В ТОЧНИЯТ ЧАС И В ТОЧНОТО ВРЕМЕ.
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Но всичко в този Свят е 2 ствено точно както е характерът на Светлината. В ДЖЕДАЙСКИЯТ ОРДЕН Е ДРУГАРЯТ ИСУСЪ И ТОЙ ОЩЕ ДЕСЕТКИ ВИСШИ СЪЩЕСТВА ИМАЩИ ЗА ЗАДАЧА ДА ПАЗЯТ ВСЕЛЕНСКИЯТ БАЛАНС. Може и да решат , че не е целесъобразно да губят времето си за някакви си хора /Вселенски безмозъчни диваци*чки/
  : 2 !
 • Анонимен 6.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Аз ИСКАМ ДА ДОЛЕТЯТ . Млн също , но може би сме много малко. Кой знае ? Няма човек дето да знае какво ще предприемат МНОГО , МНОГО , МНОГО ПО ВИСШИ СЪЩЕСТВА ОТ НЕГО. ТЕ СЪЩОТО СА ПОДВЛАСТНИ НА СИЛАТА. Ето Премъдрият ВОИН ДОН ХУАН ЗНАЕШЕ ТОВА И НЕ СЕ ПРЕВЗЕМАШЕ. БЕШЕ САМО ВОИН И ТО КАКЪВ. ТОВА ДЕТО ВИ БЪРКА В ХИЛАВИТЕ ВИ МОЗЪЦИ Е , ЧЕ ДОН ХУАН ПРАВИ НА ПУХ И ПРАХ Дяволската Вавилонска идеология в к виж още ›› оято се КЪЛНЕТЕ ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР. СЪЖАЛЯВАМ , НО Е ТАКА. ВСЪЩНОСТ ИЗОБЩО НЕ СЪЖАЛЯВАМ. ПРОСТО Е ТАКА.
  : 2 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Айнщайн е казал, че вселената и глупостта нямат край. Четейки излиянията на 6, 6.1, 6.2, мисля, че е бил прав.
  : 2 !
 • Анонимен 6.4 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  А , айнщайн казал ли ти е в какви проекти е участвал ? Казал ли ти е за доклада дето е писал до Президента Айзенхауър за необратимите ефекти дето биха настъпили ако се признае НАЛИЧИЕТО НА ИЗВЪНЗЕМЕН РАЗУМ ? ЕДВА ЛИ дЪбилизма и Акото е яко заседнало в теб.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Ни най малко Гражданина Попов не отива в Ада с книгите за Премъдрият Шаман Дон Хуан. Вие нещастници/чки отивате в Ада.От авторката , през 2.1 до 4. Хей 2.1 отричането на Извънземен разум си е Вселенски /македонизъм/ Никой няма да те оправдае за нищо. Няма и да опрадвае и авторката , че е съучастничка на ВРАГОВЕТЕ НА НАРОДА / Член *5/
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  И мен няма да оправдае за нищо. Да ДЪЛБОКО ГРЕХОВНА Е егоистичната и меркантилна европейска цивилизация изродила се в евроатлантическата. Началото започва от България / Пачата митеран/ Само ако знаете гърците какви измамници са ? Но това на което дадохме начало е Греховна и съвсем справедливо от Вселенска позиция сме на този хал.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Седмичен хороскоп за 17-23 декември

Овен През тази седмица нападателността няма да ви помогне. Най-добре постигнете целите си с дипломация и отстъпки. От размера на компр...