X
 
 

Стефановден. Кой библейски персонаж е Стефан?

Автор: Лиляна Петкова
10527 25

Още от автора

Много от християнските празници, които честваме по нашите географски ширини, отдавна са загубили връзката си с Библията. Какво имам предвид ли? Става въпрос за един безконечен целогодишен празник на дузина именници, които дори не знаят какъв е произходът на името им. Още по-малко пък са наясно кой библейски персонаж или събитие честваме. Като си спомним, че вече не сме под диктатура и живеем в свободна държава, в която да си християнин не е наказуемо престъпление, можем спокойно да проявим любознателност относно етимологията на именните ни дни.

Стефановден. С какво се свързва празникът? Със Стефановците. Нищо повече. Някаква традиция, която ни дава повод да седнем заедно около претрупана софра. Но Стефан, на който е посветен 27 декември, е първият мъченик за християнската вяра. Убит е с камъни.

Като библейски персонаж ние се срещаме със Стефан в новозаветната книга „Деяния на апостолите“, написана от евангелист Лука (същият лекар Лука, който е написал и третото от четирите евангелия за Исус). Евангелистите в Библията са четирима, Матей, Марк, Лука и Йоан и те правят запис на живота на Исус – Негова биография, която в теологията се нарича „евангелие“.

Лука ни представя в „Деяния на апостолите“ какво се случва след възкресението на Исус Христос с неговите последователи. В шеста глава става ясно, че членовете на църквата в Ерусалим дават дарения за помощ на бедните. Но тъй като църквата се разраствала с бързо темпо, някои вдовици недоволстват, че са пренебрeгнати. Тогава апостолите свикват цялата християнска общност и заявяват:

„И тъй, братя, изберете измежду вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа. А ние ще постоянствуваме в молитвата и в служение на словото. И това предложение се хареса на цялото множество; и избраха Стефана, мъж пълен с вяра и със Светия Дух.“ (Деяния 6:3-5а)

Този план е одобрен от църквата и са избрани седем мъже, които да отговарят за разпределянето на даренията за вярващите в нужда. В този библейски пасаж за пръв път е споменат Стефан. Той е първият избран от седемте мъже, които ще помагат в църква. За него се казва, че е „пълен с вяра и Светия Дух“. По-нататък в разказа четем, че Стефан не само се грижи за справедливото разпределяне на финансите, но и проповядва Божието Слово смело. Също както Исус не беше приет от своите събратя юдеи, така и Стефан е трън в очите на религиозната общност в Ерусалим. И въпреки, че вглеждайки се в Стефан, религиозните водачи виждат „лицето му, като че беше лице на ангел“, това не ги спира да го изтласкат и убият с камъни извън града. Поводът за смъртта на Стефан става неговото дръзко, огнено слово за Божия Праведник, записано в седма глава на книгата „Деяния“. Той проповядва Божието слово със сила и познание, започвайки с историята за призоваването на Авраам да поеме към Обещаната земя, за Мойсей и пророците и за коравовратия израилев народ. Тежко слово, което предизвиква гняв и омраза у религиозните лидери: „А Стефан, бидейки пълен със Светия Дух, погледна на небето, и видя Божията слава и Исуса стоящ отдясно на Бога; и рече: Ето, виждам небесата отворени, и Човешкият Син стоящ отдясно на Бога.“ (Деяния 7:55-56) Споменаването на Исус предизвиква яростта им и те изтласкват Стефан извън града. Убиват го с камъни. Така той се превръща в първия мъченик за християнската вяра.

За мен обаче най-запомнящи са последните думи на Стефан, с които той се обръща към своя Бог. Молитвата му е изключително смирена и лишена от егоизъм. Нещо повече, тя е изпълнена с прошка и застъпничество за онези, които посягат на живота му:

„И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им считай тоя грях. И като рече това, заспа.“  Това е християнство на практика. Да не обвиняваш, а да простиш, за да си в пълен мир. Затова и се казва, че Стефан „заспа“. Той не умря, душата му живее вечно в присъствието на Неговия Спасител Исус Христос.

Нека този Стефановден, освен радостта, че сме/познаваме именници, да си спомним за истинската причина за празника. Да погледнем към поуката от библейския текст. Да се замислим за важността да отстояваме това, в което вярваме, да сме смели, когато говорим истината с любов, да прощаваме щедро и да имаме вечната надежда в душите си.

 

 

25 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Няма ли да има скоро нова статия на тема "вяра"? Тази тема е актуална, защото наближават Библейски събития-Голямата скръб и сега време да се подготвяме, т.е. да се обърнем към Бога с вяра и да спрем да грешим, да приемем жертвата на Неговият Син, че да ни подкрепи по време на утеснението на Якова. Вижте този сайт:amightywind.com, който пророчества за идващите събития.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хайде, избийте се заради тая тъпа религия, да ви *** и галошите, та да се свършва с простотията ви...
 • Възмутен 6.1 Възмутен преди 1 година Профил на трол?
  Тъп си ти комуняго откачен,твоя комунизъм и оскотялата Русия ,която ни го натрапи.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 5 българин преди 1 година Профил на трол?
  Ние, простолюдието, дебилите в раята сме най-големите християни, спим дълбоко и не броим камъните хвърлени по нас от "елита" на червената мафия, чакаме второ пришествие да ни отърве от самите нас и да затрие престъпниците яхнали властта и убиващи народа.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Второто пришествие не освобождава никого, Господ сега освобождава, вторият път ще дойде с огън в очите и остър меч от устата , за да порази народите(Откр.19:15) да въздаде мъст на нечистивците, ще дойде за наказание. Сега е времето за освобождение. Викайте към Него да ви прости, да ви освободи от игото на греха и дявола, да спаси душите ви.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Вие православните май слушате само поповете, а не четете Библията? Прочетете я, молете се за мъдрост да я разберете и тогава спорете.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ние православните четем Библията и я разбираме тъй както са ни я разтълкували светите отци и светоотческото църковно разбиране.И не си правим волни съчинения и тълкувания подобно на вас протестантите които по тая причина сте се разцепили на 40хиляди отделни сектички......и във всяка Света литургия в православния храм се чете Писанието
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отговор на 4.1: светите отци носят отговорност за душите на вярващите(Евреи13:17), но и всеки носи отговорност за собствената си душа(Римляни 14:12 и Откровение 20:12).
  : 0 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отговор на 4.2: Между предание и пророчество има голяма разлика, едното е от Святия Дух , другото от хората.
  : 0 !
 • Анонимен 4.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Библията е сборник от пророчески книги, не от предания.
  : 0 !
 • Анонимен 4.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Библията не се е появила в готов напечатън вид и паднала от горе както си мислят американските сектанти....Библията е събрана от отделни писания от светите отци от първите вселенски събори именно по Преданието и знанието...първите християни до към края на трети век не са имали Библията а само преданието
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 4.6 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Актуалното яростно плюе българското православие и хвали сектите. Сороска му работа.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Г-н Витанов, мислех че християните имат един небесен ходатай и покровител,ЯШУА ХА МАШИЯХ ( в превод Исус Христос), а то се оказва, че не е. Ами тогава Исус Христос какво е направил, след като имаме покровители и застъпници пред Бога? Прочетете следният текст: 1Тим.2:5: "има един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Исус Христос". Аз лично не искам други застъпници, даже и д виж още ›› а са най-големите светии и мъченици.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отричаш ли Преданието отричаш и Библията,защото тя е събрана в книга именно по преданието от светите отци
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Явно си от протестантска секта като гледам как е написано името на Спасителя.,,,Ами че той сам казва на неговите си последователи че каквото него е дадено и на тях ще се предаде и по вече дори и още че молитвата на праведника е силна и че за Бога няма живи и мъртви а всички са живи
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2 преди 1 година Профил на трол?
  Какъв е тоя исторически документ, в който пише че св. Стефан е убит на 27 декември(по стар или нов стил)? Искам да го видя и прочета този документ. Ако някой знае, моля да ми покаже къде да го намеря. Благодаря за съдействието.
 • Православен 2.1 Православен преди 1 година Профил на трол?
  Документа се нарича свето предание и го има писано
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Какво му е свято на преданието? Само Божието Слово е свято.
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Отричаш ли Преданието отричаш и Библията,защото тя е събрана в книга именно по преданието от светите отци
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Един сектант 1 Един сектант преди 1 година Профил на трол?
  Както всички 'християнски" празници и Стефанов ден не можем да намерим в Библията. Братя християни поровете се в историята,най-малко в уикипедия, вижте че този празник също идва от езичеството-посветен е на славянската богиня Лада(ладуване). Похристиянчването му не променя смисъла, това е езически празник, както и всички други светии. Къде пише в Новият Завет да празнуваме разни светии? виж още ›› Божиите празници са в Левит 23глава и до сега не са променени. Не го празнувайте, това е идол, ядете и пиете идоложертвено и се кланяте на Лада, тя е паднал ангел и е все още жива, а Стефан-не.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Хмммм... А защо си мислиш, че трябва да повярваме в някаква "истина" която ти ни представяш и си убеден в правотата и? Не се ли досещаш, че всеки може да бъде подведен по грешна следа и да приеме за истина нещо което се проповядва с нечиста цел?
  : 1 !
 • един сектант, който обича истината 1.2 един сектант, който обича истината преди 1 година Профил на трол?
  Отговор на 1.1: търсете в Библията, кога Господ е празнувал Стефанов ден(или друг име ден)? Нали Той е нашият пример и каза, че иска да му подражаваме?(Матей 11:29)"научете се от Мене, защото Аз съм кротък и смирен по сърце".Та Той е празнувал Библейските празници(всичките от Левит 23 гл). След Него църквата започва да приема малко по-малко от езичеството, та до днес, когато чистото Библ виж още ›› ейско учение е много изкривено. В това отношение едно християнско служение стои за цялата истина. Това е сайта:amightywind точка com. Търсете истината и ще я намерите.
  : 1 !
 • православен 1.3 православен преди 1 година Профил на трол?
  Значи много добре е казано в статията че празнуваме св архидякон Стефан....тоест отбелязваме паметта му и четем житието му и никаква си лада няма нищо общо с това. И второ ние християните не празнуваме еврейски празници от левит!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Левит се пише с главна буква, лично име е, един от синовете на Яков. И още - това е книга от Библията- и там е написано с главна буква.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Няма значение с каква буква се пише Левит,вехтозаветни еврейски празници не почитаме....те нямат общо с християнството....нито жертвоприношенията им нито Съботата им и тн....всъщност вие протестантите още не можете май да се разберете Събота или Неделя е господния ден щото се Вехтия завет гледате и еврейските обичаи тачите
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 21 януари

Овен Днес ще бъдете изкушени от хазартни действия. Мислите, че късметът е на ваша страна. Най-разумно е да не се впускате прекалено в ...