X
 
 

Стефановден. Кой библейски персонаж е Стефан?

Автор: Лиляна Петкова
10493 25

Още от автора

Много от християнските празници, които честваме по нашите географски ширини, отдавна са загубили връзката си с Библията. Какво имам предвид ли? Става въпрос за един безконечен целогодишен празник на дузина именници, които дори не знаят какъв е произходът на името им. Още по-малко пък са наясно кой библейски персонаж или събитие честваме. Като си спомним, че вече не сме под диктатура и живеем в свободна държава, в която да си християнин не е наказуемо престъпление, можем спокойно да проявим любознателност относно етимологията на именните ни дни.

Стефановден. С какво се свързва празникът? Със Стефановците. Нищо повече. Някаква традиция, която ни дава повод да седнем заедно около претрупана софра. Но Стефан, на който е посветен 27 декември, е първият мъченик за християнската вяра. Убит е с камъни.

Като библейски персонаж ние се срещаме със Стефан в новозаветната книга „Деяния на апостолите“, написана от евангелист Лука (същият лекар Лука, който е написал и третото от четирите евангелия за Исус). Евангелистите в Библията са четирима, Матей, Марк, Лука и Йоан и те правят запис на живота на Исус – Негова биография, която в теологията се нарича „евангелие“.

Лука ни представя в „Деяния на апостолите“ какво се случва след възкресението на Исус Христос с неговите последователи. В шеста глава става ясно, че членовете на църквата в Ерусалим дават дарения за помощ на бедните. Но тъй като църквата се разраствала с бързо темпо, някои вдовици недоволстват, че са пренебрeгнати. Тогава апостолите свикват цялата християнска общност и заявяват:

„И тъй, братя, изберете измежду вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа. А ние ще постоянствуваме в молитвата и в служение на словото. И това предложение се хареса на цялото множество; и избраха Стефана, мъж пълен с вяра и със Светия Дух.“ (Деяния 6:3-5а)

Този план е одобрен от църквата и са избрани седем мъже, които да отговарят за разпределянето на даренията за вярващите в нужда. В този библейски пасаж за пръв път е споменат Стефан. Той е първият избран от седемте мъже, които ще помагат в църква. За него се казва, че е „пълен с вяра и Светия Дух“. По-нататък в разказа четем, че Стефан не само се грижи за справедливото разпределяне на финансите, но и проповядва Божието Слово смело. Също както Исус не беше приет от своите събратя юдеи, така и Стефан е трън в очите на религиозната общност в Ерусалим. И въпреки, че вглеждайки се в Стефан, религиозните водачи виждат „лицето му, като че беше лице на ангел“, това не ги спира да го изтласкат и убият с камъни извън града. Поводът за смъртта на Стефан става неговото дръзко, огнено слово за Божия Праведник, записано в седма глава на книгата „Деяния“. Той проповядва Божието слово със сила и познание, започвайки с историята за призоваването на Авраам да поеме към Обещаната земя, за Мойсей и пророците и за коравовратия израилев народ. Тежко слово, което предизвиква гняв и омраза у религиозните лидери: „А Стефан, бидейки пълен със Светия Дух, погледна на небето, и видя Божията слава и Исуса стоящ отдясно на Бога; и рече: Ето, виждам небесата отворени, и Човешкият Син стоящ отдясно на Бога.“ (Деяния 7:55-56) Споменаването на Исус предизвиква яростта им и те изтласкват Стефан извън града. Убиват го с камъни. Така той се превръща в първия мъченик за християнската вяра.

За мен обаче най-запомнящи са последните думи на Стефан, с които той се обръща към своя Бог. Молитвата му е изключително смирена и лишена от егоизъм. Нещо повече, тя е изпълнена с прошка и застъпничество за онези, които посягат на живота му:

„И като коленичи, извика със силен глас: Господи, не им считай тоя грях. И като рече това, заспа.“  Това е християнство на практика. Да не обвиняваш, а да простиш, за да си в пълен мир. Затова и се казва, че Стефан „заспа“. Той не умря, душата му живее вечно в присъствието на Неговия Спасител Исус Христос.

Нека този Стефановден, освен радостта, че сме/познаваме именници, да си спомним за истинската причина за празника. Да погледнем към поуката от библейския текст. Да се замислим за важността да отстояваме това, в което вярваме, да сме смели, когато говорим истината с любов, да прощаваме щедро и да имаме вечната надежда в душите си.

 

 

25 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Няма ли да има скоро нова статия на тема "вяра"? Тази тема е актуална, защото наближават Библейски събития-Голямата скръб и сега време да се подготвяме, т.е. да се обърнем към Бога с вяра и да спрем да грешим, да приемем жертвата на Неговият Син, че да ни подкрепи по време на утеснението на Якова. Вижте този сайт:amightywind.com, който пророчества за идващите събития.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Хайде, избийте се заради тая тъпа религия, да ви *** и галошите, та да се свършва с простотията ви...
 • Възмутен 6.1 Възмутен преди 9 месеца Профил на трол?
  Тъп си ти комуняго откачен,твоя комунизъм и оскотялата Русия ,която ни го натрапи.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • българин 5 българин преди 9 месеца Профил на трол?
  Ние, простолюдието, дебилите в раята сме най-големите християни, спим дълбоко и не броим камъните хвърлени по нас от "елита" на червената мафия, чакаме второ пришествие да ни отърве от самите нас и да затрие престъпниците яхнали властта и убиващи народа.
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Второто пришествие не освобождава никого, Господ сега освобождава, вторият път ще дойде с огън в очите и остър меч от устата , за да порази народите(Откр.19:15) да въздаде мъст на нечистивците, ще дойде за наказание. Сега е времето за освобождение. Викайте към Него да ви прости, да ви освободи от игото на греха и дявола, да спаси душите ви.
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Вие православните май слушате само поповете, а не четете Библията? Прочетете я, молете се за мъдрост да я разберете и тогава спорете.
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Ние православните четем Библията и я разбираме тъй както са ни я разтълкували светите отци и светоотческото църковно разбиране.И не си правим волни съчинения и тълкувания подобно на вас протестантите които по тая причина сте се разцепили на 40хиляди отделни сектички......и във всяка Света литургия в православния храм се чете Писанието
  : 2 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отговор на 4.1: светите отци носят отговорност за душите на вярващите(Евреи13:17), но и всеки носи отговорност за собствената си душа(Римляни 14:12 и Откровение 20:12).
  : 0 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отговор на 4.2: Между предание и пророчество има голяма разлика, едното е от Святия Дух , другото от хората.
  : 0 !
 • Анонимен 4.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Библията е сборник от пророчески книги, не от предания.
  : 0 !
 • Анонимен 4.5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Библията не се е появила в готов напечатън вид и паднала от горе както си мислят американските сектанти....Библията е събрана от отделни писания от светите отци от първите вселенски събори именно по Преданието и знанието...първите християни до към края на трети век не са имали Библията а само преданието
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 4.6 ДуПеСе да се закрие преди 9 месеца Профил на трол?
  Актуалното яростно плюе българското православие и хвали сектите. Сороска му работа.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Г-н Витанов, мислех че християните имат един небесен ходатай и покровител,ЯШУА ХА МАШИЯХ ( в превод Исус Христос), а то се оказва, че не е. Ами тогава Исус Христос какво е направил, след като имаме покровители и застъпници пред Бога? Прочетете следният текст: 1Тим.2:5: "има един Бог и един ходатай между Бога и човеците, човекът Исус Христос". Аз лично не искам други застъпници, даже и д виж още ›› а са най-големите светии и мъченици.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отричаш ли Преданието отричаш и Библията,защото тя е събрана в книга именно по преданието от светите отци
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Явно си от протестантска секта като гледам как е написано името на Спасителя.,,,Ами че той сам казва на неговите си последователи че каквото него е дадено и на тях ще се предаде и по вече дори и още че молитвата на праведника е силна и че за Бога няма живи и мъртви а всички са живи
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 2 преди 9 месеца Профил на трол?
  Какъв е тоя исторически документ, в който пише че св. Стефан е убит на 27 декември(по стар или нов стил)? Искам да го видя и прочета този документ. Ако някой знае, моля да ми покаже къде да го намеря. Благодаря за съдействието.
 • Православен 2.1 Православен преди 9 месеца Профил на трол?
  Документа се нарича свето предание и го има писано
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Какво му е свято на преданието? Само Божието Слово е свято.
  : 0 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Отричаш ли Преданието отричаш и Библията,защото тя е събрана в книга именно по преданието от светите отци
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Един сектант 1 Един сектант преди 9 месеца Профил на трол?
  Както всички 'християнски" празници и Стефанов ден не можем да намерим в Библията. Братя християни поровете се в историята,най-малко в уикипедия, вижте че този празник също идва от езичеството-посветен е на славянската богиня Лада(ладуване). Похристиянчването му не променя смисъла, това е езически празник, както и всички други светии. Къде пише в Новият Завет да празнуваме разни светии? виж още ›› Божиите празници са в Левит 23глава и до сега не са променени. Не го празнувайте, това е идол, ядете и пиете идоложертвено и се кланяте на Лада, тя е паднал ангел и е все още жива, а Стефан-не.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Хмммм... А защо си мислиш, че трябва да повярваме в някаква "истина" която ти ни представяш и си убеден в правотата и? Не се ли досещаш, че всеки може да бъде подведен по грешна следа и да приеме за истина нещо което се проповядва с нечиста цел?
  : 1 !
 • един сектант, който обича истината 1.2 един сектант, който обича истината преди 9 месеца Профил на трол?
  Отговор на 1.1: търсете в Библията, кога Господ е празнувал Стефанов ден(или друг име ден)? Нали Той е нашият пример и каза, че иска да му подражаваме?(Матей 11:29)"научете се от Мене, защото Аз съм кротък и смирен по сърце".Та Той е празнувал Библейските празници(всичките от Левит 23 гл). След Него църквата започва да приема малко по-малко от езичеството, та до днес, когато чистото Библ виж още ›› ейско учение е много изкривено. В това отношение едно християнско служение стои за цялата истина. Това е сайта:amightywind точка com. Търсете истината и ще я намерите.
  : 1 !
 • православен 1.3 православен преди 9 месеца Профил на трол?
  Значи много добре е казано в статията че празнуваме св архидякон Стефан....тоест отбелязваме паметта му и четем житието му и никаква си лада няма нищо общо с това. И второ ние християните не празнуваме еврейски празници от левит!!!
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Левит се пише с главна буква, лично име е, един от синовете на Яков. И още - това е книга от Библията- и там е написано с главна буква.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Няма значение с каква буква се пише Левит,вехтозаветни еврейски празници не почитаме....те нямат общо с християнството....нито жертвоприношенията им нито Съботата им и тн....всъщност вие протестантите още не можете май да се разберете Събота или Неделя е господния ден щото се Вехтия завет гледате и еврейските обичаи тачите
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Пипа Мидълтън стана майка за първи път

Пипа Мидълтън - сестра на херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън, роди първото си дете. То е момче, съобщават световните агенции. Гово...