X
 
 

Какво знаем за Йордановден?

Автор: Лиляна Петкова
3109 8

Още от автора

Настъпи време за Йордановден. Отново повод да се съберем със семейство и приятели и да прекараме уютни мигове заедно. А какво знаем за самия празник? Щом е Йордановден, явно началото на традицията полага някой знаменит Йордан, нали така? Звучи логично. Но всъщност не е така.

По българските предели има традиция на този ден да се хвърля кръст в ледовитата вода и малцина смелчаги скачат да го извадят. Дори в някои райони на България се играе мъжко хоро в студената, зимна река. Извадени извън контекста си тези обичаи нямат никаква логика, разбира се. Малцина българи са чак толкова суеверни, че да повярват, че годината ще бъде берекетна или не според факта, дали кръстът ще замръзне във водата или не. Липсата на информация кара голяма част от населението да гледа скептично, с насмешка и подигравка на тези действия, напълно несъответстващи на съвременния начин на живот. За болшинството българи християнството се свежда до редица кухи и лишени от смисъл езически ритуали, в които те не вярват. А как ще повярват, ако никой не им каже? Как ще разберат дълбочината на църковните празници, ако църквата не им ги обясни на разбираем български език? Много въпроси и малко отговори. И все пак има какво да се каже, какво да се обясни, стига някой да има уши да чуе и очи, с които да види.

Всички тези запазени обичаи по Йордановден са свързани с едно Библейско събитие. Кръщаването на нашия Господ Исус Христос, което се осъществява в река Йордан. Точно така, Йордановден е свързан с локация, а не с личност. Река Йордан се споменава многократно в Библията – около 190 пъти. Според някои изчисления – поне 175 пъти в Стария Завет и поне 15 пъти в Новия. Реката води началото си от изворите в подножието на планината Ермон и се влива в Мъртво море.  Интересна е етимологията на името ѝ, идващо от иврит –„ярден“ и означава „слизащ“ (защото реката извира на около 200 м надморска височина и се влива в най-ниската точка на сушата: минус 400 м).

Река Йордан има голяма символика за християните, защото израелските племена под ръководството на Исус Навин преминават точно през нея като по суша в Обетованата земя след четиридесетте години скитане из пустинята (Исус Навин 3:14-17). Друга библейска история, свързана с реката, разказва как пророк Илия и Елисей също преминават по сухо през Йордан. Още една история ни среща с Нааман, военачалникът на сирийския цар, който е прокажен. Той се обръща към пророк Елисей за помощ. Пророкът иска от него  да се потопи във водите на река Йордан. Но най-важното събитие, което се случва в река Йордан е кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител.

Исус е на 30 години, когато започва своето публично служение сред народа. Важното събитие, което бележи началото на поученията на Христос, Неговите чудеса и знамения сред хората, е кръщението Му в река Йордан. Това събитие се описва в трите синоптични евангелия (Матей 3:13-17, Марк 1:9-11, Лука 3:21,22).

И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата и видя, че Божият Дух слиза като гълъб и се спуска на Него" (Maт. 3:16).

Божият Дух в образ на гълъб слиза върху Исус веднага след излизането Му „от водата". По този начин Небесният Отец помазва Своя Син за служба. Сега Христос може да започне своето служение към хората и да им остави своето учение за спасение и вечен живот. Веднага след като Святият Дух слиза на Христос, Отец засвидетелства, че Исус е Неговият Единороден Син:

„и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение” (Maт. 3:17).

Това е първото място в библейския наратив, където се проявява Светата Троица – Трите лица на Бог се обединяват при кръщението на Исус: Бог Отец засвидетелства със слово, че Исус е Неговият Син, а Святият Дух като гълъб слиза над Сина. Това е Божието триединство на практика, видяно от смаяните погледи на тълпата, събрана около река Йордан.

Но какъв е смисълът на кръщението, защо то е толкова важно? Думата „кръщение” на гръцки означава „потапям се". Кръщението представя тройна промяна в християнския живот: смърт на старото естество, погребението му и възкресението на новия човек за нов, християнски живот. Апостол Павел пише:

„Или не знаете, че ние всички, които се кръстихме да участваме в Исуса Христа, кръстихме се да участваме в смъртта Му? Затова, чрез кръщението ние се погребахме с Него да участваме в смърт, тъй щото както Христос биде възкресен от мъртвите чрез славата на Отца, така и ние да ходим в нов живот” (Римл.6:3, Римл.6:4).

Кръщението на Исус в Йордан е началото на Неговата служба към човечеството, на Което Той поднася благата вест, че има спасение от греховете. И то е в името на Исус, Сина на Бог, умрял и възкръснал за нашите прегрешения. Нашето водно кръщение също е акт на доброволното ни отказване от стария ни начин на живот, символичното „умиране“ на стария, невярващ човек и „раждането“ на новия християнин, готов да живее според повеленията на Исус. Нека да си спомним това, когато празнуваме Йордановден.

 

 

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Покайте се, Божието царство наближи. Има пророчества, които предупреждават за това. Вижте това пророчество: youtube.com/watch?v=ASAuLCE6p-4&t=135s други подобни на него на същото служение.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • един сектант 4 един сектант преди 11 месеца Профил на трол?
  Цитат от интернет:Ден на светлината и просвещението, Йордановден е един от най-тържествените празници на църквата. Посветен е на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и се отбелязва с празничен водосвет на шести януари. Нарича се още Кръстовден или Водокръщи, тъй като всеки, който иска да е здрав през годината се къпе в реката и по този начин се слага край на т.н. „Мръсни дни“. От ритуалното на виж още ›› пръскване с вода на Богоявление произлизат и обичаите, свързани с намокрянето и поливането на всички именници през цялата година. Извършва се освещаване на водата, а след служба в църквата попът хвърля кръст във водата и ергените скачат, за да го извадят. Поверието гласи, че този, който пръв хване кръста ще бъде здрав и щастлив през цялата година, а обикаляйки с него през селото всички го посрещат с дарове. Какво му е християнското на Йорданов ден? Чисто суеверие и езичество. Осъзнайте се християни!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Да са живе и здрави всики именници, йорданови и ивановчи със всички подобни имена! здраве и късмет през новата 2018 година!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Е, само за лиляновден нищо не знаем. За другите всеки може да каже по нещо. А дали е прав нека другите да преценят. Това не е най важната тема за момента, в който държавата ни е под аренда, а живота ни е наникъде.
 • един сектант 2.1 един сектант преди 11 месеца Профил на трол?
  И държавата е зле и животът в България е зле, но има една новина-ще стане много по-зле. Идва Библейската Голяма Скръб(чети книгата Откровение) и тогава ще стане невероятно много зле. Покайте се, че Господ да ви защити от антихриста и ужасите на идващите дни.
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Я вземи, че се гръмни! По разумно е да се организираме и да принудим онези които ни причиниха всичко това да се покаят и да се молят на Господ. Всичко останало е да се съгласим с настоящето и да приемем още по нерадостно бъдеще.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Един сектант, който обича истината 1 Един сектант, който обича истината преди 11 месеца Профил на трол?
  Господ ЯХУШУА МЕСИЯ(на гръцки Исус Христос) се е родил по плът евреин и майка Му, еврейката Мириам, (а не Мария) Му е дала еврейското име ЯХУШУА, а не гръцкото Исус. С водното си кръщение ни показва как ние да го правим, а не е основал нов празник "Йорданов ден" или рожденният Му ден или някой друг светия.Той ни показа как да живеем и да спазваме празниците на Баща Му(виж Левит 23гл). То виж още ›› й ни показа с живота си как да живеем , за да бъдем святи и ни каза: " защо ми викате Господи, Господи, а не правите това, което ви казвам"Лука 6:46). Оставил ни непроменени 10-те Заповеди и Новозаветните наредби, които иска да спазваме. В Новият Завет никъде не пише да празнуваме Йорданов, Иванов и т.н. дни, да празнуваме празниците заповядани от Бога. Утре 6-01-2018 е сабат, а не Йорданов ден и всички, които почитат Бога в този ден получават благословение.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Новият завет отменя вехтозаветни жертвоприношения и празници и съвсем не ни забранява да празнуваме библейски събития като Кръщенето на нашия Спасител Иисуса Христа а не там някакъв си яхушуа ....къде в Библията пише че така се казва сектантино заблуден и с промит мозък полиран като билярдна топка от сектантски лъжи
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 12 декември

Овен Тази сряда не си поставяйте граници на желанията. Колко от тях ще бъдат изпълнени ще ви покаже какви са ви ресурсите към момента ...