X
 
 

Ивановден е. Кой е Йоан Кръстител?

Автор: Лиляна Петкова
2980 5

Още от автора

Днес е Ивановден. Иван е едно от най-разпространените имена в нашата държава. „Иван“ всъщност е производна форма на християнското гръцко име Ιωαννης (Йоан), което пък произлиза от еврейското име יוחנן (Йехóанан). То означава в превод „Яхве (господар, Бог) е милостив". Имената имат много специално място в еврейскoто и християнското културно наследство. Ако четем внимателно текстовете на Стария Завет ще забележим как подборът на всяко име на човек или дори местност обозначава взаимодействие на библейския персонаж с Бог. Името може да символизира благодарност, радост, скръб, мир, покаяние, очакване, триумф, поражение и т.н. Не са рядкост и героите в Библията, които при интимната си среща с Бог променят името си (Сарай на Сара, Аврам на Авраам, Симон на Петър и т.н.). Новото име означава ново начало, нов човек. Ето защо и до ден днешен именните дни са на почит в християнския свят. Те разкриват ключови случки от Библейския текст, които е добре периодично да си припомняме. Като историята за Йоан Кръстител.

В Божието слово се казва, че на земята между родените от жена не е живял по-голям човек от Йоан. Това изречение звучи гръмко и ние се запитваме да не би Йоан да е бил голям цар, пълководец, смел войник или друга ключова личност, променила историята? Както винаги обаче, приоритетите в Божието царство са диаметрално противоположни от тези на светските власти, с които сме свикнали. За Господ победата минава през отстояване на истината, скърби, печал и дори разгром. Смирението е добродетел, а не показността и гордостта. Кротките са бъдещите наследници на земята. Йоан беше един от тези човеци, които живяха кротко и смирено. В живота му нямаше нищо излишно – нито като материално благо, нито като част от поведението му. Той беше естествен. Проповядваше това, в което вярваше.

Първият запис, който имаме за Йоан, е записаната среща на баща му Захария с един ангел. Бащата на Йоан е свещеник от рода на левитите, които отговарят за поддръжката и богослуженията в храма. Съпругата му Елисавета е от Аароновите потомци, следователно е от същото племе като мъжа си. Техният син ще е потомък на левитите, по-специално на Аарон, което означава, че ще може да бъде свещеник в храма. Единственият проблем в цялата ситуация е, че и двамата съпрузи са вече възрастни и не могат да имат наследник. Божията воля обаче е друга. Ангелът, който среща Захария в храма, казва: „Не бой се, Захари, защото твоята молитва е чута, и жена ти Елисавета ще ти роди син, когото ще наречеш Иоан. Той ще ти бъде за радост и веселие; и мнозина ще се зарадват за неговото рождение. Защото ще бъде велик пред Господа; вино и спиртно питие няма да пие; и ще се изпълни със Светия Дух още от зачатието си.И ще обърне мнозина от израилтяните към Господа техния Бог. Той ще предиде пред лицето Му в духа и силата на Илия, за да обърне сърцата на бащите към чадата, и непокорните към мъдростта на праведните, да приготви за Господа благоразположен народ.“ (Лука 1:13-17)

В писанията има малко, но достатъчни сведения за Йоан. Знаем, че той е братовчед на Исус Христос, защото майка му Елисавета е братовчедка на Мария. След като се ражда като чудо, той порасва и живее отшелнически начин на живот. Йоан е аскет, който обитава планинската област на Юдея между град Ерусалим и Мъртво море. Облеклото на Йоан е от камилска кожа, захваната с кожен пояс около кръста. А храната му са скакалци и див мед (Матей 3:4). Йоан водеше повече от семпъл начин на живот, фокусиран върху царството Божие. Библията ни съобщава, че той кръщава с водно кръщение еврейския народ. Цели тълпи идват при Йоан, който ги кръщава в реката Йордан, след като си изповядат греховете. Йоан става изключително популярен сред евреите. Някои дори си мислят, че той може да е очакваният спасител. Йоан обаче категорично отрича да е Месията: „Аз кръщавам с вода, но сред вас има Един, когото не познавате. Той идва след мен и аз не съм достоен дори връзките на сандалите му да развържа.“ (Йоан 1:26-27) Йоан знае, че е вестител, който подготвя пътя на Исус. Той е дълбоко убеден кой е Христос и е готов да даде живота си за Него и учението Му. Йоан има свои ученици, които после стават едни от първите последователи на Исус. Самият Йоан има нечуваната превилегия да кръсти самия Господ Исус, Който грях не е извършил. Смирено, Йоан се подчинява и кръщава второто лице на Бога (Бог Син).

Йоан Кръстител дързостно разнася Божието слово. По негово време на власт е цар Ирод Антипа, син на Ирод Велики, който уби витлеемските младенци.  Ирод Антипа се развежда с жена си и се жени за Иродиада, жена на брат му Филип. Понеже това е забранено от Мойсеевия закон, Йоан казва на царя, че не може да има жената на брата си. Разгневеният Ирод заповядва да затворят Йоан в тъмница. Иродиада ненавижда Йоан и иска неговата смърт. Ирод обаче се бои да го убие, понеже знае, че той е честен човек, когото целият народ уважава и почита като пророк. Скоро след затварянето на Йоан, Ирод празнува рождения си ден с голям пир, на който са поканени велможите и началниците на Галилея. На празника Иродиадината дъщеря танцува и така се понравя на царя, че той във възторг се заклева да ѝ даде каквото си пожелае. Девойката се посъветва с майка си, която я подучва да поиска главата на Йоан Кръстител. Ирод се натъжава твърде много, но поради клетвата пред гостите си не се решава да ѝ откаже. Донасят на блюдо главата на Йоан, дават я на девойката, а тя я занася на майка си. Това е земният край на Йоан Кръстител, обезглавен от жената на царя.

Животът на Йоан Кръстител ни учи, че да си християнин е привилегия и отговорност, която може да ти коства живота. Въпреки това обаче, той е верен свидетел за Исус, който не може да не сподели с хората своята вяра и надежда. Почитта на народа към него не е свързана с материалното му положение или високия ранг в обществото или църквата – свързана е с непоколебимата му вяра в Исус и праведния му и семпъл начин на живот. Целият живот на Йоан е едно послание , че Бог е милостив.

 

5 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • NA PEDERUGATA S LUBOF 3 NA PEDERUGATA S LUBOF преди 11 месеца Профил на трол?
  MAINATA MU NA PRAVOSLAVIETO I NA SPISOVATELKATA I NA AKTUALNO I NAI VEC NA ONZI PEDAL IVAILO AKEV VGZA VGZA
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Посланието на Йоан Кръстител е : покайте се, защото наближи небесното царство (Матей 3:1). И принасяйте плодове съответстващи на покаянието( Матей 3:8). И както всеки Библейски текст, това послание е актуално и днес. Може би небесното царство наистина е много близко сега- готови ли сте?
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Уикипедия за Иванов ден:"Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от след сватбе виж още ›› ните обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. На този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване". Какво му е християнското на Иванов ден? Ако един езически празник се кръсти "християнски", той не става такъв. Християнски са Библейските празници.Ето какво казва Божието Слово за такива измислени празници: Колосяни 2:8:"Внимавайте да не ви заплени някой с философията си, с празната си измама по човешко предание, по първоначалните учения на света, а не по Христа". Къде Господ дава наредби да празнуваме Иванов, Йорданов и т.н ден? ТОЙ какви празници е празнувал? Библейските, старозаветните и ни показва и ние, последователите Му какво да прави, как да живеем, за да бъдем святи и угодни на Отец Му. Не пише ли в Библията, е Енох бе угоден Богу и Бог го взе на небето, защо мислите, е Бог ще ви вземе в Рая, ако не Му Угаждате? Има само един метод да се угоди на Бога: като се изпълнява Словото МУ.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  Мисля че това което са писали в уикипедия са пълни глупости и измислици нямащи нищо общо с православният християнски празник Богоявление. Категорично не съм съгласен и с твърдението че трябва да се празнуват старозаветни юдейски празници.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 11 месеца Профил на трол?
  До 1.1: Не е само уикипедия, други сайтове също дават информация, че корените на всеки православен празник са в езичеството, т.е. когато християнството става официална религия, езическите празници се кръщават "християнски"( някий светия, мъченик). Но това не променя смисъла им, празнуват се старите идоли(търсете в интернет и ще видите кои са). Традицията да се жертва на идолите остава, з виж още ›› а това яденето на тези празници е идоложертвено. Посветих доста време за да ровя в интернет и тогава открих тези неща.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Полицията застреля виновния за нападения...

Нападателят Шериф Шекат, който уби трима души на популярния коледен пазар в Страсбург, беше застрелян от полицията, съобщи полицейски и...

missing image
Шок: Кийт Ричардс отказва алкохола

Китаристът на "Ролинг Стоунс" Кийт Ричардс отказа алкохола. "Време беше да се откажа", заяви 74-годишният Ричардс в интервю за списани...