X
 
 

Можем ли да вярваме на евангелията?

Автор: Лиляна Петкова
7028 26

Още от автора

Може би един от първите въпроси, който си задава търсещият Бога човек чрез Библията, е „Мога ли да вярвам на Евангелията?“.

Четирите евангелия са писмен запис на раждането, живота, поученията, чудесата, смъртта и възкресението на Исус. Този тип манускрипти се доближава до съвременната ни представа за жанра биография. Но самата дума „евангелие“ означава „добра вест“ (от гр. εὐαγγέλιον, лат. еvangelium). Макар днес този термин да се използва главно в религиозните среди, оригиналното значение на думата се е употребило първо в политеистичната Римска империя. Приен е град-държава на територията на Древна Гърция, където е намерен запис на камък, който разкрива етимологията на „евангелие“, използвано като термин в Римската империя във връзка с Гай Юлий Цезар Октавиан (роден 23 септември 63 г. пр. Хр.). Надписът е наречен календарът от Приен, защото се отнася за раждането на императора и започването на една ера на „добрата новина“, провъзгласяваща царството му, предвещаващо мир и спасение за народа му.

Първоначално „добрата вест“ за въплътения и после възкръснал Бог Исус се разпространява устно. В наши дни това е доста ненадежден метод, но за древните юдеи, обучавани от ранна детска възраст в запаметяване наизуст на свещените писания, това е нормална практика. Скоро обаче става ясно, че за да останат в наследство тези послания за Исус, те трябва да се запишат. Най-много са оцелелите копия на Новия Завет, които на брой са над 5 000 текста на гръцки език, 10000 на латински, 9300 на други езици, употребявани през първите три века. Като сравнение можем да дадем оригинала и първото направено копие на старогръцкия историк Херодот, между написването на които изтичат 1300 години. При Новия завет първото копие (на цялото съдържание) е след 300 години.

И все пак ако се приеме, че едно евангелие е достатъчно да разпространи добрата новина за спасителя Исус, защо тогава те са четири? Ако разгледаме нашата съвременна култура, ние търсим повече от един източник, за да потвърдим важната за нас информация. Когато чуем по някой телевизионен канал, че е станала голяма катастрофа по магистрала „Тракия“, веднага търсим в интернет пространството по-подробна информация: къде точно се е случил инцидентът? Колко са жертвите точно? и т.н. Нещо подобно са и четирите евангелия: дават взаимно допълваща се информация за една конкретна личност. Те са записи на четирима свидетели за живота на Исус. Както и при един полицейски разпит, когато версиите на някои свидетели се повтарят буквално, на 100%, се създава усещане за заговор. Четирите евангелия са написани от различни личности: евангелист Матей, Марк, Лука и Йоан до различна аудитория и с различен смислов акцент. Например, евангелието от Марк е първото написано евангелие (между 60 и 70 г. сл. Хр.), то е най-кратко и е адресирано до езичниците, които не са запознати с еврейската традиция. Евангелист Йоан пък пише своя текст предимно към преобладаваща юдейската общност. Както вече написах в статията си Исус Христос. Кой всъщност е Той?, историческите сведения подкрепят, че Исус е бил реална историческа личност. Целта на Евангелията обаче е да ни убедят, че Той е Бог. Единственият път, истина и живот. Въплътен Бог, дошъл да ни спаси от греховете ни. Но нима е истина?

Историческата справка показва как умряха апостолите, които следваха Исус Христос:

● 《Петър》Разпънат с главата надолу на кръст във формата на "Х". Според църковната традиция това се случило, защото Петър обявил пред своите палачи, че е недостоен да умре по същия начин, по който Исус Христос умрял.

● 《Яков》Водачът на църквата в Йерусалим бил хвърлен от височина повече от 30 метра от югоизточното крило на храма, след като отказал да се отрече от вярата си в Христос. Това било същото крило на храма, на което Сатана изкушавал Исус. След като се оказало, че Яков оцелял след падането, враговете му го били до смърт с тояга.

●《Йоан》Мъченик за Христос по време на вълна от гонения в Рим. Той бил сварен в огромен леген с врящо олио. След това Йоан бил осъден на заточение на остров Патмос. Там той написал книгата „Откровение". По-късно апостолът бил освободен и се завърнал към служение като епископ на Едеса (днес се намира на територията на Турция). Йоан починал от старост, като се превърнал в единственият апостол, умрял от естествена смърт.

●《Андрей》Бил разпънат на кръст във формата на "Х" в Патра, Гърция. След като бил бичуван от седем войници, те го разпънали на кръст, за да удължат агонията. Неговите последователи засвидетелствали, че докато го водели към кръста, Андрей отправил поздрав с думите: „Дълго време желаех и очаквах този щастлив час. Кръстът е осветен от тялото на Исус, разпнат на него." Андрей продължил да благовества на своите мъчители още два дни, докато преминал.

●《Матей》Умрял мъченически в Етиопия, убит от меч.

●《Тома》Пронизан с копие в Индия, по време на едно от мисионерските си пътувания, през които основал църква.

●《Натанаил》Умрял в мъченичество заради проповядване на евангелието в Армения. Той бил бит с камшик до смърт.

●《Павел》Измъчван и след това обезглавен от император Нерон в Рим през 67 година сл.Хр. Павел издържал дълъг престой в затвор, който му позволил да напише много от писмата си до църквите, които основал на територията на Римската империя. Тези негови послания, които полагат основите на християнската доктрина, формират голяма част от Новия Завет.

Единственият логичен извод е, че един човек няма да умре по мъчителен начин, ако не е убеден в това, което вярва. Никаква симулация, конспирация или фалшива „добра новина“ не могат да накарат някого да устои докрай, до смърт, твърдейки една лъжа.

 Ако това е вярно, то думите на К.С. Луис са прекрасно обобщение на разгледаната от нас тема: „Ако християнството е лъжливо, то то е без никакво значение, но ако е вярно, то то е от безкрайна важност. Единственото невъзможно нещо е то да е от умерено значение.“

26 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • тито 8 тито преди 8 месеца Профил на трол?
  Мила Лиляна, Иисус Христос е бил човек като теб и НЕ Е БОГ Той е Божи Син.Майка Му е Мария а Баща Му е Самия Бог.трябва да знаеш и за Светата Троица а тя Е! Бог Сина му Иисус Христос и Светия Дух.Това какво е Бог ни казва почти в прав текст Йоан евангелист с първите три реда от своето евангелие.В началото бе Словото:и Словото беше у Бога:и Словото беше Бог:Ако премем че словото е сегмент от вторат виж още ›› а сигнална система на хората той със сигурност е използван от Йоан като синоним на понятието ИНФОРМАЦИЯ.Сега преобразуваме текста от евангелието.В началото бе Информацията:и Информацията беше у Бога:и Информацията беше Бог.Началото мила Лиляна това е големия взрив преди 23 милиарда години Сина божи това са елементарните частици а светия дух това е енергията или Светата Троица това е МАТЕРИЯТА ,Информация Елементарни частици Енергия. Пространството и времето са последствия от сътворението на света.
 • марги 8.1 марги преди 8 месеца Профил на трол?
  " Научно" обяснение на Светата Троица! Е, тука ме удари о земята!!! Мили "тито", това ли измъти съвременната "наука", или е твое собствено "прозрение"!!! Малей-й-й-й-ииии!
  : 0 !
 • марги 8.2 марги преди 8 месеца Профил на трол?
  Все пак да питам - МАТЕРИЯТА и елементарните частици не са ли едно и също?.....
  : 0 !
 • mathur 8.3 mathur преди 8 месеца Профил на трол?
  Тъп като гербер си ти...
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 7 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Религията е честа форма на шизофрения. Всеки който "вярва" в каквото и да е "свръх естествено" е мозъчно увреден, шизофреник и потенциално опасен за себе си и околните.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Религията не е шизофрения, погледни свидетелствата за рая и ада в ютуб и се замисли ако утре умреш къде отива душата ти(личността). Ако ти нямаш откровение за Бога, други хора имат и те са много. Не може всички, които са били докоснати от Бога да са ненормални. Ако не си преживял среща с Бога, не отричай, други са преживели. Един нормален човек, за какъвто се мислиш, поне ще се заинтересува от тов виж още ›› а, което се случва с други и ще потърси отговор на въпроса: има ли Бог.
  : 3 !
 • марги 7.2 марги преди 8 месеца Профил на трол?
  Не се ли учудвате, че имате отговор на фундаменталните въпроси на собственото си съществуване, и че всички ,които вярват в Бог се оказват шизофреници? За чудене си е! Ако бяхте се пръкнали по своя воля, можеше да "вярвате в себе си", че няма Бог и т. н. Не се ли питате Кой ви извика от небитие към битие? Не са родителите ви, защото тях пък Кой извика....?
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • марги 6 марги преди 9 месеца Профил на трол?
  Мери Кетрин Бакстър Откровение за АДА част 1-ва - просто прослушайте от любопитство!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не е само Мери Катрин Бакстър и много други-Анжелика Зимбрано и т.н. вкл. и пишещият този текст е имала видение за ада( 2 пъти), двама мои познати са там, не защото бяха лоши хора, не, просто не бяха вярващи християни, т.е. оправдани чрез жертвата на Господ Исус(ЯШУА) Месията. За това пиша по форуми и викам -Покайте се Божието царство наближи съвсем. А вие, г-жа Марги, по-добре не използвайте карт виж още ›› инка с рога, това са дяволски рога, а той нищо добро не е донесъл.
  : 4 !
 • марги 6.2 марги преди 9 месеца Профил на трол?
  Там е работата че, различните свидетелства за ада, поразително си приличат, даже са еднакви! А иначе си сложих рога за да плаша читателя! Шегувам се!
  : 1 !
 • Анонимен 6.3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  До Марги: вижте сайта на това християнско служение, може да ви заинтересува:amightywind.com. Дано Бог да ви отвори очите за пророчествата там. Сайта е на английски, ако не знаете английски има и други езици-руски, френски, немски.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Колко малко хора са прочели статията за Евангелията в сравнение със статията за истамбулската конвенция. Така е било с първото идване на Божия Син, така ще бъде явно и с второто идване, хората ще се женят, купуват, продават, занимават с конвенции и няма да забележат как Невестата на Христа ще бъде взета и ще започне Голямата Скръб (Виж. Евангелие от Матей 24).
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  "...И духът и булката викат ...дойди , и от водата на живота ще се взема...даром"!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Авторката явно е доста объркан човек ! Силата на светиите е доказана , а ако я търсиш на сергиите на пазара , доста трудно ще я намериш ! Това са хора със дух...Ако искаш да проумееш някои неща , първо верно трябва да си вярващ , за да ти се покаже!Като се почне от понятието Господ , което е на арамейски и е непреводима дума на български, и значи ...мъж и жена като едно цяло! Зад всеки един мъж о виж още ›› т написаните има духовна връзка със жена , и тя може да е по-силна от пряката физическа! Тези хора , които е изредила авторката , може да са изпитали неща за които ние за тях сме като умрелите ! Така че не се напъвайте да мислите ,както е написано в дебелата книга , който има очи ще види , който има уши ще чуе , който има ...сърце , ще разбере ! Така че разбирането е със сърцето , а не с тъпите въпроси на авторката!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Не се лъжете братя и сестри, не вярващите са спасени, но праведните. Вярата е необходима, за да отидеш при Господ и да искаш прошка, а след това трябва да се устои до край в правдата.1Петрово4:18: ако праведният едва се спасява .... Явно спасението не е толкова лесно. Широк е пътят към погибелта, тесен е пътя към Небето(Матей 7:13). Спазвайте 10-те Божии Заповеди и всички наредби от Новият Завет и виж още ›› не си давайте дясната ръка или челото за знака на антихриста през Голямата Скръб.10-те Заповеди са комплект записани с Божия пръст на камък и не са променени. Няма смисъл от философстване на тази тема, по-добре повече да се стараем да изпълняваме заповедите Му, даже и ако прекаляваме със старанието, отколкото да сме в грях. Който умре с непростен грях отива в ада. Нещата са сериозни, изработвайте спасението си със страх и трепет(Филипяни 2:12).
 • марги 3.1 марги преди 9 месеца Профил на трол?
  Не може да си праведен, без да си вярващ!
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Питам Марги - Борис Първи праведен ли е?
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Браво Лилянке, браво сестро. Можеш само да съжаляваш, че не си се родила няколко века по-рано. Тогава още повече се е ценяло умението да вярваш безпрекословно във всякакви суеверия. Така или иначе просвещението и всичко през последните векове не те е засегнало особено. Актуално все повече се превръща в неделна църква и бива налазено от всякакви неуки и неграмотни субекти...
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Aдът е пълен с просветени, грамотни, образовани хора. Покай се, за да не бъдеш при тях. Ютуб е пълен със свидетелства на хора, които са били там.
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Вярата в Бога Създател не е суеверие. Суеверие означава празна, безполезна вяра. Вярата в Бога е истинската полезна вяра.
  : 1 !
 • марги 2.3 марги преди 9 месеца Профил на трол?
  "Просвещението" е отворило пътя на атеизма, така че не е много за хвалба! И аз не споделям идеите му!
  : 2 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Явно не образования си ти....инак ако беше чел и учил щеше да знаеш че просветата и ограмотяването на нашия народ е неразривно и едно цяло със светата ни Църква. щеше да си чувал за св Кирил и Методий,за св Климент Охридски и св Наум дето създадоха книжовни школи в Преслав и Охрид и ограмотиха българите заедно с останалите от седмочислиниците...щеше да си чул и за св Паисий Хиляндарски и за Софрон виж още ›› ий Врачански и тн ...щеше да знаеш какво празнуваме на 24ти май и 8ми декември неграмотен атеисте
  : 1 !
 • марги 2.5 марги преди 9 месеца Профил на трол?
  "Просвещението е обществено-политическо течение през 17-18 век, представителите на което се стремели да премахнат недостатъците на съществуващото общество, да променят неговите нрави, политика и бит чрез идеите за доброто, справедливостта и научните знания. ..." и т.н. Няма нищо общо със св. св. Кирил и Методий, Климент Охридски и св Наум дето създадоха книжовни школи в Преслав и Охрид и виж още ›› ограмотиха българите...
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • един християнин, който обича истината 1 един християнин, който обича истината преди 9 месеца Профил на трол?
  Прекрасна статия. Поздравления. За някои Евангелието е глупост, а за други Божия сила за спасение. Наближават Библейски събития, Голямата скръб. Идва антихриста, под името Исус Христос, за да измами хората. Молитвите в това име през Голямата скръб няма да бъдат чувани. Антихриста ще каже: тук съм. За това, колкото и странно да се струва на много хора, учете оригиналното еврейско име на Спасителя- виж още ›› ЯХУШУА МЕСИЯ или ЯШУА МЕСИЯ. Това, което пиша е от пророчество(1 Сол.5:20: Пророчества не презирайте). Вижте сайта на това пророческо служение, което казва истината(не е на адвентистите или секта):amightywind.com. Трябва да бъдем подготвени за бъдещите събития. Покайте се , Божието царство идва. Времето е наближило съвсем, спазвайте 10-те Божи Заповеди, най-малкият стандарт за праведност. И не ходете в неделя на църква по време на Голямата Скръб, защото тогава църквите ще бъдат пълни с измамливи духове и ще ви измамят да вземете печата на антихриста, тогава когато неделната църква стане задължителна. Това е проро4ество, който иска да вярва, който е свят да стане по-свят, който е не4ист-по-не4ист. Мараната, ела Господи ЯХУШУА, който трябва те 4акаме.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  вярваивсилата,бохиа
  : 3 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  вярваивбог.
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Дневен хороскоп за 20 октомври

Овен Тази събота ще ви върви особено в работата с информация, набавянето на документи, свързани с партньорски отношения. Лесно ще прот...