X
 
 

TOP SECRET

Автор: Любомир Кючуков
1589 8

Още от автора

      "Който разгласи информация, представляваща държавна тайна... като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България... се наказва с лишаване от свобода от две до осем години", според чл. 357 от българския Наказателен кодекс. Кой обаче определя дали даден тип информация може да се квалифицира като "държавна тайна"? Това е "Списъкът на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна", съставен и одобрен от Народното събрание, който е Приложение към Закона за защита на класифицираната информация. Там обаче се съдържат единствено основните видове данни, които, ако бъдат разгласени, деянието ще се третира като престъпление по НК и съответно ще е наказуемо. Същинският Списък се съгласува по ведомства в рамките на административния апарат и остава скрит за обществеността, така че всяко едно длъжностно лице да знае точно до каква информация има достъп и какво не бива да разгласява.   

            Напоследък много модерни станаха т.нар. конспиративни теории, чиято основа е твърдяното от поддръжниците ѝ прикриване на истини от всякакъв род, с цел да се защити интересът не на държавата, както пише в закона, а на определени хора. От убийството на Кенеди до присъствието на извънземни цивилизации на земята, конспиративните теоретици лансират обяснения на широк кръг проблеми от глобален и национален мащаб. В България покрай масовото убийство в Нови Искър напоследък се изредиха какви ли не доказани и недоказани версии относно това кой е извършителят на престъплението, дали не става въпрос за прикриване на по-висши интереси и пр.

            Всъщност въпросът стои на дневен ред от години насам и е принципен. Десетки са загивали при мистериозни обстоятелства и смъртта им е оставала неразкрита и невъзмездена. Но вместо да се опитваме да лекуваме симптомите, е по-целесъобразно да обърнем внимание на болестта. Докато съществува такова законодателство, в което едно събитие може да бъде определено като "държавна тайна" и за него повече да не се обели и дума, под страх от наказателна репресия, ще има мистерии и спекулации. Далеч сме от времето на Краля Слънце Луи XIV, когато държавата се е заключавала до една личност или определена клика от личности. Съвременните демократични принципи прогласяват, че държавата - това сме ние, следователно управници, закони, международни договорености, изобщо цялата йерархична система, създадена по наше съгласие и поддържана с наши средства, трябва да работи за нас. Освен ако споменатите принципи не остават само на хартия.

            Разбира се, вероятно има категории информация, които не са предназначени за всекиго, най-малкото защото се отнасят до националната сигурност и защитата на населението. Сред тези факти обаче остават замаскирани и много други, чието разкриване би било в ущърб не на сигурността на населението, а на неговите водачи и тяхната власт.  И какво се случва, ако в бъдеще бъде открито например лекарство против рака, но то не стане общодостъпно, поради опасност от вреди за фармацевтичната индустрия, оттам - за икономиката и националната сигурност? Ами ако стане ясно, че няма нужда от военни конфликти, освен за поддържането на сивия сектор и оръжейната промишленост, а оттам - на икономиката и националната сигурност? Както виждате, всеки въпрос може да се измени до степен, в която да се окаже, че нанася вреди на Републиката (спомнете си наредбата от НК), следователно представлява "държавна тайна". И тази идея не е откритие на българския законодател, а представлява дългогодишна традиция във вътрешната и външната политика на всички държави по света. Тогава следва логичният въпрос, за нас ли работят нашите държави? А в наш интерес ли действаме самите ние?

            Ще завърша, като напомня думите на бившия председател на ЦРУ Джеймс Уулси в интервю, взето за национална медия преди две години, че Едуард Сноудън трябва да бъде екзекутиран, ако бъде заловен от американските власти. В система, където хора следва да бъдат лишавани от живот, за да се запазят в тайна определени факти, нещо не е наред. В САЩ и редица други страни вече съществуват значими обществени движения за промяна в законодателствата и разсекретяване на поверителна информация. И докато ние като гражданско общество не застанем зад идеята да знаем повече и не изискаме това от управниците си, ще има неизяснени случаи като този в Нови Искър, съответно хляб за конспиративните теоретици. А кое е истина, кое - лъжа и кое - добре прикрита "държавна тайна", оставям на вашата собствена преценка...

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  ПРОБУЖДАНЕТО НА НАРОДИТЕ Е ФАКТ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ ВСЪЩНОСТ НЕ ВИ ХАРЕСВА УРОДЛИВИ соросоиди/ки. Част от този Чуждоземен разум знае , че Планетата се управлява от алчни психопати/ки пречещи на Човечеството да премине на следващото си ниво /Космическа цивилизация/ провеждайки възможно най вредна и отдалечаваща от това идващо Вселенско изпитание. То ще дойде. ДЖЕДИ ОРДЕН ЩЕ ДОЛЕТИ ОТ ЗВЕ виж още ›› ЗДИТЕ. Даже и по малко манипулативен начин и в Библията го пише това;
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А , така чудесно. Разбитият соросоиден д*битък квичи слагайки безпомощно минуси. Ела на публичен диспут бе /Псевдо/гражданче ? Да говорим с факти и документи. Ама вие сте силни само когато сте в глутница с парите на Америка срещу България/ сорос/, силни сте да определяте кое е табу , силните сте в клишетата/ но те се изтъркаха/ и да се правите на пълни дЪбили/ки когато нещо не ви изнася/ или тоест виж още ›› всичко. Въздух под налягане , но все един ден миризливият ви балон ще се спука.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Тези ги знаем! Давай нататък!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Нищо не знаеш бе. Ти ако знаеш , ще си знаеш соросоид , а такива не се занимават с тролене
  : 3 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Нищо не знаеш бе. Ти ако знаеш , ще си знаеш соросоид , а такива не се занимават с тролене
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Абе тъпанарино наличието на Чуждоземен разум на Земята , около Земята , на Луната и на Марс , Нло е ФАКТ и не е конспиритивна теория , а всички други лъжи и дезинформации са разклонение на тази ОСНОВНАТА ти си соросоид и НЕ СЛУЧАЙНО ги пишеш тези врели некипели . твоята работа е да пишеш брътвежи и ти го правиш.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  А , огромният брой артефакти на Земята КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВАТ НАЛИЧИЕТО НА ТОЗИ РАЗУМ В ДРЕВНОСТА за , които съвременната наука дава от дЪбилни до направо обяснения за олигофрени. Ние имаме структурен проблем. Не може някакви си излезнали от Родовообщиният строй да строят Пирамиди , комплекси от типа на Балбек и Пума Пунко и след това да започват от керпича. Ова е Глобален Лъже/Македонизъм/, но ти виж още ›› си негово перо.
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Само с един детски разказ Великият Х.К. Андерсен/ Новите дрехи на царя/ описа тъжният свят в който живеем. Ето сега се сещам за измислиците и лъжите за гръцката демокрация , дето пък са в Основата на Планетарната измама европа. 1. Тогава не е имало Гърция 2. Дори и да приемем Атина за демокрация/ Пълен Абсурд/ , то победила е Спарта/ Олигарххията/ Както днес и ти си нейно перо.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Гаджето на Григор Димитров възбуди целия...

Гаджето на Григор Димитров - певицата Никол Шерцингер, показа, че изглежда чудесно на 40 години. Сексапилната американка се показа в со...