X
 
 

TOP SECRET

Автор: Любомир Кючуков
1596 8

Още от автора

      "Който разгласи информация, представляваща държавна тайна... като съзнава, че от това може да последват вреди за интересите на Република България... се наказва с лишаване от свобода от две до осем години", според чл. 357 от българския Наказателен кодекс. Кой обаче определя дали даден тип информация може да се квалифицира като "държавна тайна"? Това е "Списъкът на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна", съставен и одобрен от Народното събрание, който е Приложение към Закона за защита на класифицираната информация. Там обаче се съдържат единствено основните видове данни, които, ако бъдат разгласени, деянието ще се третира като престъпление по НК и съответно ще е наказуемо. Същинският Списък се съгласува по ведомства в рамките на административния апарат и остава скрит за обществеността, така че всяко едно длъжностно лице да знае точно до каква информация има достъп и какво не бива да разгласява.   

            Напоследък много модерни станаха т.нар. конспиративни теории, чиято основа е твърдяното от поддръжниците ѝ прикриване на истини от всякакъв род, с цел да се защити интересът не на държавата, както пише в закона, а на определени хора. От убийството на Кенеди до присъствието на извънземни цивилизации на земята, конспиративните теоретици лансират обяснения на широк кръг проблеми от глобален и национален мащаб. В България покрай масовото убийство в Нови Искър напоследък се изредиха какви ли не доказани и недоказани версии относно това кой е извършителят на престъплението, дали не става въпрос за прикриване на по-висши интереси и пр.

            Всъщност въпросът стои на дневен ред от години насам и е принципен. Десетки са загивали при мистериозни обстоятелства и смъртта им е оставала неразкрита и невъзмездена. Но вместо да се опитваме да лекуваме симптомите, е по-целесъобразно да обърнем внимание на болестта. Докато съществува такова законодателство, в което едно събитие може да бъде определено като "държавна тайна" и за него повече да не се обели и дума, под страх от наказателна репресия, ще има мистерии и спекулации. Далеч сме от времето на Краля Слънце Луи XIV, когато държавата се е заключавала до една личност или определена клика от личности. Съвременните демократични принципи прогласяват, че държавата - това сме ние, следователно управници, закони, международни договорености, изобщо цялата йерархична система, създадена по наше съгласие и поддържана с наши средства, трябва да работи за нас. Освен ако споменатите принципи не остават само на хартия.

            Разбира се, вероятно има категории информация, които не са предназначени за всекиго, най-малкото защото се отнасят до националната сигурност и защитата на населението. Сред тези факти обаче остават замаскирани и много други, чието разкриване би било в ущърб не на сигурността на населението, а на неговите водачи и тяхната власт.  И какво се случва, ако в бъдеще бъде открито например лекарство против рака, но то не стане общодостъпно, поради опасност от вреди за фармацевтичната индустрия, оттам - за икономиката и националната сигурност? Ами ако стане ясно, че няма нужда от военни конфликти, освен за поддържането на сивия сектор и оръжейната промишленост, а оттам - на икономиката и националната сигурност? Както виждате, всеки въпрос може да се измени до степен, в която да се окаже, че нанася вреди на Републиката (спомнете си наредбата от НК), следователно представлява "държавна тайна". И тази идея не е откритие на българския законодател, а представлява дългогодишна традиция във вътрешната и външната политика на всички държави по света. Тогава следва логичният въпрос, за нас ли работят нашите държави? А в наш интерес ли действаме самите ние?

            Ще завърша, като напомня думите на бившия председател на ЦРУ Джеймс Уулси в интервю, взето за национална медия преди две години, че Едуард Сноудън трябва да бъде екзекутиран, ако бъде заловен от американските власти. В система, където хора следва да бъдат лишавани от живот, за да се запазят в тайна определени факти, нещо не е наред. В САЩ и редица други страни вече съществуват значими обществени движения за промяна в законодателствата и разсекретяване на поверителна информация. И докато ние като гражданско общество не застанем зад идеята да знаем повече и не изискаме това от управниците си, ще има неизяснени случаи като този в Нови Искър, съответно хляб за конспиративните теоретици. А кое е истина, кое - лъжа и кое - добре прикрита "държавна тайна", оставям на вашата собствена преценка...

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

8 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ПРОБУЖДАНЕТО НА НАРОДИТЕ Е ФАКТ НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ ВСЪЩНОСТ НЕ ВИ ХАРЕСВА УРОДЛИВИ соросоиди/ки. Част от този Чуждоземен разум знае , че Планетата се управлява от алчни психопати/ки пречещи на Човечеството да премине на следващото си ниво /Космическа цивилизация/ провеждайки възможно най вредна и отдалечаваща от това идващо Вселенско изпитание. То ще дойде. ДЖЕДИ ОРДЕН ЩЕ ДОЛЕТИ ОТ ЗВЕ виж още ›› ЗДИТЕ. Даже и по малко манипулативен начин и в Библията го пише това;
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А , така чудесно. Разбитият соросоиден д*битък квичи слагайки безпомощно минуси. Ела на публичен диспут бе /Псевдо/гражданче ? Да говорим с факти и документи. Ама вие сте силни само когато сте в глутница с парите на Америка срещу България/ сорос/, силни сте да определяте кое е табу , силните сте в клишетата/ но те се изтъркаха/ и да се правите на пълни дЪбили/ки когато нещо не ви изнася/ или тоест виж още ›› всичко. Въздух под налягане , но все един ден миризливият ви балон ще се спука.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тези ги знаем! Давай нататък!
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нищо не знаеш бе. Ти ако знаеш , ще си знаеш соросоид , а такива не се занимават с тролене
  : 3 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Нищо не знаеш бе. Ти ако знаеш , ще си знаеш соросоид , а такива не се занимават с тролене
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Абе тъпанарино наличието на Чуждоземен разум на Земята , около Земята , на Луната и на Марс , Нло е ФАКТ и не е конспиритивна теория , а всички други лъжи и дезинформации са разклонение на тази ОСНОВНАТА ти си соросоид и НЕ СЛУЧАЙНО ги пишеш тези врели некипели . твоята работа е да пишеш брътвежи и ти го правиш.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  А , огромният брой артефакти на Земята КАТЕГОРИЧНО ДОКАЗВАТ НАЛИЧИЕТО НА ТОЗИ РАЗУМ В ДРЕВНОСТА за , които съвременната наука дава от дЪбилни до направо обяснения за олигофрени. Ние имаме структурен проблем. Не може някакви си излезнали от Родовообщиният строй да строят Пирамиди , комплекси от типа на Балбек и Пума Пунко и след това да започват от керпича. Ова е Глобален Лъже/Македонизъм/, но ти виж още ›› си негово перо.
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само с един детски разказ Великият Х.К. Андерсен/ Новите дрехи на царя/ описа тъжният свят в който живеем. Ето сега се сещам за измислиците и лъжите за гръцката демокрация , дето пък са в Основата на Планетарната измама европа. 1. Тогава не е имало Гърция 2. Дори и да приемем Атина за демокрация/ Пълен Абсурд/ , то победила е Спарта/ Олигарххията/ Както днес и ти си нейно перо.
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Седмичен хороскоп за 18-24 февруари

Овен Седмицата е подходяща за започването на нов проект. Ако нямате идея за такъв е време да помислите по въпроса. Спешно ви трябва да...