X
 
 

Политкоректен речник на историческите термини от османския период

Автор: Петър Донкин
5869 15

Още от автора

Въвеждането на термина "съжителство", дефиниращ по нов начин характера и същността на отношенията между българи и османци през вековете на владичество, налага пълна ревизия на историческата терминология от този период в името на евроатлантическата ни политкоректност.

Ето един примерен речник на историческите термини от османския период, съответстващ по най-коректен начин на евроатлантическите ценности.

Кръвен данък - ежегодна кръводарителска кампания и форма на кадрова политика в османската армия.

Османско завоевание - мащабно военно-стратегическо учение с международно участие - средновековен първообраз на ученията "ЩИТ", завършило с разформироване на балканските армии поради показани слаби резултати.

Насилствена ислямизация - активно споделяне и обмен на религиозни идеи и практики. 

Априлско въстание - априлски вот на недоверие, завършил с неуспех поради липса на мнозинство на електоралната подкрепа.

Революционери - антиглобалисти и протестъри, отричащи мултиетническия социален модел на империята.

Рая - електорална маса със силно изразена политическа лоялност.

Еничeрски корпус - корпус на многонационални умиротворителни сили, създаден на принципа на широката интеграция на етносите в армейския живот. 

Бесилка - дървена конструкция с наказателно-правно предназначение при разрешаването на юридически казуси.

Ятаган - помощно средство за сигурност и охрана на масови мероприятия, ползвано по смисъла на османския ЗЧОД (Закон за частна охранителна дейност).

Руско- турска освободителна война - международен поземлен спор и конфликт за съжителство, разрешен в ничия полза.

Освобождение - прекратяване на съжителство по взаимно съгласие поради непреодолими различия.

Кланетата в Батак - правоохранителни действия в Батак, реализирани с причиняване на порезни рани в условията на неизбежна самоотбрана.

Хайдути - рецидивни нарушители на обществения ред, използващи разбойнически практики за упражняване на физическа и морална репресия върху правоохранителните органи.

Хъшове - политически и икономически аутсайдери, неспособни да се реализират пълноценно в домашна социална среда.

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  писача дасигузавре угнуснатаустя! ментак отвратен!!!
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ей, не разбира народа от хумор. Животът е лош и мрачен, но ако не се смеете, става още по-депресиращо. Отпуснете се, хора, посмейте се понякога и след това проблемите ви няма да изглеждат толкова черни. Това е моят личен опит, така победих депресията-със смях. Фейлетона е лек хумор, но хуморът и лекува и кара хората, които биват осмивани да се осъзнаят.
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Наистина, гореописаното е неуместна ирония. Прочее, понятието "съжителство" наистина го има, само че то се отнася за Испания. По време на нашествието на маврите, в Ал-Андалус е съществувала така наречената Ла Конвивенсия, което в превод ще рече "Съжителството" - смята се че евреи, мюсюлмани и християни са съжителствали мирно и без конфликти. Този термин също се смята за спорен виж още ›› обаче.
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Типично руска "ирония" с нейната пресолена прекомерност и липса на финес. Статията е активно хибридно мероприятие, целенасочено за разрушаване на бъдещето на България като нормална европейска държава, Внушаване на съмнения в европейските ценности чрез абсурдни и безсмислени подигравки. Подлостта на мероприятието се състои в следното. В учебниците терминът съжителство е въведен за живота виж още ›› в средновековните градове, където наистина съжителствали българи, евреи, арменци, турци, цигани, А НЕ ЗА ОТНОШЕНИЯТА МЕЖДУ БЪЛГАРИТЕ И ОСМАНСКИТЕ ФЕОДАЛНИ ГОСПОДАРИ, КОИТО ОСЪЩЕСТВЯВАЛИ ОСМАНСКАТА ИМПЕРСКА ПОЛИТИКА НА ЗАВОЕВАНИЕ!!!! Чрез тази подла и нечистоплътна подмяна се внушава на населението, че от "Гейропа" ни натрапват недостойни и неправилни"ценности". А истината е, че животът за българите през ранното средновековие е тежък, издевателствата на феодалите - жестоки! Но точно толкова тежък е бил животът на френския, английския и руския селянин през средновековието. Техните господари били не по-малко жестоки. Ще дам само един пример, каквито в историята има хиляди. За този исторически случай пише Захари Стоянов. За един руски феодал, който преминавал през някакво свое село с кучета и коне за лов. Едно от кучетата ухапва дете и то за да се защити ритва кучето. Господарят е така вбесен от това, че нарежда всички жители на селото да бъдат живи изгорени, заедно с пеленачетата. Това е то ранно средновековие. Само че на нас прекалено много ни е внушавано за турските жестокости към нас. За да ни се внуши прекомерна вееееечна огрооооомна унизителна промиваща мозъка благодарност към "спасителите ни" - руснаци. Сега вече е ясно от документите, че Русия е преследвала своите имперски цели и всъщност дори не е имала намерение да ни дава политическа самостоятелност. Щели сме да си останем нейни територии, ако не е бил действително спасителния за нас Берлински конгрес.И ето ти хибридник тук с гнусния си фейлетон сее хибридна омраза към европейския ни път, а стадо тролове приглася и поддаква. Гнус!!
 • ДуПеСе да се закрие 4.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Типично Костовско циганско хибридно руско-американско мероприятие...
  : 26 !
 • до 4 4.2 до 4 преди 1 година Профил на трол?
  Фейлетона не е гнусен, смешен е. Не прекалявайте с философстването, това е само малко хумор, без такива цели, каквито му приписвате.
  : 9 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Мога да добавя още една дума в речника на П.Донкин: потурчване-османско разбиране на думата глобалистика.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Още една дума за речника: гяури-долна каста на обществото, които не искат да живеят според османската либерална система-политическа и религиозна.
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Още думи за речника: -хареми-антифеминистки организации на жените в османската империя -шариат-уникален мюсюлмански закон, върха на либерализма в Средновековието -султан-слънцето на империята и най-вече на собствения харем -фередже-слънцезащита с висок фактор
  : 1 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ами , просто про4ети Ив . Вазов . З .Стоянов , А. Дон4ев и т.н. ! там , такива дивотии , НЯМА !
  : 5 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Не може да бъде?! В Актуално се появи колумнист, който не е с промит мозък и има повече от 2-3 мозъчни клетки. Истинско чудо.
 • ДуПеСе да се закрие 2.1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Той само за цвят! Ей сега го очаквам да ревне: бежанци, цигани, трансджендъри...
  : 6 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Петърчо, Петърчо, гламав ли си или да - "отношенията между българи и османци", НЯМА народ ОСМАНЦИ гламавия, има народ ТУРЦИ ! Хайде слагай вазелина и дим в Анадола .
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Турска нация възниква през 1923 г., създадена от Ататюрк.
  : 1 !
 • Ники 1.2 Ники преди 1 година Профил на трол?
  Турска нация се появява през 1923 г., създадена от Ататюрк.
  : 1 !