Нямало време ли?

Още от автора

Кой решава кога е подходящият момент за успешна кариера, собствено жилище, брак и бебе? Нима някъде има правилник за това според възрастта какво трябва да си постигнал вече или пък правителството е приел нов закон, за който не знам? Има време за всичко, а общественото мнение и злите езици на познатите не бива да бъдат наш пътеводител.

Успешната кариера се гради цял живот и дори не е задължително преди това да получиш диплома. Понякога късметът изиграва ключова роля при намирането на хубава работа. Разбира се, образованието ти дава много знания и умението да разсъждаваш. Само че теоретичните знания понякога не са достатъчни, защото на практика нещата стоят по различен начин. Опитът идва с работата. Според мен, най-важното е да знаеш с какво ти се занимава и да намериш онова място, където отиваш всяка сутрин, но не само защото трябва, а и защото искаш.

Ситуацията със собственото жилище е идентична. Няма как да не сте гледали онази тъпа реклама за кредит, в която от малкия екран упорито ни убеждават, че времето за закупуване на жилище е моментът, когато имаме стабилна работа, голямо семейство и сме обиколили целия свят и копнеем да се завърнем само на едно място – у дома. Да, ама не! Готови сме за собствено жилище, когато имаме пари, а другото са пълни глупости. Не виждам смисъл човек да се обременява с кредит за цял живот, само и само да се похвали, че си е взел апартамент.

Бракът също не бива да се сключва прибързано. Все пак това е вид договор, който преди да подпишеш, трябва внимателно да прочетеш и да осмислиш. Необходимо е да срещнеш подходящия човек, да го опознаеш и след това малко да поживееш с него. Разбира се, не казвам, че трябва да губиш излишно време за това. Все пак, жените имаме силно шесто чувство. Вътрешният ни инстинкт никога няма да ни излъже. Той винаги тайничко ни подсказва кога човекът срещу нас е правилният и този, с който бихме искали да създадем семейство.

Раждането на бебе не бива да бъде фикс идея. Не можем да решим да станем родители, само защото наближаваме 30 и биологичният ни часовник тиктака или пък защото всички наши приятелки са бременни или имат деца. Всяка жена трябва да се почувства готова за това. Вярно е, че никога човек не смята, че е напълно готов, но пък силно вярвам, че срещнеш ли подходящия човек, нещата се променят. Най-важното за едно дете е любовта и семейния уют, а не финансовата стабилност.

Затова, мили дами, живейте си живота, носете си новите дрехи, пътувайте, излизайте и търсете себе си, за всичко останало има време.